10 tips om mee te verven

Op het kinderdagverblijf knutselen wij geregeld met de kinderen. Dit doen we niet alleen maar omdat het leuk is voor ouders, maar ook voor de ontdekkingstocht die kinderen hebben met knutselen. Aangezien ik op een baby-dreumesgroep werk, knutselen wij geregeld met verf, vooral met de allerkleinste is dit passend knutselmateriaal. Heeft een kind geen zin? Of vind hij/zij er niks aan? Dan is dat geen probleem, iedereen knutselt op zijn of haar eigen manier, dat kan 1 stipje zijn of misschien wel 20. Verven kun je op verschillende manieren aanbieden, zoals ik in deze blog 9 voorbeelden geef.

 

Afwasborstel:

Een afwasborstel is een goed alternatief met verven. De gespleten haartjes van de borstel geven op papier een leuk effect, zoals je ook bij mijn voorbeeld van de oud & nieuw knutsel kan zien. Kinderen kunnen ermee ‘slaan’ op papier, maar ook stempelen of heen en weer halen.

Ballon:

Een ballon is erg leuk en leerzaam voor kinderen. De ballon vasthouden is al een hele oefening op zichzelf. De kinderen kunnen hem met twee handen beet houden of met 1 hand het tuutje. De ballon geeft een bijzonder effect op papier, hij stempelt rondjes, maar dat hangt er vanaf hoe hard je drukt. Ook kun je dit voorwerp heen en weer halen over het papier, zo worden het vegen. Bij dit voorbeeld stempelen we voor het thema regen, vandaar de witte en blauwe verf.

Handen:

Handen zijn ook super om mee te verven. De ontdekkingen tijdens het verven met handen zijn oneindig. Voelen, door de vingers laten gaan, van de ene hand naar de andere hand etc. Laat de kinderen met hun handen lekker kliederen en maak geen precies netjes geworden handafdrukken, want daar is weinig aan ontdekt.

Kwast:

De kwast is een veelgebruikt voorwerp om mee te verven. De fijne motoriek wordt hierbij goed gestimuleerd. Met de kwast kan er meer bewust binnen de lijntjes geverfd worden, net zoals kleuren met een potlood, dit is wel echt voor oudere kinderen meer toepasbaar en natuurlijk als ze dit leuk vinden, want niks moet, alles mag.

Schuurspons:

De schuurspons is handig en leuk om te gebruiken als je wilt stempelen, zoals in dit voorbeeld van het stempelen van bladeren. De spons kan je in zijn ware grote aanbieden, maar ook verknippen tot kleinere stukken. De spons kunnen de kinderen, hoe klein ze ook zijn, al goed beet houden. Ook is het natuurlijk reuze interessant dat de spons aan allebei de kanten anders aanvoelt.

Vliegenmepper:

De vliegenmepper is erg favoriet bij ons om te verven, want ja die slaande beweging is toch echt wel erg leuk! De kinderen slaan met de mepper op het papier waar een beetje verf ligt. De vliegenmepper geeft verschillende afdrukken en tijdens elke slaande beweging kijken de kinderen wat er nu weer is veranderd op het papier. Ook wordt de vliegenmepper geregeld over het papier heen gehaald, waardoor er strepen komen.

Voeten:

Net als de handen zijn de voeten ook super interessant om mee te verven. Je kan dit op verschillende manieren aanbieden, maar ik vind het vooral erg leuk om de kinderen met geverfde voeten over wit papier te laten lopen. De kinderen worden op verschillende manieren geprikkeld: wat gebeurd er met mijn geverfde voeten op het papier en hoe voelt de verf onder mijn voeten?

Wattenstaafjes:

De wattenstaafjes zijn een, voor mij, nieuwe manier om verven aan te bieden. Je zou, met zicht op het milieu, ook bijvoorbeeld gevallen takjes aan elkaar kunnen maken en daarmee verven. De wattenstaafjes zijn goed te gebruiken om te stempelen, zoals dit voorbeeld met bladeren.

Wc-rol:

De wc-rol is absoluut de nummer 1 van kosteloos materiaal. Er wordt veel mee geknutseld, maar het is ook goed te gebruiken om mee te verven. Je kan ze ombuigen tot bijvoorbeeld een hartje, maar ook te gebruiken zoals in dit voorbeeld, om de baard van de kerstman te stempelen.

Aluminiumfolie:

Maak een prop van een stuk aluminiumfolie. Met de prop kunnen de kinderen verven. Het geeft een bijzonder effect op papier, door de verschillende structuren in de folie.