De onuitputtende motivatie van baby’s

Door Mariska. Kinderen, het blijven toch wezentjes waar je over blijft verwonderen. Iedere keer weer, moment voor moment. Het blijft bijzonder hoe klein de kinderen ook zijn ze al zo veel kunnen en willen en hier ook hard voor werken.

Gemotiveerd

Zo had ik laatst een situatie met K. van 6 maanden. Ik had K. buiten op het box kleed op zijn buik gelegd. Ik had een bal naast hem gelegd die die met zijn handen wilde pakken en die daardoor steeds verder bleef rollen. Maar K. wilde hem pakken wat er ook gebeurde. Dus hij gebruikte allemaal manieren om er bij te komen. K. kan nog niet rollen en zichzelf voortbewegen dus moet hij het doen met de manieren die hij heeft en die die ook echt wel vindt. De manieren die K. gebruikte waren als volgt:

  1. Zo probeerde K. eerst zijn handen zo veel mogelijk uit te strekken, verder en verder. Met de toppen van zijn vingers raakte hij de randen van de bal aan maar daardoor rolde de bal verder en verder dus nog verder de handen strekken. Allemaal tevergeefs.
  2. Na een tijdje kwamen de benen van K. erbij. Hard bewegen zodat hij misschien naar voren zou gaan maar ook dat ging niet. Nu is het ook niet het makkelijkst als je op een kleed ligt maar het lukte niet.
  3. Dan maar proberen met de handen het box kleed naar hem toe te trekken om zo de bal te pakken krijgen, maar daardoor rolde de bal ook alleen maar verder. Dus dat lukte ook niet. Maar toch blijven proberen dat kleed nog meer te trekken en meer naar je toe te halen. Had ook allemaal geen zin.

De opties waren over. K. bleef het proberen met deze opties maar het mocht allemaal niet balen. Ik vind het sneu om te zien dat het niet lukt maar dat is leren voor kinderen. Ik vind het dan mooi om te zien dat K. de motivatie blijft houden om door te gaan en de bal gewoon te pakken wil krijgen. Het lukt hem niet dus besluit ik hem na een tijdje te helpen. Niet omdat ik niet wil kijken hoe die het verder zal doen, maar omdat ik weet dat dit niet gaat lukken en ik wil dat hij hem wel uiteindelijk te pakken kan krijgen zodat hij er mee kan spelen.

Lees ook: ‘orde en structuur op de groep’

Nieuwsgierig en ontdekken

Dit voorbeeld laat zien dat kinderen van nature nieuwsgierig zijn en willen ontdekken. Natuurlijk zijn hierin verschillen tussen kinderen maar over het algemeen zijn de meeste kinderen nieuwsgierig en willen ontdekken. Als volwassene is dit anders. In het leven heb je al veel geleerd en zou je het opgeven omdat je weet dat het niet kan lukken en alle pogingen die je hebt gedaan al tevergeefs zijn. Baby’s en de allerjongste kinderen weten dit nog niet, hebben dit nog niet en blijven dus die motivatie, nieuwsgierigheid en ontdekdrang hebben waardoor ze door blijven gaan, wat er ook gebeurd. Dit zie je bij de peuters alweer minder. Peuters geven sneller op of zeggen dat het niet lukt, des te mooier is het om het te zien bij de baby’s die het nog wel hebben!

Foto is van Canva.