Ikea-hack voor een fijne sensorische tafel

Toen ik de oproep bij Tips voor de kinderopvang zag langskomen om gastblogger te worden, dacht ik “leuk, maar ik heb nog nooit een blog geschreven, dus dat is niks voor mij”. Maar het bleef toch door mijn achterhoofd spoken, want eigenlijk had ik stiekem wel heel veel ideetjes waar ik dan over zou willen schrijven.

Ik ben zelf gastouder met een actieve Facebook en Instagram pagina. Daar krijg ik ook vaak reacties en vragen op bij activiteiten die wij doen. Hoe handig zou het zijn om via een blog deze informatie in een keer met een veel grotere groep te delen.

Sensorische tafels

Voor de hand lag het dan om meteen te beginnen met waar ik de meeste vragen over krijg. Mijn sensorische tafel. Eigenlijk niet van mij, maar van Ikea 😉.Ruim een jaar geleden liep ik te slenteren door de Ikea, altijd fijn om weer nieuwe ideetjes en inspiratie op te doen. Daar kwam ik de mammut kindertafel tegen en een nieuw idee werd geboren. Toen ik zag dat het bovenste deel van het bovenblad los te klikken was van het onderste deel.

Perfecte hoogte en licht

Door het bovenblad er ondersteboven op te maken ontstaat dus een mooie opstaande rand. Hierdoor kan de tafel met allerlei materiaal gevuld worden. De tafel heeft een perfecte hoogte voor dreumesen en peuters. Doordat hij vrij groot is kan er makkelijk met meerdere kinderen tegelijk gespeeld worden.

De tafel is ook vrij licht en dus makkelijk te verplaatsen. Ik gebruik hem zowel binnen als buiten. Buiten heeft wel de voorkeur bij mij, want dan hebben we meteen meer buitenspeeltijd te pakken. De kinderen gaan hun eigen gang, dus kunnen ook iets anders gaan doen. Al zie je wel dat de tafel het meeste aantrekt. Ook is het minder lastig als er geknoeid wordt. We gebruiken veelal eetbaar materiaal i.v.m. kinderen die nog weleens wat in de mond stoppen met spelen. Op deze manier voeren we ook meteen de vogels extra met wat er op de grond blijft liggen.

Is er nou geen plek voor zo een grote tafel, dan kan er ook op een kleine schaal heerlijk met sensorisch materiaal gespeeld worden. Bijvoorbeeld een wasmachinelekbak (eventueel op een tafel) of in de handige speeltafel van Ikea met afsluitbare bakken erin (flisat)

Materiaal

Voorbeeld materialen om te vullen zijn o.a.: rijst, gekleurde rijst, pasta, havermout, vogelvoer, cornflakes, klei (eventueel zelfgemaakt en dus eetbaar), takjes, houten schijfjes, bladeren, zand, kinetisch zand, scheerschuim, maizenapapje, playmais, maiskorrels, droge bonen, popcorn, water, modder, gras, hooi, jelly, waterbeads, verf en materiaal om op te verven, watjes, etc.

Op vrijdag 13 december in de volgende blog van Bob, gastouderopvang de driesprong, het antwoord op de vraag ‘waarom sensorisch spel’.

Foto’s van Ikea  en gastouderopvang de Driesprong.

8 antwoorden
 1. Sabine
  Sabine zegt:

  Hoe heb je de tafel vast gemaakt? Ik heb hem nu al een hele tijd. Blad liet elke x weer los. Wou er niet in boren want wil er met de zomer ook graag water in (voor buiten) heb nu een tweedehanse tafel gratis mogen ophalen in dezelfde kleur. Deze er met stevige lijm opgeplakt! Met het oude tafelblad eronder heb je veel meer grip om hem te bevestigen. De normale ondergrond als je het blad eraf haalt bestaat uit allemaal hokjes. Lijm bleef daar niet aan vast zitten

  Beantwoorden
  • Bob
   Bob zegt:

   Dat is ook een goed idee! Inderdaad waren die vakjes de reden dat ik niet gelijmd had. Ik had wel een gaatje geboord door het midden, maar zo dat de schroef eigenlijk het gat alweer dichtte. Water bleef er prima in staan. (Totdat mijn vriend ging grasmaaien, de tafel iets te wild opzij zette en het blad weer losbrak, nu zit er een nieuwe schroef door en wat waterdichte kit op het gat).

   Beantwoorden
 2. Kitty
  Kitty zegt:

  Volgens mij kun je er best in boren, en dan een stukje rubber tussen de schroef en het tafelblad, dan is ie lekdicht! (Zo heeft mijn man mijn zinken teil afgedicht…)

  Beantwoorden
 3. Anja
  Anja zegt:

  Super dat je nu ook gaat bloggen! Heb je vandaag pas ‘ontdekt’, nu al enthousiast over je ideeën! Wil de Mammut nu ook, m’n man zei zojuist gekscherend ”zo blijf je maar kopen hè?” 😁

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *