Knutselen op de BSO

Door Ilse. Wat ik zelf het liefste doe op de BSO is knutselen met de kinderen. Ik ben zelf best creatief en vind het leuk om nieuwe dingen uit te proberen met de kinderen. De grootste uitdaging hieraan vind ik om iets geschikts te vinden voor alle leeftijden. Bij de BSO waar ik werk zitten de kinderen van 4 t/m 12 jaar allemaal bij elkaar, dus het moet voor iedereen leuk en uitdagend zijn.

Knutselen met kinderen van verschillende leeftijden

Soms zoek ik knutsels die op verschillende niveaus te doen zijn. Zo heb ik afgelopen week met de kinderen gevouwen met vouwblaadjes. Ik heb een boek aangeschaft waarin vouwvoorbeeldjes stonden op verschillende niveaus. Zo konden de jongere kinderen bijvoorbeeld zelf een eenvoudig hondje vouwen, terwijl de oudere kinderen de uitdaging opzochten door bijvoorbeeld een pinguïn te gaan vouwen.

Maar vaak laat ik ook alle kinderen hetzelfde maken (weliswaar op hun eigen manier, maar wel met een bepaald idee). De oudere kinderen kunnen dit dan vaak zelfstandig doen en de jongere kinderen krijgen wat extra hulp van mij of van één van mijn collega’s.

Knutselen met verschillende materialen

Verder vind ik het leuk om met verschillende materialen/voorwerpen te knutselen. Wij hadden een paar weken terug bijvoorbeeld erg veel lege eierdozen thuis staan. Die kun je weggooien, maar je kunt er ook een creatieve knutsel mee bedenken! In dit geval hebben wij er op de BSO kazen met muisjes van gemaakt. Het resultaat mocht er zeker zijn, al zeg ik het zelf.

Na een feestje hadden we veel papieren bordjes over. Ook iets waar ik dan eigenlijk niets meer mee doe, dus dan maar weer op zoek naar een creatieve oplossing. Weggooien is dan toch zonde? En kinderen raken gemotiveerd om te gaan knutselen als ze zien dat je weer iets nieuws hebt meegebracht.
In dit geval hebben we dierenmaskers gemaakt van de papieren bordjes. De BSO was ineens net een dierentuin!

Lees ook; ’10 tips om mee te verven’

Eigen creativiteit

Ik vind het een leuke uitdaging om bij kinderen hun eigen creativiteit naar boven te halen. Heel af en toe heb ik geen voorbeeld om te gaan knutselen die dag, maar alleen een (korte uitleg) of soms zelfs helemaal niks. Maar ik merk dat het dan toch lastig is om de kinderen te motiveren om te gaan knutselen.

Mijn ervaring is dat het het beste werkt als je zelf wel een idee en ook een voorbeeld ervan hebt, zodat het voor de kinderen duidelijk is wat jouw idee is. De keuze is dan vervolgens aan hen of ze het voorbeeld na willen maken of dat ze hun eigen fantasie de vrije loop willen laten.

Instagram

Op mijn Instagrampagina, juf.ilse.insta, plaats ik veel knutsels die ik met de kinderen maak, als je geïnteresseerd bent of soms wat inspiratie zoekt, ben je vrij om mij te volgen. Ik zou het erg leuk vinden!