Nationale voorleesdagen 2019: Een huis voor Harry

Het prentenboek van 2019 voor de Nationale Voorleesdagen is: Een huis voor Harry. Van 23 januari t/m 2 februari worden in Nederland de Nationale Voorleesdagen georganiseerd. Naast het prentenboek van het jaar, zijn er ook 9 andere prentenboeken gekozen voor de prentenboek top 10. Deze zijn te vinden op de officiële website van de Nationale Voorleesdagen .

Het boek Een huis voor Harry gaat over Harry die tijdens het tikkertje spelen met de vlinder Vera de weg kwijtraakt. Hoe komt hij nu weer thuis?

Het boek is best spannend, want de grote vraag blijft lang onbeantwoord, vindt Harry zijn huis terug? Hij rent over daken, loopt langs een kaart en verschillende huizen. Tevens staan er tegenstellingen in: hoog, laag, klein en stevig. Voor kinderen worden die tegenstellingen duidelijk zichtbaar op de tekeningen. Het boek is duidelijk en in korte verhalen geschreven, waardoor het ook voor de allerkleinste goed te lezen is. Op iedere bladzijde staan prachtige tekeningen, het lijken net foto’s. Hierdoor wordt je echt in het verhaal meegenomen.

Naast het voorlezen is het voor de kinderen ook goed om activiteiten over het verhaal aan te bieden. Zo leren ze het verhaal nog beter, wordt hun woordenschat vergroot en blijven ze betrokken bij het verhaal. Hieronder geef ik 4 tips voor activiteiten.

Activiteiten rondom het boek:

1. Parcours

Maak een parcours met hoge, lage en kleine elementen. De kinderen kunnen zo net als Harry lopen door de stad op zoek naar zijn huis. Aan het eind van het parcours kun je het huis van Harry zetten zodat ze hem echt gevonden hebben.

2. Vlinder knutselen

Knutsel de vlinder Vera van het boek na met zwart papier en vliegerpapier. Je kan ook een tekening van een vlinder afdrukken en die laten versieren met stiften of papier.

10 tips om mee te verven

3. Voelbord

Katten zijn meestal harig en voelen zacht aan. Dit kun je namaken door een voelbord te maken met verschillende stofjes. Eventueel kun je ook katten uitprinten op papier, per kat verschillende stof erop plakken en zo de kinderen de katten laten aaien. Zie mijn blog ‘ontdekken met voelmaterialen’ over hoe je een voelbord kunt maken.

4. Huizen bouwen met kartonnen dozen

Verzamel verschillende soorten kartonnen dozen en bouw samen met de kinderen hiervan huizen of maak één groot huis samen voor Harry.

Het idee rondom activiteiten kwam na het lezen van de blog van Yvonne op de website van juf Maike, daar staan nog 10 ideeën om te doen rondom ‘Een huis voor Harry.’