Sinterklaas is weer in Nederland en rondom deze gezellige tijd hebben we onze groepen en hal aangekleed. De kinderen kunnen zo tijdens het vrije en gestructureerde spel spelen met de spullen van sinterklaas.
Op de hal hebben we een mooie plek voor sinterklaas gemaakt en de stoomboot staat klaar voor vertrek. Boven in de hal hebben we een echt pakjeshuis! De kinderen kunnen daar pakjes inpakken en klaar maken voor de pieten.
De groepen zijn zo aangekleed dat er plekken zijn waar materiaal ligt om onder begeleiding mee te spelen, maar ook ligt er materiaal op de groep die de kinderen zelf kunnen pakken, zoals verkleedkleren, handpoppen, cadeautjes en een stoffen stoomboot. Op de peutergroep hebben ze een huis, een stoomboot of een tafel met 2 kleine stoomboten.
Het boek ‘zindelijk maken is kinderspel’ van Debby Mendelsohn helpt ouders en verzorgers om kinderen te begeleiden bij het zindelijk worden. Er staan handige tips in om stap voor stap je kind zindelijk kan maken, wat zindelijkheid is en veel gestelde vragen met de antwoorden erbij.
Het boek is op een fijne en overzichtelijke manier ingedeeld. Na het lezen van de inleiding en achtergrondinformatie over zindelijkheid ben ik meteen nieuwsgierig naar het stappenplan en de tips daarvoor. In de inleiding en de achtergrondinformatie staat wie de schrijfster is, wanneer beginnen met zindelijk maken en welke leeftijd is het meest geschikt. Omdat ik op een groep 0-2 jaar werk, was ik vooral benieuwd op welke manier wij dit kunnen toepassen en vanaf welke leeftijd. Uit het boek komt naar voren dat je het beste vanaf 18 maanden kan beginnen, dus dit is ook voor mijn groep. In het stappenplan staat hoe je dit precies kunt doen.
Stappenplan:
Debby heeft een stappenplan met vijf stappen beschreven hoe je je kind zindelijk kan krijgen. Per stap staat duidelijk beschreven wat ermee wordt bedoeld en op welke manier je dit kan zien en/of kan gebruiken. Ook staan er verschillende manieren in van zindelijk worden, omdat alle kinderen op een andere manier zindelijk worden. De 1 vindt het potje zelf al reuze interessant en doet al snel een plas en de ander moet je daar meer in ondersteunen. Op een fijne manier staat beschreven hoe je dit kan doen. Tevens staan er tips in wat je het beste kunt doen bij een succes op het potje, als er een ongelukje is gebeurd en hoe je je kind ’s nachts zindelijk kan krijgen. Iedere stap is zeer uitgebreid toegelicht waar je snel mee aan de slag kan.
Vragen en antwoorden:
In deel 3 van het boek staan vragen en antwoorden. Er staan vragen in waar je tegen aan kunt lopen tijdens het zindelijk maken van je kind. Per vraag staat een uitgebreid antwoord met wat je ermee kan doen of op welke manier. Ook staan er bij de antwoorden voorbeelden vanuit haar thuissituatie of van vrienden van Debby, waardoor het voor veel ouders fijn te lezen is.
Zindelijkheid en het kinderdagverblijf:
Veel kinderen gaan tegenwoordig naar het kinderdagverblijf, waardoor zij een grotere rol spelen bij het zindelijk worden van je kind. Ook dit merk ik in de praktijk. De meeste ouders bij ons wachten tot de peutergroep, maar sommige komen als de kind rond de 1,5 jaar is, vragen over zindelijkheid. In het boek staan twee verschillende voorbeelden van kinderdagverblijven: actieve aanpak en volgzame aanpak. Wij werken op de peutergroep met een actieve aanpak, dit betekent dat alle kinderen bij de verschoonronden mee gaan op de wc of het potje. De kinderen die het spannend vinden of niet willen, hoeven natuurlijk nog niet, maar in principe gaan alle kinderen op de wc of het potje. Ouders weten dit ook en zijn hier positief over. Veel kinderen gaan thuis, net zoals op het kinderdagverblijf, op vaste tijden naar de wc of het potje. De volgzame aanpak hanteren wij op de baby-dreumesgroep, als ouders over de zindelijkheid beginnen van hun kind, dan volgen wij deze op.
