Leerproces zindelijk worden op het kinderdagverblijf

Zindelijk worden is een leerproces dat hoort bij het groter worden van kinderen. Allereerst is het fijn voor je kindje om geen luiers meer te hoeven dragen, maar daarbij is het ook leuk om te doen. Hoe je het het beste kunt aanpakken, samen met het kinderdagverblijf, kun je lezen in dit artikel.

 

Wanneer begin je?

Je kunt beginnen wanneer je kindje ongeveer een jaar oud is. Het belangrijkste wat je kindje moet kunnen is op een potje zitten, anders zou hij eraf vallen. Je kunt natuurlijk ook later beginnen, het belangrijkste is dat je een moment kiest dat jou goed uitkomt.

Hoe lang duurt het zindelijk worden?

Dat is afhankelijk van hoeveel tijd je er zelf in stop en het is ook afhankelijk van je kindje. Het ene kindje zal sneller begrijpen waarvoor het potje dient, dan het andere kindje. Maak er vooral geen wedstrijd van. Er zijn kinderen die er een aantal weken over doen, andere een paar maanden.

Hoe werkt het zindelijk worden in het kort?

Het gaat erom dat je kindje met plezier op het potje zit. Dit bereik je door het moment van het potje zo leuk mogelijk te maken. Je kind zit niet alleen op het potje, maar jij blijft bij hem en leest bijvoorbeeld een verhaaltje voor of je gaat samen liedjes zingen. Je kindje zal de aandacht en deze tijd samen zo leuk vinden dat hij er graag blijft zitten. Terwijl je dan een verhaaltje leest zal hij wat in het potje doen. Dit is natuurlijk geweldig. Je kindje ziet dat jij het goed vindt wat hij in het potje doet en zal het vaker willen doen. Zo krijg je een sfeer waarin je kindje steeds vaker op het potje wil. Uiteindelijk zal hij al zijn plas en poep op het potje doen en niet meer in de luier. Je kunt de luier aflaten, want je kindje heeft hem niet meer nodig.

Wanneer gaat mijn kindje het zelf aangeven dat hij behoefte heeft?

De eerste paar weken help jij hem door hem op het potje te zetten. Na een tijdje zal je kindje begrijpen dat zijn plas en poep op het potje hoort en zal hij ook zelf aangeven wanneer hij behoefte heeft. Er zijn kinderen die dit al heel vroeg zelf kunnen. Andere kindjes moeten wat langer herinnerd worden. Geleidelijk zullen zij allemaal zindelijk worden, maar duidelijk is: hoe vaker je kindje oefent hoe eerder hij zindelijk zal zijn.

Hoe kan ik het beste samenwerken met het kinderdagverblijf?

Het handigst is dat jij thuis begint en het kinderdagverblijf ermee verder gaat. Een voordeel van het kinderdagverblijf is dat zij al potjesrondes hebben met de kinderen. Als jouw kindje gewend is aan het potje kan hij meedoen met deze potjesrondes.

Pedagogisch medewerkers helpen je graag bij het zindelijk worden van je kindje. Zij nemen een deel van de opvoeding over op de dagen dat je werkt. Jij mag erop vertrouwen dat zij je ook hierbij helpen.

Waar kan ik meer informatie krijgen over zindelijkheid?

Wil je meer weten over hoe je je kindje kunt helpen zindelijk te worden, ouderavonden over dit onderwerp of trainingen voor pedagogisch medewerkers dan kun je kijken op: www.spelendzindelijk.nl