Wat doet het coronavirus met mij als pedagogisch medewerker?

Je kan er niet om heen maar het woord coronavirus is de laatste paar weken veel gevallen. Voor mijn gevoel eerst een ver-van-mijn-bed-show, maar hoe dichter het bij Nederland kwam, hoe serieuzer het werd. De politiek deed op het begin nog weinig aan, maar gisteren was de kogel door de kerk; Nederland gaat op slot!

Bizar…

En wow…. dat was best een heftig idee! Er vlogen meteen vragen door mijn hoofd; wat gaat er gebeuren? Hoe gaan we het doen morgen? Laat ik voorop stellen dat mijn emoties toen en nu nog steeds van links naar rechts vlogen; verdriet, onrust, trots op ons vak, maar ook veel onwerkelijkheid!

Slecht slapen

Mijn werktelefoon na het nieuws snel thuis opgehaald, want we waren bij mijn ouders. Daar stonden al verschillende berichten in, maar ook vooral vanavond hebben we overleg (ik niet) en dan horen we meer. Voor ik naar bed ging had ik nog geen mail en dacht, ik ga toch maar op tijd slapen, dan heb ik die slaap in ieder geval. Helaas door alle onrust in mijn hoofd sliep ik super slecht en heb ik vannacht de mail van mijn werk gelezen.

Alles stond er duidelijk in omschreven en ook waar we verdere informatie konden vinden (RIVM). Gelukkig daarna nog wel wat kunnen slapen, maar werd met een zwaar hoofd wakker. Ik voelde mij erg verantwoordelijk voor de ouders, kinderen en zeker de pedagogisch medewerkers.

SLG in basisschool

Vanmorgen vroeg de auto bij mijn ouders opgehaald en hup naar de locatie. Veel van de locaties zitten in basisscholen en waar ik moest werken vandaag ook. Er waren al veel leerkrachten aanwezig, ze hadden overleg wat te doen. Ik ben achter mijn laptop gegaan en ben de eerste mailtjes, informatie gaan lezen en de nodige formulieren gaan printen. Want ja, er kunnen nu ouders komen die zonder opvang zitten, maar wel opvang mogen hebben, maar nog niet bij onze organisatie zitten. Alles lag in ieder geval klaar, voor stel dat…

Geen kinderen

Er kwamen op de SLG geen kinderen en nadat ik al het papierwerk af had, ben ik gaan schoonmaken. Heerlijk even en schoon lokaal in deze gekke tijden. Meubels van de muur, kasten uitgepakt, uitgesopt en alles er weer in. Tussendoor met de leerkrachten overlegd hoe het bij hun ging en of ze kinderen verwachtten. Tevens af en toe pauze gehouden om wat te eten en te drinken. Begin van de middag ben ik naar de andere locatie gereden.

Lees ook; 9 tips voor spelen met scheerschuim

BSO, 0 kids

Op de andere locatie waren de leerkrachten ook hard aan het werk om voor ouders en kinderen alles klaar te leggen. Internet werd afgestruind en er werden verschillende werkboekjes gemaakt. Ik ben op de BSO gaan schoonmaken en wat telefoontjes gepleegd. Om 14.45 waren er nog steeds geen kinderen, dus tijd om naar huis te gaan.

Onwerkelijk

Het voelt zo onwerkelijk en gek om zonder kinderen in de lokalen te zitten en dan te bedenken dat dit 3 weken duurt, 3 weken! Natuurlijk weet ik dat deze maatregelen hard nodig zijn en sta er ook achter. Net zoals dat wij wel open zijn voor ouders die de opvang nodig hebben. Want er zijn genoeg beroepen die ook doorgaan nu, denk aan de zorg, vuilnisman, vakkenvullers etc. en natuurlijk wij; de KINDEROPVANG!

Nederland kan niet zonder…

De beroepen die onderbetaald, ondergewaardeerd worden, daar kunnen wij als Nederland niet zonder! Waardeer deze beroepskrachten en bedank ze als je ze ziet, nee geen knuffel of high-five, maar met woorden. Want waar zouden wij nu zonder hun en ons beroep zijn??

