Inventief in crisistijd

Door Marretje. Persconferentie zondag 15 maart, door besluit overheid; sluit de kinderopvang! Wat nu, valt de gastouderopvang hier ook onder? Gastouderopvang is kleinschalig, misschien……..? Ook de gastouderopvang moet dicht.

Cruciale beroepen

Alleen de kinderen van ouders, beiden werkzaam in de cruciale beroepen, mogen een beroep doen op de gastouderopvang. Wanneer één ouder werkzaam is in de cruciale beroepen, is het verzoek om zelf de kinderen op te vangen. Tenzij het écht niet lukt, dan mogen ook zij een beroep doen op de gastouderopvang.

De gastouderopvang gaat draaien met de daartoe verplichte en beschermende maatregelen

Heel veel informatie komt er binnen en er word een beroep gedaan op mijn creatieve en oplossingsgerichte denkvermogen. Met een mooi woord gezegd, inventief. Poeh dat is plots even schakelen, want laten we heel heerlijk zijn, hoe fijn is het wanneer er rust, regelmaat en reinheid is. Het viel voor een ieder van ons allemaal weg op die bewuste 15 maart!

Voor sommigen onder ons was het zelfs letterlijk paniek

Inmiddels zijn we een aantal weken verder en zie ik een enorme creativiteit ontstaan om contact met elkaar te zoeken of te hebben binnen die gewenste 1.5 meter afstand. Voor mij is video-bellen erg leuk om samen met de kinderen te doen die op dit moment thuis zijn. Zelfs kon ik ze in het echt zien wanneer ik bij hun langs ging om iets leuks te brengen. Ook zie ik een groot aanpassingsvermogen bij de ouders die hun kinderen zelf opvangen. Respect en bewondering voor deze ouders. Om de woorden aan te halen van Hugo de Jonge: we houden afstand maar misschien zijn we dichter bij elkaar dan ooit. Maar hoe nu verder? Wanneer gaat mijn gastouderopvang weer “normaal’’ draaien? Deze vragen gaan samen met, hoe het virus zich zal gaan gedragen de komende tijd.

Lees ook; ‘wat doet het coronavirus met mij als pedagogisch medewerker’

1.5 meter samenleving

Wat inmiddels wel duidelijk is dat de 1.5 meter samenleving voorlopig ons nieuwe ‘’normaal’’ zal zijn. Ook is duidelijk dat er achter de schermen druk onderzoek word gedaan voor die 1.5 meter samenleving. De overheid die samen met het OMT (Out-break Management Team) lange dagen maken en zich voor de volle 100% voor ons inzetten.

De overheid die er voor zorgt dat de gastouderopvang staande blijft in deze crisistijd. De belastingdienst waar de KOT (kinderopvangtoeslag) van kracht blijft. Dat er zelfs een manier word bedacht om de eigen bijdrage te compenseren. Dat we mogen leven in een volwassen democratie als Nederland.

Bovenstaande maatregelen van de overheid geven mij een dankbaar gevoel! Aan ons de taak om vol te houden. Samen komen we hier door heen en samen komen we hier sterker uit.

Marretje Bakker-Post

Kinderopvang Van Harte Welkom