Het vak pedagogisch medewerker

Door Naomi. Waarschijnlijk zijn er meer banen waarbij standaardzinnen regelmatig de revue passeren. Voor mij in de kinderopvang zijn dat de volgende zinnen; ‘’veel plezier vandaag’’ of ‘’lekker he? De hele dag buiten in de zon.’’ Wanneer een ouder zijn of haar kind dan weer op komt halen word ik vriendelijk bedankt voor ‘’het oppassen’’ vandaag. Neem ik dit een ouder kwalijk? Nee, natuurlijk niet!!! Wist ik precies hoe een dag er uit zag toen ik aan deze baan begon. Nee, ook niet!!! Wanneer een ouder de ruimte verlaat sta ik voor een keuze. Ik kan nu geïrriteerd met mijn ogen rollen, richting mijn collega’s, die waarschijnlijk zullen begrijpen wat ik bedoel, maar in plaats daarvan sta ik even stil bij dit moment.

Het voelt ineens alsof ik ergens tekort ben geschoten. Heeft deze ouder wel voldoende inzicht in de dag van zijn of haar kind? Waarschijnlijk heeft deze ouder niet echt een idee wat het inhoudt om pedagogisch medewerker te zijn en heeft daardoor misschien te weinig informatie om te begrijpen wat zijn of haar kind te wachten staat die dag. Kon deze ouder daar iets aan doen? Nee, en ik realiseer me, ik heb het ze ook nooit verteld.

Als pedagogisch medewerker ben je een soort ademend planningssysteem. In een ruimte met 14 kinderen, heb je dan ook de hele dag te maken met 14 kinderen. 14 verschillende karakters, 14 verschillende paar ouders, 14 verschillende ritmes, 14 maal verschillende normen en waardes en 14 verschillende hele fijne mensjes om voor te mogen zorgen. Het ene kind slaapt goed, het andere kind slaapt slecht, dit geld ook voor eten, drinken, spelen, ontwikkelen, afscheid nemen, leren vertrouwen, leren delen, leren ontdekken, leren op hun gemak te zijn in hun nieuwe omgeving en meer. Dit alles maakt dat je als pedagogisch medewerker de gehele dag door aan het schakelen, denken, veranderen, aanpassen, voorbereiden en communiceren bent, om dit alles passend te maken voor een ieder die vandaag iets van je verwacht.

Lees ook; 10-minutengesprek op het kinderdagverblijf inclusief fijne tips!

Als volwassenen kunnen wij hier verschillende theorieën op loslaten en/of uren over vergaderen hoe het makkelijker kan. Iedereen die met kinderen werkt of zelf kinderen heeft, weet dat dit in de praktijk anders gaat. Iedere dag sta jij, maar ook een kind op met een ander gevoel, vrolijker, enthousiaster, vermoeider of verdrietiger. Het kan en mag er allemaal zijn, want bij ons is iedereen veilig. De dynamiek die dit allemaal met zich meebrengt maakt het werk spannend, gevarieerd en naar mijn mening leuker.

Het heeft mij geleerd flexibel te zijn, creatief en stressbestendig(er). Mijn uiteindelijke doel is om ieder kind tevreden en met een fijn gevoel een fijne avond toe te wensen. Een pedagogisch medewerker is naast een wandelend planningssysteem natuurlijk nog zoveel meer. Ze geven liefde en troost, ze helpen groeien en ontdekken, ze stimuleren de ontwikkeling, ze waarborgen de veiligheid, ze helpen opstaan wanneer een kind is gevallen, ze stellen grenzen als kinderen deze zelf even kwijt zijn, ze hebben knuffels voor iedereen en staan klaar voor alle 14 kinderen en gemiddeld 28 ouders tegelijk, op die ene dag. Wil ik met dit verhaal zeggen dat ik het zwaar heb? Nee! Absoluut niet! Ik ben trots op het werk wat ik doe en ga altijd voldaan naar huis. Wil ik zeggen dat het soms vermoeiend is? Ja!

Er zijn dagen dat ik ben gesloopt wanneer ik thuiskom. Lichamelijk van het rennen en vliegen, emotioneel van alle geluiden om je heen, het continue schakelen en dragen van de grote verantwoording die het met zich meebrengt. Ik ben Naomi en ik ben pedagogisch medewerker!

Ik kan adviezen geven, ontwikkelingsgebieden stimuleren, afwijkend gedrag signaleren, mijn gemaakte keuzes pedagogisch verantwoorden, mee opvoeden en uw kind helpen groeien. Maar als pedagogisch medewerker kan ik vooral meegenieten van de liefde, onbezonnenheid, mijlpalen en de oh zo waardevolle kindertijd van uw kind.