Recensie zindelijk maken is kinderspel

Het boek ‘zindelijk maken is kinderspel’ van Debby Mendelsohn helpt ouders en verzorgers om kinderen te begeleiden bij het zindelijk worden. Er staan handige tips in om stap voor stap je kind zindelijk kan maken, wat zindelijkheid is en veel gestelde vragen met de antwoorden erbij.

Het boek is op een fijne en overzichtelijke manier ingedeeld. Na het lezen van de inleiding en achtergrondinformatie over zindelijkheid ben ik meteen nieuwsgierig naar het stappenplan en de tips daarvoor. In de inleiding en de achtergrondinformatie staat wie de schrijfster is, wanneer beginnen met zindelijk maken en welke leeftijd is het meest geschikt. Omdat ik op een groep 0-2 jaar werk, was ik vooral benieuwd op welke manier wij dit kunnen toepassen en vanaf welke leeftijd. Uit het boek komt naar voren dat je het beste vanaf 18 maanden kan beginnen, dus dit is ook voor mijn groep. In het stappenplan staat hoe je dit precies kunt doen.

Stappenplan:

Debby heeft een stappenplan met vijf stappen beschreven hoe je je kind zindelijk kan krijgen. Per stap staat duidelijk beschreven wat ermee wordt bedoeld en op welke manier je dit kan zien en/of kan gebruiken. Ook staan er verschillende manieren in van zindelijk worden, omdat alle kinderen op een andere manier zindelijk worden. De 1 vindt het potje zelf al reuze interessant en doet al snel een plas en de ander moet je daar meer in ondersteunen. Op een fijne manier staat beschreven hoe je dit kan doen. Tevens staan er tips in wat je het beste kunt doen bij een succes op het potje, als er een ongelukje is gebeurd en hoe je je kind ’s nachts zindelijk kan krijgen. Iedere stap is zeer uitgebreid toegelicht waar je snel mee aan de slag kan.

Vragen en antwoorden:

In deel 3 van het boek staan vragen en antwoorden. Er staan vragen in waar je tegen aan kunt lopen tijdens het zindelijk maken van je kind. Per vraag staat een uitgebreid antwoord met wat je ermee kan doen of op welke manier. Ook staan er bij de antwoorden voorbeelden vanuit haar thuissituatie of van vrienden van Debby, waardoor het voor veel ouders fijn te lezen is.

Zindelijkheid en het kinderdagverblijf:

Veel kinderen gaan tegenwoordig naar het kinderdagverblijf, waardoor zij een grotere rol spelen bij het zindelijk worden van je kind. Ook dit merk ik in de praktijk. De meeste ouders bij ons wachten tot de peutergroep, maar sommige komen als de kind rond de 1,5 jaar is, vragen over zindelijkheid. In het boek staan twee verschillende voorbeelden van kinderdagverblijven: actieve aanpak en volgzame aanpak. Wij werken op de peutergroep met een actieve aanpak, dit betekent dat alle kinderen bij de verschoonronden mee gaan op de wc of het potje. De kinderen die het spannend vinden of niet willen, hoeven natuurlijk nog niet, maar in principe gaan alle kinderen op de wc of het potje. Ouders weten dit ook en zijn hier positief over. Veel kinderen gaan thuis, net zoals op het kinderdagverblijf, op vaste tijden naar de wc of het potje. De volgzame aanpak hanteren wij op de baby-dreumesgroep, als ouders over de zindelijkheid beginnen van hun kind, dan volgen wij deze op.

De vaste tijden:

De vaste tijden die wij hanteren op het kinderdagverblijf zijn na de eetmomenten, voor- en na het slapengaan:

  • 10.00
  • 12.00
  • 14.00
  • 16.00
  • Na het fruit en de thee
  • Na de lunch en voor het slapen
  • Na het slapen
  • Na de yoghurt, water en koek

Tussendoor gaan de kinderen naar de wc als dit aangeven (door lichaamstaal of gesproken taal).

Conclusie:

Na het lezen van dit boek, ben ik er zeker van dat wij op de baby-dreumesgroep veel meer uit zindelijkheid van de kinderen kunnen halen. Aangezien ze bij ons tot ze twee jaar zijn zitten, is het verstandig om hier meer mee te doen. Samen met mijn collega’s en leidinggevende gaan we kijken hoe we dit binnen het kinderdagverblijf kunnen implementeren. Wel is het bij ons nu al zo, dat als ouders het aangeven dat wij de kinderen de wc/potje aanbieden. Tevens bespreken wij tijdens het 10-minuten gesprek met ouders de zindelijkheid van het kind en wat we daarmee doen en op welke manier.