Waar moet je opletten bij het kiezen van een kinderdagverblijf?

Het juiste kinderdagverblijf kiezen is nog best een lastige klus. Want wat vind je als ouders belangrijk? Hoe voel je je bij het zien van de kinderopvang? En welke punten zijn nog meer belangrijk om op te letten? In deze blog vertel ik je daar alles over.

Eerste indruk

Je eerste indruk is erg belangrijk. Dat is het moment dat je gevoel zegt of de kinderopvang bij je past of niet. Hoe is de sfeer van de locatie? Hoe ervaar je de pedagogisch medewerkers? De ruimtes binnen de kinderopvang, het uitzicht, hoeveelheid licht en indeling van de ruimtes tellen hierbij ook mee. Vergeet nooit wat je eerste gevoel was bij het zien van de kinderopvang.

Het dagritme

Wat is het dagritme op de kinderopvang en past dit bij je eigen visie? Belangrijke vragen die daarbij horen zijn: Wordt er één dagritme aangehouden of wordt er per kind individueel gekeken? Is er een gezond voedingsbeleid, eten de kinderen warm tussen de middag of een boterham? Er is niet iets goed of fout, maar het moet wel bij je passen als ouders.

Visie

Iedere kinderopvangorganisatie werkt met een eigen visie. Hierin zijn een tal van mogelijkheden, dus goed om bij stil te staan wat je belangrijk vindt. Houd je van een vrije keuze of juist een strakke duidelijke aanpak? Vind je buitenspelen erg belangrijk of juist creatief bezig zijn? De visies zijn vaak online op de website van de organisatie te vinden, zo kun je je van te voren inlezen.

Overdracht

Per kinderopvang verschilt het hoe de overdacht tussen ouders en pedagogisch medewerkers wordt gedaan. De ene organisatie werkt met schriftjes waarin schriftelijk een overdracht plaatsvindt. De andere organisatie werkt met tablets, waarop de pedagogisch medewerkers gedurende de dag foto’s en teksten plaatsen. Daarnaast is er met brengen en halen tijd voor een persoonlijke overdracht. Bij de kinderopvang kun je navragen hoe zij dit doen en je wensen naar voren brengen.

Ontwikkeling

Sommige kinderen hebben meer persoonlijke aandacht nodig dan andere kinderen. Hoe gaat de kinderopvangorganisatie hiermee om? Hoe besteden ze aandacht aan je kind? Ook belangrijk om te weten: hoeveel kinderen mogen er per dag op de groep zitten en hoeveel pedagogisch medewerkers zijn er werkzaam?

Openingstijden

Er zit veel verschil in de openingstijden van kinderopvangorganisaties. De ene start om 7.00 en de andere om 7.30. Ook in de sluitingstijden zit groot verschil. Waar de ene sluit om 18.00, sluit de andere om 19.00. Belangrijk om over na te denken, i.v.m. je werktijden. Tevens is het handig om goed te checken of ze in vakantieperiodes open of gesloten zijn.

Kosten

Er zit verschil in hoe je de uren op de kinderopvang kunt opnemen en betalen. De ene organisatie doet aan uurtje factuurtje: je betaald de uren die je afneemt voor je kind. Bij de andere organisatie betaal je per dag(deel). Ook zijn er organisaties waar je flexibele opvang kunt opnemen, dus geen vaste dagen in de week naar de opvang. Dit is bijvoorbeeld handig als je in de zorg werkt.

Wachtlijst

Het is handig om te weten of de kinderopvang een wachtlijst heeft staan. Want is er wel plek voor de dag(en) die je wilt voor je kind of is er een andere mogelijkheid? Dit speelt erg mee bij de keuze, omdat je de opvang toch nodig hebt als je weer moet gaan werken.

GGD rapport

Iedere kinderopvangorganisatie krijg minimaal 1x per jaar de GGD over de vloer. De inspecteurs van de GGD toetsen de kinderopvang op kwaliteitseisen. Dit doen zij in opdracht van de gemeente. Alle rapportages van de GGD zijn te vinden op de website van de desbetreffende kinderopvangorganisatie.

Extra’s

Biedt de kinderopvang iets extra’s aan wat je belangrijk vind? Eten de kinderen bijvoorbeeld ontbijt als ze er voor 7.30 zijn, komt er een kinderkapper langs of eten ze een warme maaltijd tussen de middag? Allemaal zaken die sommige kinderopvangorganisaties extra aanbieden tijdens de opvang van je kind en kunnen net het verschil maken.

Ben je benieuwd naar wat er mee moet naar de kinderdagopvang? Lees dan mijn blog Checklist kind op de kinderopvang.