Borstvoeding in het kinderdagverblijf

De meeste kinderen die naar het kinderdagverblijf gaan krijgen flesvoeding en een klein deel krijgt nog borstvoeding. Het is fijn als de medewerkers van een kinderdagverblijf de moeders die borstvoeding geven, optimaal kunnen ondersteunen. Hoe je dat kunt doen staat in dit blog.

Waarom moedermelk geven aan een baby op het kinderdagverblijf?

Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft en is het beste voor de gezondheid van een baby. Veel moeders vinden deze voordelen zo belangrijk, dat ze zo lang mogelijk door willen gaan met borstvoeding geven – ook als hun kindje naar het kinderdagverblijf gaat.

Hoe lang moedermelk aan een baby geven?

Elke moeder kiest natuurlijk zelf hoe lang zij haar kind borstvoeding wil geven. Het officiële advies in het westen is om een baby minimaal zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven en daarna, tot minimaal, twee jaar, door te voeden in combinatie met vast voedsel.

Hoe zit moedermelk eruit?

Dit wisselt omdat wat een moeder gegeten heeft invloed heeft op de samenstelling. Meestal ziet de moedermelk er waterig of blauw-wit uit. Wanneer de melk een tijdje staat (in een flesje) kan het er wat vlokkerig uitzien, doordat het vet naar bovendrijft. Even schudden en het is weer goed.

Hoe krijg de baby borstvoeding in het kinderdagverblijf?

Er zijn drie manieren:

  1. De moeder komt zelf naar het kinderdagverblijf en voedt haar kind.
  2. De baby krijgt de melk die de moeder afgekolfd heeft in een flesje. De ouders zorgen dat bij het brengen van hun kind ook dat de moedermelk gekoeld meegebracht wordt in flesjes of bakjes. Vraag de ouders de naam van het kind goed duidelijk op de flesjes/bakjes te schrijven.
  3. Er zijn baby’s die een flesje weigeren. Met veel geduld en oefenen zal het uiteindelijk wel lukken. Tot die tijd kan de baby de moedermelk krijgen via een lepeltje of een kleine kopje. De baby zal de melk dan als een klein poesje drinken.

Lees ook de andere gastblog van Debby Meldensohn: leerproces zindelijk worden in het kinderdagverblijf.

Wat kan het kinderdagverblijf doen om ouders te ondersteunen?

Het belangrijkste is om goede afspraken te maken met ouders over de borstvoeding. Dit kun je het best doen op een rustig moment. Je kunt denken aan de volgende onderwerpen:

  • Wanneer kun je het beste een voeding geven aan de baby. De meeste baby’s die borstvoeding krijgen, drinken wanneer zij honger hebben en niet op vaste tijden. Vraag aan de ouders hoe het drinkpatroon is van hun kind en hoe jullie als kinderdagverblijf hiermee om kunnen gaan.
  • Als de moeder naar het kinderdagverblijf komt om haar kind borstvoeding te geven, bespreek dan wat er moet gebeuren als de baby eerder honger krijgt dan de afgesproken tijd.
  • Wat moet je doen wanneer de ouders te weinig moedermelk hebben meegegeven? Brengen zij dan extra moedermelk of liever wat flesvoeding?

Hoeveel moedermelk drinkt aan baby?

Dat verschilt per kind.

Het is aan te raden om de eerste paar weken de melk in meerdere kleine hoeveelheden mee te geven, omdat vaak in het begin niet duidelijk is hoeveel de baby op het kinderdagverblijf drinkt. Moedermelk mag maar één x opgewarmd worden en restjes mogen binnen 24 uur opnieuw gegeven worden, op voorwaarde dat de restjes in de koelkast worden bewaard.

Hoe moedermelk opwarmen?

Moedermelk kan het beste met een flessenwarmer of in een pannetje met water (au bain Marie) worden opgewarmd. Verwarm de moedermelk liever niet in een magnetron. De warmte wordt dan minder gelijkmatig verdeeld en dat kan zorgen voor te warme plekken in de melk.

Waar kan ik meer informatie krijgen over borstvoeding in het kinderdagverblijf?

Wil je meer weten over borstvoeding of heb je interesse in een training voor pedagogisch medewerkers over dit onderwerp, dan kun je kijken op  www.borstvoedingdoejezo.nl.