Ik wil iedere beroepskracht die nu moet werken voor de medemens een hart onder de riem steken, veel succes wensen en vergeet niet voor jezelf te zorgen!!

Heel veel liefs Birgit, tips voor de kinderopvang.

10 antwoorden
 1. Rhodé
  Rhodé zegt:

  Hoi Birgit,

  Mooie en treffende blog!
  Ik ben gastouder en normaal vang ik 4 a 5 kinderen op in mijn huis. Deze week zijn het er maar 2.. Ouders hadden zondag veel vragen: wat betekenen de maatregelen? En wat doe ik met mijn opvang? Wanneer mogen kinderen komen? Vragen vragen vragen. Zoveel onzekerheid..Ik heb besloten open te blijven tenzij het vanwege gezondheid niet kan. Gelukkig zijn mijn gezin en de 2 kinderen die ik opvang, gezond maar dat kan zo omdraaien.

  Het is een hele rare, onwerkelijke situatie. Het is overal en toch ook weer zo ver weg..

  Heel veel sterkte gewenst!
  Groetjes Rhodé

  Beantwoorden
  • Birgit Kroeze
   Birgit Kroeze zegt:

   Hi Rhodé,

   Wat een lieve reactie, dankjewel! Ja het zijn gekke tijden en we doen allemaal ons best om er voor iedereen het beste van te maken. Jij ook veel sterkte en succes!

   Liefs Birgit

   Beantwoorden
 2. Cindy
  Cindy zegt:

  Vandaag waren wij met een aantal Leidsters (op verzoek van onze leidinggevende) aanwezig op ons kleinschalige dagverblijf om eens goed om eens goed schoon te maken en ook vooral de dingen die we niet kunnen doen als de kinderen er zijn. En we waren er ook voor het geval we toch kinderen zouden moeten opvangen. Maar ook bij ons kwamen er geen kinderen.

  Beantwoorden
 3. Cindy
  Cindy zegt:

  Hoi Allemaal,
  Daar zitten we dan..lege groepen en lokalen. Ik sta ook zeker achter dit besluit en het zal me (n.a.v van Rutte gisteren) niets verbazen als we eind deze week/ volgende week compleet op slot gaan.
  Maar goed tot die tijd zit ik op me werk, kids thuis verveelt want niemand mag buiten spelen. Net nu het zo vreselijk lekker weer is🙄
  Kom mama dan helpen met opruimen op de bso?!?!?.. Maar ik heb een contract van 36 uur, mijn lot voor de komende 3 weken is schoonmaken (alsof ik dat thuis niet al teveel doe) , opruimen, en administratieve taken . En als ik vrij wil ,of omdat ik er wel klaar mee ben om de hele middag thee te drinken met collega ‘s, moet ik uren opnemen…heeft daar iemand ervaring of nieuws over?
  Voor alle medestanders in de opvang keep it up en veel poets en opruim plezier hahahaha

  Beantwoorden
  • Manon van Doorn
   Manon van Doorn zegt:

   Voor zover ik weet mag je werkgever je naar huis sturen zonder extra compensatie uren die je bv hebt opgebouwd af te nemen. De meeste werkgevers laten de leidsters klusjes doen maar ook hiervan heb ik begrepen hoef je niet persé te doen. Daarbij al het zo 3 weken en misschien nog langer moet zijn de klusjes wel klaar. Het blijft inderdaad lastig zo lang de werkgever niet zegt ga ik een roulatie schema naar huis want ook daar is hulp vaak hard nodig als je beide niet in een functie zit waardoor je een beroep kunt doen op de opvang. Hoop dat we meet zijn allen snel weer het normale leven op kun pakken al heeft dat voor vele tijd nodig om weer op gang te komen

   Beantwoorden
  • Birgit Kroeze
   Birgit Kroeze zegt:

   Ja het is niet niks! Hopelijk heb je meer duidelijkheid nu en hoef je niet de hele dag voor niks te blijven op je werk. Het schoonmaken enz. is de eerste dagen logisch en prima, maar op een gegeven moment ook wel klaar. Succes!!!

   Liefs Birgit

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *