10 x waarom je echt wilt werken in de kinderopvang

In de kinderopvang werken vind ik echt super leuk en iedere dag geniet ik weer van een nieuwe werkdag. Het werken in de kinderopvang is iedere dag anders en veelzijdig. De ene dag geniet je van een leuke peuterpraat, de andere dag van een dikke knuffel en dan weer van een leuk gesprek met een collega. In deze blog deel ik 10 x waarom je zou willen werken in de kinderopvang!

Dikke knuffels

Als je een knuffel wilt, dan ben je op het kinderdagverblijf op de goede plek. Iedere dag weer krijg je minstens 10 knuffels van de kinderen. Bij binnenkomst, weggaan, bij pijn, spontaan en als ze blij zijn om je te zien. Ook knuffelen de kinderen onderling wat af, de liefde voel je overal!

Rollenspel met en tussen kinderen

Het is echt genieten hoe de kinderen hun ouders, pedagogisch medewerkers of andere familieleden nadoen. Aan de telefoon hele gesprekken, de pop die de fles krijgt of zelf een boekje voorlezen aan andere kinderen. Wij hebben nep telefoon op het werk en we horen de kinderen geregeld zeggen dat papa of mama er zo aan komt, ook staan ze soms met hun armen te zwaaien of een boos gesprek te voeren.

Peuterpraat

Peuters maken echt de leukste opmerkingen die er bestaan, heerlijk dat ze zo denken over de wereld om hun heen. Bijvoorbeeld in de zomer: ‘mijn moeder heeft mij opgesmeerd met zonnebrand’. Als je erover nadenkt, is het hartstikke logisch, je smeert de zonnebrand op de huid en er natuurlijk niet in 😉 of met het aankleden hoor je een peuter zeggen; ‘wat een lange sokken heb jij’ en dat het dan een maillot is, iedere dag kun je hier van genieten en stiekem om lachen.

Voorlezen

En dan vooral het lievelingsboek van de kinderen is zo leuk. Zodra je het boek al pakt zijn ze enthousiast. Ze weten al goed wat er komt of wat ze moeten doen in het verhaal. Mijn collega leest geregeld ‘Sssst de tijger slaapt’ voor. De kinderen zeggen bij het zien van de voorkant al ‘ssst’ en als het boek open gaat wrijven ze meteen over de neus van de tijger.

De zelfstandigheid van kinderen zien groeien

Kinderen zijn vaak al veel zelfstandiger dan dat je soms doorhebt. Als ik ga knutselen met de kinderen, leg ik bij de 1,5-2 jarige de spullen voor hun neer en ga ik ernaast bijvoorbeeld wat dingen opschrijven. De kinderen weten al heel goed wat ze moeten doen met het materiaal. Natuurlijk stuur ik ze waar nodig is en geef ik ze complimenten, maar vooral het zelf laten doen en ontdekken vergroot hun wereld.

Gesprekken

Met kinderen gesprekken voeren geeft soms verrassende momenten. Ze stellen vragen over waarom iets is, waar iemand is of hoe iets werkt. Als je hier samen op in gaat met de andere kinderen, komen ze vaak al best goed bij het antwoord. Zo leuk om te zien hoe de kinderen denken over de dingen om hun heen.

Zie ook blog: Rust bewaren op een baby-dreumesgroep

Verschillende activiteiten aanbieden op de dag

Activiteiten groot of klein, alles kan op een dag. Buiten door de bladeren rennen of met bladeren gooien in de lucht, binnen bouwen met de blokken, liedjes zingen of een trein maken met allemaal stoelen, het kan allemaal. Iedere dag is anders en worden er andere activiteiten aangeboden. Juist de spontane activiteiten zijn het leukst, net zoals de activiteiten die bij de belevingswereld van de kinderen passen.

Ontwikkeling zien groeien

De ontwikkelingen die de kinderen meemaken is fantastisch. De eerste woordjes, stapjes, rollen, kruipen, alles maak je samen met je collega’s en de kinderen voor het eerst mee en dat meerdere male per jaar, echt genieten!

Gek dansen, vals zingen of uitbundig een dier nadoen

Het maakt allemaal niet uit en het kan allemaal! Kinderen vinden het juist leuk als je met ze meedoet, en een beetje gekte hoort dat wel bij.

Alle feestdagen kun je dubbelop vieren

Kerstontbijt, paaslunch en Koningsdag, alles wordt gevierd op het kinderdagverblijf en je doet gezellig mee. Trek je foute kersttrui aan, wees een keer de paashaas of koek hap met de kinderen mee. Er zijn weinig beroepen waar je zo enthousiast met alles mee kan doen!

 

Ben je na dit lijstje net zo enthousiast als ik? Er zijn binnen de kinderopvang veel vacatures dus ook voor jou zit er vast ergens een passende baan tussen!