Een ochtend op de peuter speelzaal

Door Mariska. Ik neem jullie graag mee op een ochtend op onze Christelijke peuterspeelzaal. Hoe ons dagritme eruit ziet op de peuterspeelzaal.

Start van de dag

8:00 uur, ik pak mijn fiets om naar het werk te gaan, gelukkig geen regen! Ik woon dichtbij dus na een minuut of 7 sta ik in de peuterspeelzaal. Heel hard goedemorgen roepen voor wie het maar wil horen en naar het lokaal.

Ik pak altijd als eerst de laptop, deze heeft nog weleens wat opstart probleempjes dus ik laat hem rustig opstarten als ik de stoelen van de tafels haal en op de tafels speelgoed neerleg.
Op de lage tafel leggen wij altijd wat puzzels of little People neer. Op de hoge tafel leggen we kleurplaten over het thema neer en daarbij krijtjes of kleurpotloden.

Mijn collega is ondertussen ook binnengekomen en heeft de mail bekeken, niks bijzonders, gelukkig.

In de gang hangt een kalender waarop de ouders kunnen opschrijven wanneer de ouders en de opa’s en oma’s jarig zijn. Mijn collega is kleurplaten aan het klaarleggen voor de kinderen die mogen kleuren vandaag.

Om 8:30 uur komen de eerste kinderen binnen. Ik ga altijd bewust bij de deur staan zodat ik iedereen even zie bij binnenkomst. Ouders kunnen zo makkelijk op mij afstappen om iets bijzonders te vertellen. Ouders gaan even samen met de kinderen spelen en nemen afscheid. Wij hebben een groot raam dus er kan goed gezwaaid worden.

Lees ook: ‘liedjes zingen bij overgangsmomenten’

In de kring, activiteiten en knutselen

Als alle ouders weg zijn dan nemen mijn collega en ik nog even een aantal dingen door die de ouders ons verteld hebben. Tussen 9 en 10 uur spelen de kinderen, wij leggen de spullen klaar voor de activiteit, spelen mee met de kinderen en vullen de observaties in.

Om 10:00 uur gaan we opruimen en daarna in de kring. Wij zijn een Christelijke peuterspeelzaal dus wij lezen een verhaal uit de bijbel en bidden samen. Daarna zingen we nog wat liedjes en kijken we naar de dagritme kaarten wat we die dag allemaal hebben gedaan en nog gaan doen. De kinderen krijgen een beker limonade en een koekje of een cracker. Nu is het tijd voor de activiteit. Dit is niet altijd knutselen. Wij bakken en koken bijvoorbeeld ook graag. Ook gymmen wij in het lokaal of gaan we lekker kleien.

Wij proberen elke dag even naar buiten te gaan. Als de zon schijnt zijn we soms wel bijna een uur buiten. Is het iets minder weer dan halen we even een frisse neus en gaan we daarna weer naar binnen, dan doen we in de kring nog een activiteit of lezen we een boek voor.

Bij ons kunnen de kinderen weer opgehaald worden tussen 11:45 uur en 12:00 uur. Dit laatste ophaalkwartiertje laten we de kinderen vaak nog even spelen met de Duplo, de blokken of aan tafel een spelletje doen.