Dagritme klok

Wij gebruiken op de groepen de dagritmekaarten van uk & puk. In de peutergroepen hangen de dagritmekaarten naast elkaar op een lijn. De peuters kunnen zo zien wat er die dag gebeurd en met een wasknijper wordt de activiteit aangeduid. Voor de baby’s en dreumesen is dit erg groot en vaak ver weg. Voor deze leeftijd kun je een dagritme klok maken. Op deze klok kun je de dagritmekaarten doen van de activiteiten die je gaat doen, verdeeld in de ochtend en de middag.

De dagritmekaarten

De dagritmekaarten van uk & puk zijn te downloaden op mijn pinterest: www.pinterest.com/tipsvoorkdv. Er zijn heel veel verschillende, zoals, verjaardag, buitenspelen, lunch, slapen en naar de wc. Door alle dagritmekaarten uit te printen, heb je voor iedere activiteit een kaart op de groep. Voor de klok heb ik ze verkleind uitgeprint. Plastificeer de dagritmekaarten, zo blijven ze langer mooi en heel.

Dagritmeklok

De dagritmeklok is voor baby’s en dreumesen een fijn houvast aan de dag. Ze zien van dichtbij wat we gaan doen en wat er die dag nog gaat komen. Je kunt hem verdelen in ochtend en de middag. De ochtend is tot het slapen en de middag is vanaf het slapen. Doordat er verschillende ritmes zijn, is combineren van de twee het fijnst. Hierbij neem je de doorlopende lijn van de dreumesen, omdat zij al meer begrijpen van het dagritme.

Zelf maken

De klok kun je heel goed zelf maken met karton, witte verf, plastic insteekhoesjes, een pijltje en een splitpen. Zorg dat je van het karton een groot rondje hebt, dit wordt de klok. Verf deze wit en plak vervolgens de plastic insteekhoesjes erop. In het midden prik je de splitpen er doorheen en daaraan vast maak je een pijltje van papier. De insteekhoesjes plak je vervolgens op de klok, waar normaal de cijfers staan. Met de pijl kun je aanwijzen bij welke activiteit jullie zijn.

Waarom werken met dagritmekaarten?

Voor kinderen is het lastig in te schatten hoe een dag eruit ziet en wat we allemaal gaan doen. Door met dagritmekaarten te werken, zien ze wat er allemaal te doen is die dag. Voor kinderen die het moeilijk vinden zonder papa of mama is dit een fijne houvast. Zij zien aan de dagritmekaarten wat er die dag al is gebeurd en wat er nog gaat komen. Door bij de baby’s en dreumesen het te verdelen in ochtend en de middag, hebben ze een beter overzicht.

Wanneer gebruik je het?

De dagritmekaarten/dagritmeklok gebruik je de hele dag, maar vooral bij verandering van de activiteiten. ’s Ochtends bij het fruit bespreek je met de kinderen wat er al is gebeurd en wat er gaat komen. Ze weten zo goed wat ze van ze wordt verwacht en wat voor activiteiten en eetmomenten er op de planning staan. Dit kun je herhalen bij alle tafelmomenten. Op die manier heb je de meeste kinderen bij je en zien ze de dagritmekaarten. Bij kinderen die het moeilijk vinden zonder hun ouders, kun je ze altijd erbij pakken wanneer het nodig is.

Lees ook; de liedjeskoffer

Het werken met de dagritmeklok is erg fijn en overzichtelijk. Doordat het een kleiner voorwerp is dan alle dagritmekaarten los, pak je het er sneller bij. Vooral bij kinderen die het moeilijker hebben zonder papa of mama is dit handig.