Waarom vieren zo belangrijk is, juist nu…

Door Liane. In de kinderopvang vieren we wat af! Grote en kleine momenten worden gevierd. Eerste stapjes met applaus, verjaardagen met traktaties en kerst & sinterklaas met hun cadeautjes mogen natuurlijk ook niet ontbreken. En kom niet aan onze viering, want dat doet zeer, die zijn ons heilig!

Structuur geven

En nu…nu kunnen we straks geen Pasen vieren met de kinderen op de groep, Had jij alles al in de planning? Een mooie activiteit, samen zijn, lekker eten en drinken? Pasten lijkt in het water te vallen door de situatie rondom COVID-19. Waarom is het zo belangrijk om te vieren? Waarom doen we dat zo graag en wat levert het ons eigenlijk op? Vieringen geven houvast in het leven. Het zijn momenten waarop we het leven samen vieren, stil staan bij de tijd van het jaar, maar ook zeker structuur geven. We maken herinneringen en delen deze met elkaar, we kunnen er op terug kijken. Net als de seizoenen, geven vieringen ons ankerpunten.

We vieren met muziek, dans, eten, spelletjes, toneelstukjes, verhalen en bijzondere kleding. Allerlei zaken die voor ons symbool staan voor verbondenheid. Verbondenheid is belangrijk, juist nu! De kinderen van je groep zijn misschien de structuur wel echt even goed kwijt, geef ze weer houvast en laat ze weten dat ze niet vergeten word. En met wie kun je beter vieren dan met kinderen? Het lijkt wel of kinderen dit zelfs beter kunnen dan volwassenen! Vieren kan op kleine wijze groots zijn voor kinderen.

Lees ook: ‘wees verstandig en denk aan een ander’

Om het in het klein – groots te maken

Dat ene kaarsje op de taart, een klein cadeautje, je mooie kleren aan, iets bijzonders eten… het zijn allemaal kleine dingetjes die een gewone dag van een kind tot een feestje kunnen maken.

En of je nu normaal Pasen viert met een religieus tintje, met een paasbrunch of het zoeken van paaseieren. Voor je ligt de uitdaging om er toch nog voor jullie kinderen van de groep of juist samen met je collega’s en natuurlijk thuis er iets van te maken dit jaar… Om het in het klein – groots te maken.

Maar hoe dan?

  • stuur alle kinderen van jouw groep een paaskaart om zelf in te kleuren of te versieren
  • verstop paaseieren met een briefje bij de kinderen in hun tuinen/bij de deuren
  • zing een lied met alle pedagogisch medewerkers online in om te versturen naar de kinderen (hoe gekker, hoe beter!)
  • kijk met de oudere kinderen naar paasfilms, the passion of luister naar de Matteus Passion voor kinderen op spotify
  • hou een paasomtbijt (iedereen met zijn eigen lekkers in pyjama) met je collega’s en speel een spel waarbij ej elkaar vragen kunt stellen.. bijvoorbeeld kletspot
  • kijk een film via netflix party met je collega’s/vrienden/familie en chat tegelijkertijd over de film
  • brand een kaarsje, zet een paasboom neer, versier je huis
  • organiseer een paaseierenjacht (variatie op de berenjacht) stuur alle kinderen een kleurplaat van een paasei en hang deze voor het raam, wandelen maar!
  • maak broodhaantjes

Hoe dan ook, maar herinneringen samen en denk in mogelijkheden. Fijn paasweekend!