Werken met het thema: op reis

Door Ilse. Wij werken op dit moment met het thema: op reis. Dit is een leuk thema voor deze periode, omdat een aantal kinderen (ondanks de Corona) toch op reis gaan aankomende zomer. Dit wordt dan natuurlijk uitgebreid besproken!  
Maar ook voor de kinderen die niet op reis gaan, is dit een leuk thema. Want wij nemen hen toch een klein beetje mee op reis, omdat iedere week een ander land centraal staat. Wij doen dan ook net alsof wij zelf in dat land zijn. We toveren de ruimte om, knutselen opvallende dingen en koken en eten gerechtjes uit het land dat die week centraal staat.

Kinderwereldatlas

Wat heel leuk is om te gebruiken tijdens dit thema is de kinderwereldatlas. In deze atlas staan veel landen centraal.  Door middel van plaatjes, foto’s en kindvriendelijke teksten komen de landen om de beurt aan bod.

Op de BSO vonden de kinderen deze atlas altijd al heel interessant. Ik twijfelde of ik hem mee zou nemen naar het kinderdagverblijf. Zouden kinderen jonger dan 4 jaar dit ook al leuk vinden? En ja hoor, vooral de drie plussers vinden het boek reuze interessant. Heel leuk om te zien! 

Iedere week kunnen we de atlas er weer bij pakken om te bespreken in welk land we zijn, hoe het land eruit ziet, wat hier de cultuur is, wat hier de gebruiken zijn en welk eten de mensen hier eten.   

Lees ook; het gebruik van een dagritmeklok

Matroesjka poppen

Mijn inbreng in dit thema zijn de Babouska/Matroesjka poppen (ik ben er nog steeds niet uit) uit Rusland.
Ook dit is iets waar ik al ervaring mee had op de BSO, hier vonden de kinderen deze poppen erg leuk! Maar ik wist niet wat de kinderen op het kinderdagverblijf ervan zouden vinden.

In eerste instantie leek het een top idee van mij om deze poppen mee te nemen. Onder begeleiding mochten de kinderen ze uit elkaar halen, er een mooi rijtje van maken (anders raken we in de war), tellen hoeveel poppen het zijn en ze tenslotte weer in elkaar zetten. 

Maar toen wij als pedagogisch medewerkers even afgeleid waren, ging het helaas toch mis. Het één na kleinste poppetje is gesneuveld en van één ander poppetje mist de onderkant…

Wat ik hiervan geleerd heb? Niet alles meenemen naar een kinderdagverblijf, ook al denk je dat je het goed in de gaten kunt houden. Er kunnen altijd dingen gebeuren waar je niet op gerekend had, waar je op moet inspringen en waardoor je aandacht niet meer volledig bij de activiteit is. Hoe leuk idee het ook was, hier zijn de kinderen gewoonweg nog te klein voor.  

Een andere activiteit behorende bij de Matroesjka poppen is zelf je eigen poppen versieren. De kinderen krijgen een kleurplaat met lege poppen en verder laten wij de creativiteit van de kinderen lekker de vrije loop! Helaas heb ik nog geen foto’s van het resultaat, maar die volgen later op mijn Instagram: juf.ilse.insta