Ergonomisch werken in de kinderopvang, hoe doe je dat?
Voorkomen is beter dan genezen! We weten het allemaal, ergonomisch werken binnen de kinderopvang is erg belangrijk, maar hoe doe je dit op de juiste manier? En welke maatregelen hoort de organisatie bij wie je werkt te treffen om ergonomisch te kunnen werken? Want het is vast herkenbaar dat we even snel tillen, op onze knieën gaan, op de grond zitten bij de kinderen, maar hoelang ‘mag’ dit en welke manier is dan het beste?
Ik geef je handige tips om fysieke overbelasting te voorkomen als je werkt met kinderen:
Zitten:
- Ga gemakkelijk bij de kinderen zitten tijdens hun spel. Op de grond zitten is prettig, omdat je zo op ooghoogte met de kinderen zit. Doe dat op een poef of plateau, zo is het minder belastend voor je lichaam.
- Lang op de grond zitten in een verkeerde houding is fysiek zwaar. Doe dit niet langer dan 4 minuten en gebruik hierbij een goede rugsteun, zitkussen of ander hulpmiddel. Wij werken op de groep met een speciale stoel, deze is erg goed voor je houding.
Tillen:
- Wil je samen zwaaien naar ouders en is het raam te hoog? Maak gebruik van een trapje. Het kind kan zo op de trap staan, terwijl jij ernaast staat.
- Het is belastend om baby’s en dreumesen op de grond te leggen en weer op te tillen. Bespreek met je collega’s waar de kinderen kunnen liggen zonder dat ze in de looproute liggen. Dit voorkomt onnodig tillen.
- Met een hoge box kun je makkelijker kinderen wegleggen en optillen. Dit is vooral belangrijk voor kinderen vanaf 8 kilo. Een hoogte van tussen de 85 en 100 cm is ideaal.
- Laat kinderen, die zelfstandig kunnen lopen, dit ook zoveel mogelijk doen. Gebruik bij het verschonen het (uitschuifbare) trapje, waar ze zelf op kunnen klimmen.
- Leer de kinderen zelf aan tafel klimmen, dit voorkomt een hoop tillen op een dag.
- Gebruik bij het tillen van een kind je gehele lichaam: ga door je knieën, pak het kind met beide handen beet en til het dichtbij je, dit is minder belastend voor je lichaam.
Voeden:
- Tijdens het voeden worden je arm en schouder langdurig op dezelfde manier belast. Zorg dat je een goede zithouding hebt en goed voedingskussen onder je arm hebt liggen. Hierdoor is er een meer ontspannen houding mogelijk. Een bureaustoel met in hoogte verstelbare armsteunen en een bewegingsmechanisme zou in wiebelstand al prima aan de eisen voldoen.
Verschonen:
- Laat de kinderen, zoals je al kon lezen onder het kopje tillen, zelf de trap oplopen bij het aankleedkussen.
- Om op juiste hoogte te kunnen werken, is de werkhoogte van aankleedtafels eenvoudig in te stellen tussen de 85 en 105 cm (inclusief aankleedkussen).
- Het advies is een diepte van minimaal 70 centimeter en een breedte van circa 90 centimeter.
- Hou voor de aankleedtafel minimaal een werkruimte van 80 centimeter vrij.
- Als de aankleedtafel op de juiste hoogte is ingesteld, sta je rechtop bij het verschonen. Denk eraan dat je daarbij niet met opgetrokken schouders werkt.
- Leg luiers en kleding op grijpafstand, zo voorkom je een gebogen of gedraaide houding.
Zelf uit- en aankleden:
- Leer kinderen (oudste dreumesen en peuters) zelfstandig uit- en aankleden en jassen/schoenen uit- en aantrekken.
- Voor het jassen aantrekken is een handig trucje: Leg de jas op zijn kop bij de voeten van de kinderen, de kinderen doen in iedere mouw hun hand, jas gaat over het hoofd en aan is hij!
- Gebruik bij het veters strikken een plek waar de schoen en jijzelf op dezelfde hoogte zijn, bijvoorbeeld het aankleedkussen of de bank.
Hoog meubilair:
- Maak gebruik van hoog meubilair, zoals een tafel op volwassenehoogte. Daar kun je op een normale stoel aan zitten en voorkom je een ongunstige houding.
- Laat de kinderen, die dit kunnen, zelf aan tafel klimmen. Zij zitten zo op de juiste hoogte voor jou als volwassene.
- Zet of haal de kinderen met een rechte rug, twee armen en dichtbij je lichaam in/uit de kinderstoel.
Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat het echt belangrijk is om met de juiste houding te werken. Heb je toch lichamelijke klachten? Ga dan even naar de dokter of meteen naar de fysio. Zij kunnen je goed op weg helpen om je klachten te verhelpen/voorkomen. Door de juiste houding aan te nemen op je werkdag, voorkom je fysieke overbelasting.
Deel dit stuk