De persoonlijke groei

Door Ine. Ieder kind maakt zijn eigen persoonlijke groei. Het ene kind loopt met 10 maanden en het andere kind zegt al 3-4 woorden in een zin bij 1,5 jaar. Maar ook kinderen die lopen als ze bijna 2 jaar zijn, maken hun eigen persoonlijke groei. Lopen, praten, rollen, we hebben het ook allemaal zelf moeten leren in het leven.

Stappen

De moment waarop je ziet dat de kinderen klaar zijn om te beginnen stappen. Je ziet ze proberen maar vallen dan om en op een moment dat je het niet verwacht stappen ze voor de eerste keer door de opvang. WAUW! Wat een fantastisch warm gevoel krijg ik als onthaalmama! De allereerste keer dat dit gebeurde kreeg ik er zelfs tranen van in mijn ogen.

Als je dat dan ‘s avonds aan de ouders verteld is de ene al verbaasder dan de andere. Sommigen zeggen dan doodleuk, ‘oohn maar thuis doet hij dat al even hoor.’ Anderen zeggen dan verbaast ‘Amai, bij ons maakt hij zelf geen aanstalten om te stappen.’ Het is ook super leuk om in het weekend een berichtje te krijgen van een ouder met een foto: ‘vandaag zette ik mijn eerst stapjes’. Ik kreeg direct een warm gevoel en was benieuwd om maandag te zien hoe ze haar eerste stapjes in de opvang zou zetten.  Mooi ook is om te zien welke kindjes volledig uit zichzelf beginnen stappen zijn en de kindjes die een ‘duwtje in de rug’ hebben gekregen.

Trapjes

In mijn opvang heb ik een trapje staan dat bestaat uit 2 treden. De kinderen zijn vrij om daar op te spelen. Wat ik heel duidelijk zie is dat niet elk kind op die trap speelt. Dit hang af van hun eigen kunnen. Er zijn kinderen die de trap ook gewoon negeren, alsof die er niet is. Heel bizar! Mijn hart maakt dan ook een sprongetje als dat kind opeens op de trap zit. Dan krijgen ze er natuurlijk niet genoeg van! Elke tussenstap is zo mooi om te zien! Zeker omdat deze bij elk kind anders is.

Zelfstandig eten/drinken

Het zelfstandig leren eten en drinken was voor mezelf denk ik een grotere stap dan voor de kinderen. Uiteindelijk na wat navragen, blijkt dat ik de kinderen echt wel véél vroeger zelfstandig kon leren eten! Ik wou wel dat ze zelfstandiger werden, maar ik wist helemaal niet hoe ik eraan moest beginnen. Na het navragen bij andere onthaalouders/kinderbegeleiders werd ik al een pak zekerder. de meesten starten rond 1j met het geven van een lepeltje zodat ze zelf al wat kunnen ontdekken terwijl je ze zelf ook nog helpt met eten geven. Na ongeveer 5 a 6 maanden zijn de kinderen er normaal gezien wel mee weg. Ik ben hier ingevlogen want al de kindjes aan tafel zijn 1 jaar en ouder. Ze waren hier zo snel mee weg, ik verschoot hier echt van! Natuurlijk moest ik nog helpen, maar de kinderen deden het zelf al zo goed! Ik vond het jammer van mezelf dat ik ze die kans wat wou ontnemen.

Lees ook; ‘buitenspel aantrekkelijk maken’

Praten

Het leren spreken komt zo onverwacht! de ene dag is het nog dadada en opeens helemaal uit het niets: heel mooi ‘danku’ WAUW SUPER! de kinderen beginnen je te herhalen. Je hoort dat ze de woorden als maar beter en beter herhalen. Deze woorden vormen uiteindelijk korte zinnen. Het is fijn om te zien dat de kinderen de wereld rondom zich leren begrijpen doordat hun woordenschat ook uitbreidt. Op deze moment begin ik ook met volzinnen tegen hen te praten, zodat hun woordenschat nog meer kan uitbreiden.

Rollen

De eerste keer dat een kind zich omrolt! Je ziet dat het kind zo hard zijn best doet en dat hij er bijna is, maar toch duurt het nog even vooraleer hij effectief omrolt. Het kind begint de wereld te verkennen vanuit een ander standpunt. Het moment dat je je even omdraait en terugkijkt naar het kind en het kind ligt ineens op zijn buik is een super leuke verrassing. Ik had het niet gezien dus leg ik hem terug op zijn rug, draai mij weer even om en jupla, daar ligt hij weer op zijn buik.

Het is zo leuk om de kinderen zo te zien (op)groeien! Al die kleine verschillende stappen die ze maken, zo mooi om te zien. Elke kleine stap is zo belangrijk voor elk kind! In deze stappen zie je echt super duidelijk dat elk kind anders is. 

Groetjes

Ine Jooris
Onthaalmama
Lelie Fee