Buitenspel aantrekkelijk maken
Door Bob. In mijn opvang ben ik een groot voorstander van veel buitentijd. Spelen/zijn in de natuur doet zoveel goed voor de kleintjes (en voor ons). In veel Scandinavische landen is het heel gewoon om met peuters/kleuters hele dagen buiten te zijn, in andere landen en heel langzaam in Nederland zie je deze vorm van opvang ook steeds meer komen.
Voorbereid naar buiten
Mijn eigen 2 pre-pubers krijg ik niet zo snel meer mee het bos in, maar gelukkig mag ik 3 dagen per week gastouder zijn van een clubje kleintjes van 0 tot 4. Ik geniet dus op mijn werkdagen extra met “mijn” kleintjes die altijd vol enthousiasme mee gaan in mijn buitenplannen. Regen, kou, niks houdt ze tegen.
Hoe hou je dat enthousiasme eenmaal buiten vast? Wat ik vooral geleerd heb in al mijn jaren in de kinderopvang is: warme, droge kindjes zijn blije kindjes. Ik heb dus een heel assortiment buitenkleding hier in huis zodat we altijd wel naar buiten kunnen. Iedereen die in de kinderopvang werkt weet wel dat niet elk kindje gekleed is op meerdere uren buiten spelen, in de kou, nattigheid of zelfs modder. Door zelf op alles voorbereid te zijn ben ik hiervan niet meer afhankelijk van wat de kindjes van huis uit aan krijgen. Voor de ouders is dit ook ideaal, hierover hoeven ze dan in de ochtendspits niet na te denken, een keer de laarsjes of muts vergeten is geen probleem.
Wat ik onder andere heb zijn uiteraard regenlaarsjes in allerlei maten, regenbroeken, softshellpakken, skipakken, mutsen, wantjes, waterdichte slofjes en wantjes voor de kruipers, etc. Het inpakken van iedereen kost wat tijd en zweet, maar daar staat tegenover dat het buiten veel langer gezellig blijft en daar gaat het om.
Om zoveel mogelijk buitentijd te krijgen, ook als er baby’s in bed liggen en we niet echt op pad kunnen, probeer ik ook andere activiteiten dan standaard in de tuin aan te bieden. De standaard zandbak, fietsjes, stoepkrijt en trampoline kennen we allemaal wel. Maar er is zoveel meer wat zeker bijdraagt aan makkelijker meer tijd buiten doorbrengen. Nou heb ik hier het voordeel van een vrij grote, heerlijke tuin ( dat zullen veel kinderdagverblijven ook wel hebben), maar veel activiteiten kunnen ook prima in een postzegeltuin.
Wat binnen kan, kan ook buiten
Bijna alles wat je binnen kunt doen kun je naar buiten verplaatsen, ook in de herfst/winter (al is het met een fijne temperatuurtje en een zonnetje natuurlijk het prettigst). Buiten schilderen, kleien, met sensorische materialen spelen, etc. Zorg buiten voor een fijne tafel op kinderhoogte om aan te werken, net als binnen. Of gebruik juist de hele buitenruimte, verven hoeft bijvoorbeeld niet op een papier maar kan ook op de bomen en plantjes in de tuin (met natuurvriendelijke verf of water). Natuurlijk materialen om mee te spelen zijn makkelijk toe te voegen (tip: decoratiemateriaal van de action, grote dennenappels ed). Ook verplaats ik vaak de eetmomenten naar buiten, als het lukt qua weer ook gewoon in de winter. Warm aangekleed kan dit prima.
Veel natuur in de tuin
In de tuin is het vooral fijn voor de kinderen als er veel “natuur” aanwezig is. Niet al te veel tegels, maar juist gras, aarde, beplanting, boompjes, boomstammetjes. Een grote zandbak is eigenlijk een must bij de leeftijdsgroep van 0 tot 4, het liefst een waarbij ze elkaar niet zo snel in de weg zitten. Speelhuisjes en een modderkeuken (simpel zelf te maken) zijn ook altijd een hit (potjes en pannetjes ed. voor de keuken zijn volop te vinden bij een kringloopwinkel). Verstophoekjes zijn fijn en ook buiten een terugtrekplekje. Zo heb ik een houten schuurtje staan, zonder deuren, zo is het een soort schuilhuisje geworden. De inrichting is een work-in-progress, maar er staat wel al een bankje met veel oude kartonboekjes erin (wederom prima te vinden bij de kringloop). Kindjes die even toe zijn aan een rustmomentje kunnen zich hier terugtrekken met een boekje. Bij regen gebruik ik het zelf ook wel eens om te schuilen als de kindjes nog heerlijk door spelen.
Buiten zijn heeft veel voordelen
Vele uren buiten heeft veel voordelen voor de kindjes. Kinderen hebben letterlijk meer ruimte om zich te bewegen. Buiten mag ook vaak meer, daar mag je lekker rennen, gillen (tot op zekere hoogte ?) en kun je je vrij bewegen. Aangezien kinderen tegenwoordig steeds minder bewegen is extra tijd en ruimte hiervoor altijd positief. De natuur beleven met alle zintuigen is heel leerzaam voor kinderen, nat worden, vies worden, de wind door je haren, frisse lucht in je neus. Zoals ik ook schreef in mijn blog over sensorisch spel, buiten worden veel verschillende zintuigen tegelijk gebruikt. Hierdoor worden de ervaringen van jonge kinderen, die nog hun tastzin gebruiken om de wereld te ontdekken, versterkt. Dit heeft een positief effect op hun hersenontwikkeling. Buiten is beter gaat dus eigenlijk vaak wel op.
Deel dit stuk