De vaste tijden:
De vaste tijden die wij hanteren op het kinderdagverblijf zijn na de eetmomenten, voor- en na het slapengaan:
- 10.00
- 12.00
- 14.00
- 16.00
- Na het fruit en de thee
- Na de lunch en voor het slapen
- Na het slapen
- Na de yoghurt, water en koek
Tussendoor gaan de kinderen naar de wc als dit aangeven (door lichaamstaal of gesproken taal).
Conclusie:
Na het lezen van dit boek, ben ik er zeker van dat wij op de baby-dreumesgroep veel meer uit zindelijkheid van de kinderen kunnen halen. Aangezien ze bij ons tot ze twee jaar zijn zitten, is het verstandig om hier meer mee te doen. Samen met mijn collega’s en leidinggevende gaan we kijken hoe we dit binnen het kinderdagverblijf kunnen implementeren. Wel is het bij ons nu al zo, dat als ouders het aangeven dat wij de kinderen de wc/potje aanbieden. Tevens bespreken wij tijdens het 10-minuten gesprek met ouders de zindelijkheid van het kind en wat we daarmee doen en op welke manier.
Volgende week zaterdag, op 17 november, komen Sinterklaas en zijn pieten weer aan in Nederland. Ik vind die Sinterklaastijd toch altijd zo knus en gezellig. Voor de intocht maken wij op het kinderdagverblijf met alle kinderen een muts. Ben je nog op zoek naar ideeën om te knutselen als muts? Dan heb ik hieronder leuke voorbeelden; makkelijke en moeilijke.
Op het kinderdagverblijf knutselen wij geregeld met de kinderen. Dit doen we niet alleen maar omdat het leuk is voor ouders, maar ook voor de ontdekkingstocht die kinderen hebben met knutselen. Aangezien ik op een baby-dreumesgroep werk, knutselen wij geregeld met verf, vooral met de allerkleinste is dit passend knutselmateriaal. Heeft een kind geen zin? Of vind hij/zij er niks aan? Dan is dat geen probleem, iedereen knutselt op zijn of haar eigen manier, dat kan 1 stipje zijn of misschien wel 20. Verven kun je op verschillende manieren aanbieden, zoals ik in deze blog 9 voorbeelden geef.
Afwasborstel:
Een afwasborstel is een goed alternatief met verven. De gespleten haartjes van de borstel geven op papier een leuk effect, zoals je ook bij mijn voorbeeld van de oud & nieuw knutsel kan zien. Kinderen kunnen ermee ‘slaan’ op papier, maar ook stempelen of heen en weer halen.
Ballon:
Een ballon is erg leuk en leerzaam voor kinderen. De ballon vasthouden is al een hele oefening op zichzelf. De kinderen kunnen hem met twee handen beet houden of met 1 hand het tuutje. De ballon geeft een bijzonder effect op papier, hij stempelt rondjes, maar dat hangt er vanaf hoe hard je drukt. Ook kun je dit voorwerp heen en weer halen over het papier, zo worden het vegen. Bij dit voorbeeld stempelen we voor het thema regen, vandaar de witte en blauwe verf.
Handen:
Handen zijn ook super om mee te verven. De ontdekkingen tijdens het verven met handen zijn oneindig. Voelen, door de vingers laten gaan, van de ene hand naar de andere hand etc. Laat de kinderen met hun handen lekker kliederen en maak geen precies netjes geworden handafdrukken, want daar is weinig aan ontdekt.
