Babygebaren? Waarom?

Toen ik een jaar of 14 was, ontmoette ik via een vriendin een gezin met een doof meisje. Dit meisje was door ziekte doof geworden. Van een verdrietige situatie maakte dit gezin al gauw het beste. Ze gingen gebarentaal leren. Het hele gezin deed mee. Maar niet alleen het gezin leerde gebarentaal, maar ook heel veel vrienden en kennissen om hun heen leerden gebaren. Sommigen een paar gebaren, anderen volgden een hele cursus. Ze wilden hoe dan ook kunnen communiceren met dit meisje.

Ik werd getroffen door die inzet. En via deze vriendin leerde ik het handalfabet. Mijn eerste kennismaking met gebarentaal. Helaas nooit wat mee gedaan. Maar het is altijd blijven hangen.

Inmiddels ben ik 34. Zwanger van onze dochter Neshama. Ik lees alles wat los en vast zit over zwangerschap. Wat doe je met een baby. Babymassage, babyzwemmen komen voorbij. En ik kom babygebaren tegen. Mijn interesse is meteen gewekt. Babygebaren? Bestaat dat? Wat is het?

Babygebaren

Babygebaren is gebaren met je baby. Door gebaren in te zetten bij je kindje kun je eerder communiceren met je kindje. Vanaf 8 maanden ongeveer is je kindje motorisch zover ontwikkeld dat ze kunnen gebaren. Terwijl je nog even moet wachten op de spraak. De gebaren zijn ook een stimulans voor de taalontwikkeling. Dit klinkt interessant. Ik kan eindelijk gebaren leren en het is ook nog goed voor je kindje.

Ik geef me op voor een cursus samen met m’n man Alfons. De cursus is echt de moeite waard. Er is zoveel te leren over baby’s. 

Lichaamstaal, non-verbale communicatie, de taalontwikkeling, de motorische ontwikkeling en nog veel meer. Uiteraard komen ook de gebaren aan bod. Baby’s vertellen je al zoveel, hoe klein ze ook zijn. Er gaat een wereld voor mij open.

Ik leer hoe het kan dat kinderen eerder kunnen gebaren dan praten. Dat gebaren onder de grove motoriek valt en eerder ontwikkeld is. Dat spraak een fijne motoriek is die er langer over doet om te ontwikkelen. Logisch dus dat kinderen eerder kunnen gebaren dan praten.

Door gebaren in te zetten geef je je kind de mogelijkheid om met jou te kunnen communiceren. Je kind kan jou vertellen dat hij bijvoorbeeld een ‘vogel’ ziet. Of dat hij ‘nog meer’ wil ‘drinken’. Of ‘klaar’ is met het ‘boekje’ lezen. Of hij laat je weten dat het buiten ‘regent’. En dat is een hele leuke manier van communiceren.

Lees ook: ‘baby-en kindergebaren in de kinderopvang’

Nog meer

Nu is het maar afwachten natuurlijk of Neshama net zo enthousiast wordt van de gebaren als ik.  Maar gelukkig vind ze het fantastisch die gebaren. Ze is nog net geen 9 maanden als ze haar eerste gebaar laat zien: nog meer. En nog steeds gebruiken we dagelijks gebaren. (ze is nu 4 jaar)

En vanaf toen gingen we los. We gingen nog meer gebaren. En al gauw hadden we aan de 50 gebaren die we geleerd hadden niet genoeg. Want als je je kindje een gebaar ziet maken en hierdoor duidelijk kan maken wat het ziet, voelt of nodig heeft dan wil je van elk woord en voorwerp het gebaar weten.

We wilden nog meer leren. Samen met Alfons volgde ik de eerste cursus van de Nederlandse Gebarentaal. En later deel 2. En hoe leuk is het dat we in het cursusmateriaal dat meisje (inmiddels ook een vrouw geworden) zagen die mij in contact bracht met gebarentaal toen ik 14 jaar was.

Wil je na het lezen van dit blog meer weten over Babygebaren? Neem dan een kijkje op de website www.taalvoortaal.com