Wat is een speelleergroep?
‘Een speelleergroep, wat is dat?’ Die vraag krijg ik geregeld via social media. Vroeger en soms nu nog steeds heet het ook wel peuterspeelzaal. Bij de organisatie waar ik werkzaam ben, heet het speelleergroep. Maar wat het precies is, voor welke kinderen en wat de opvang inhoud lees je in deze blog.
Wat is een speelleergroep?
Een speelleergroep is een groep voor peuters. Op de groep zitten zowel kinderen met een vve indicatie als zonder een vve indicatie. Juist door deze samenstelling, leren de kinderen dagelijks van elkaar. De meeste speelleergroepen van de organisatie waar ik werkzaam ben, zitten in een basisschool.
Leeftijd
De leeftijd van de speelleergroepen waar ik werk is van 2 tot 4 jaar. Sommige hebben vanaf 2.3 of 2.6 jaar de peuters op de groep. Als de kinderen 4 jaar zijn, gaan ze net als alle andere kinderen naar de basisschool toe.
Doorstroom naar de basisschool
Voor zowel de kinderen, als de ouders en de pedagogisch medewerkers is het fijn om in de basisschool te zitten. De meeste kinderen van de speelleergroep (SLG) stromen door naar de basisschool waarin we werkzaam zijn. Hierdoor zijn de lijntjes voor iedereen kort. We werken op verschillende vlakken samen, zoals thema’s, maar ook uitjes door het dorp of naar de speeltuin bijvoorbeeld. (vanwege corona kan natuurlijk nu niet alles).
Activiteiten
Op de groep werken we met de uk & puk-methode. We houden daarbij rekening met seizoenen, feestdagen en proberen waar kan aan te sluiten bij de thema’s op school. Daarnaast bieden we ook verschillende activiteiten aan rondom een bijvoorbeeld een feestdag of Modderdag.
Openingstijden
De speelleergroepen zijn per locatie verschillend geopend, maar op de locatie waar ik werkzaam ben is hij geopend van 8.30 tot 12.30. Voor ouders is het fijn dat zwel de SLG en school op dezelfde dag starten en op vrijdag zijn we tegelijk klaar. Ouders halen dan zowel de kinderen op school als de SLG tegelijk op.
Naar mijn zin!
Ik heb het erg naar mijn zin op de SLG! Er zijn meer momenten om spelletjes te doen, verschillende activiteiten aan te bieden, te werken rondom het thema, maar ook fijn buitenspelen en binnen vrij spelen met speelgoed en materiaal. De verzorgmomenten zijn minder dan op de opvang, want we eten alleen in de ochtend rond 10.00 fruit en daarna verschonen we de kinderen. (bij poep natuurlijk eerder). Op wat voor groep ben jij werkzaam?
Deel dit stuk