Kwast:
De kwast is een veelgebruikt voorwerp om mee te verven. De fijne motoriek wordt hierbij goed gestimuleerd. Met de kwast kan er meer bewust binnen de lijntjes geverfd worden, net zoals kleuren met een potlood, dit is wel echt voor oudere kinderen meer toepasbaar en natuurlijk als ze dit leuk vinden, want niks moet, alles mag.
Schuurspons:
De schuurspons is handig en leuk om te gebruiken als je wilt stempelen, zoals in dit voorbeeld van het stempelen van bladeren. De spons kan je in zijn ware grote aanbieden, maar ook verknippen tot kleinere stukken. De spons kunnen de kinderen, hoe klein ze ook zijn, al goed beet houden. Ook is het natuurlijk reuze interessant dat de spons aan allebei de kanten anders aanvoelt.
Vliegenmepper:
De vliegenmepper is erg favoriet bij ons om te verven, want ja die slaande beweging is toch echt wel erg leuk! De kinderen slaan met de mepper op het papier waar een beetje verf ligt. De vliegenmepper geeft verschillende afdrukken en tijdens elke slaande beweging kijken de kinderen wat er nu weer is veranderd op het papier. Ook wordt de vliegenmepper geregeld over het papier heen gehaald, waardoor er strepen komen.
Voeten:
Net als de handen zijn de voeten ook super interessant om mee te verven. Je kan dit op verschillende manieren aanbieden, maar ik vind het vooral erg leuk om de kinderen met geverfde voeten over wit papier te laten lopen. De kinderen worden op verschillende manieren geprikkeld: wat gebeurd er met mijn geverfde voeten op het papier en hoe voelt de verf onder mijn voeten?
Wattenstaafjes:
De wattenstaafjes zijn een, voor mij, nieuwe manier om verven aan te bieden. Je zou, met zicht op het milieu, ook bijvoorbeeld gevallen takjes aan elkaar kunnen maken en daarmee verven. De wattenstaafjes zijn goed te gebruiken om te stempelen, zoals dit voorbeeld met bladeren.
Wc-rol:
De wc-rol is absoluut de nummer 1 van kosteloos materiaal. Er wordt veel mee geknutseld, maar het is ook goed te gebruiken om mee te verven. Je kan ze ombuigen tot bijvoorbeeld een hartje, maar ook te gebruiken zoals in dit voorbeeld, om de baard van de kerstman te stempelen.
Aluminiumfolie:
Maak een prop van een stuk aluminiumfolie. Met de prop kunnen de kinderen verven. Het geeft een bijzonder effect op papier, door de verschillende structuren in de folie.
Contact
Privacy Verklaring
Berichten
- Activiteiten
- Baby- en kindergebaren
- Baby's
- Beursbezoek
- Boeken
- Borstvoeding
- BSO
- Buitenspelen
- Carnaval
- DoenKids (gastblog)
- Educatief materiaal
- Eet smakelijk (vve)
- Gastouders
- Gezonde voeding
- Groeien en bloeien (vve)
- Hatsjoe! (vve)
- Hoeken (inrichting)
- Informatieve blog
- Invalkrachten
- Kerncoach
- Kerst
- Kindertekeningen
- Kindervoetreflex
- KindVak
- Kindvolgsysteem
- Knutselen
- Koningsdag
- Landen
- MizFlurry
- Modderdag
- Moederdag
- Moestuinieren
- Muziek
- Nationale Onderwijs Tentoonstelling
- Nationale voorleesdagen
- Nieuws
- Ontwikkeling
- Orde en structuur
- Oud en Nieuw
- Ouders
- Pasen
- Pedagogisch medewerker
- Pedagogische coach
- Persoonlijke blog
- Peuterspeelzaal
- Quotes
- Recensies
- Regen (vve)
- Reviews
- Sensorisch materiaal
- Sinterklaas
- Social media
- Speelleergroep
- SpringLab
- Vaderdag
- Valentijnsdag
- Winactie
- Zelfredzaamheid
- Zindelijkheid
- Zomer
Archieven
- november 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018