Mijn bezoek op de NOT met tips voor pedagogisch medewerkers

Van 23 t/m 26 januari is de NOT (Nationale Onderwijs Tentoonstelling) in Utrecht. In deze blog deel ik tips en een lijstje met wat ik ga doen.

NOT

De NOT is vooral bekend in de onderwijswereld, maar de laatste jaren is hij ook toegankelijker geworden voor de kinderopvang. Voor de kinderopvang zijn er verschillende stands en is er een onderwijsacademie kinderopvang waar verschillende sessies worden gehouden. ‘De sleutel voor beter onderwijs’, dat is het thema van 2019 editie. Op de NOT kun je ontmoeten, netwerken en inspireren. Bekijk de nieuwste materialen, neem deel aan één van de workshops en ervaar nieuwe innovaties tijdens één van de vele demonstraties en doe nieuwe kennis op tijdens diverse lezingen in de Onderwijsacademie. Naast een compleet aanbod aan exposanten vind je op de NOT diverse pleinen en straten met elk een eigen thema. Van Startersatelier tot de Bloggerstraat. Van de Beste innovatieroutes tot de Onderwijs Mancave.

Kinderopvang

Voor de kinderopvang is er dit jaar weer genoeg te vinden en te beleven. Er zijn standhouders voor de kinderopvang en je kunt op de NOT verschillende sessies volgen. Om aan de sessies te mogen deelnemen, moet je je aanmelden, dit is geheel gratis.

Sessies

Bij het registreren voor de NOT, kun je bij de sessies je voorkeuren aangeven. Je kunt filteren op dag, sector, doelgroep, segment en onderwerp. Als je filtert op BSO/KO, komen alle sessies voorbij die passen bij deze sector, zoals samen aan de slag tegen werkdruk, kindgericht werken in een uitdagende speel-leeromgeving, pedagogisch medewerker van de toekomst en cognitief talent bij peuters ontdekken en stimuleren. Iedere dag zijn er verschillende sessies te volgen en sommige zijn zelfs al vol, dus meld je nog snel aan! Op de pagina ‘Nieuws KO’ zie je uitleg over de verschillende sessies voor de kinderopvang die je kunt volgen.

De sessies die ik ga volgen op donderdag 24 januari zijn de volgende:

Vrienden maken! De waarde van sociale vaardigheden

In de onderwijsacademie kinderopvang staat: vrienden maken, de waarde van sociale vaardigheden centraal. Kinderen beginnen al op jonge leeftijd met vrienden maken. Hoe creëer je ruimte zodat kinderen zichzelf kunnen zijn en wat komt er allemaal bij kijken? Marlies de Haan deelt in de workshops allemaal praktische tips.

Kindgericht werken

Spreker Astrid van den Hurk vertelt over kindgericht werken. Wanneer prikkelt de speel-leeromgeving kinderen? Met praktijkvoorbeelden van uitdagende speelleeromgevingen.

Bloggersstraat

Naast het volgen van sessies sta ik op donderdag in de bloggersstraat. Ik sta er die dag in de ochtend van 10.30-11.30 en in de middag van 14.00-15.00. In de bloggerstraat staan iedere dag verschillende (bekende) bloggers om kennis te delen, nieuwe mensen te leren kennen en live te bloggen vanaf de NOT. In mijn blog over de bloggersstraat kun je hier nog meer over lezen: Tips voor de kinderopvang in de bloggersstraat. Tussen het staan op de bloggersstraat loop ik zelf over de NOT rond. Dan ga ik langs de verschillende hallen en stands om zelf rond te kijken naar nieuwe en verfrissende ideeën.

Wat ik zeker wil bezoeken:

Op alfabetische volgorde heb ik een lijstje gemaakt met stands die ik zeker wil bezoek tijdens de NOT:

Active Floor

Ik ben heel nieuwsgierig naar dit product en vooral of het bruikbaar is binnen de kinderopvang. De active floor combineert bewegen, leren en spelen, dat vind ik een hele mooie en goede combinatie!

Boekstart

Voorlezen is erg belangrijk voor kinderen en boekstart speelt hier een belangrijke rol in. Zij zijn speciaal gericht op de vroegtijdige taalontwikkeling bij 0 tot 4 jarige. Voorlezen vind ik een belangrijk onderwerp, dus ik ga zeker even kijken of ze nog mooie en handige tips hebben.

CED-groep

De CED-groep traint en adviseert professionals in het onderwijs en de kinderopvang. Ook zijn zij de makers van de VVE-methode uk&puk, waar wij mee werkzaam zijn. Ik hoop er nieuwe ideeën te krijgen voor de puk thema’s en het aanbieden hiervan.

De speurzoekers

De speurzoekers ontwikkelen lesmaterialen voor natuurlessen en geven advies voor je buitenruimte. De speurzoekers ken ik al wat langer en heb ook een samenwerking met Jasper gehad. Over het boek ‘alle kinderen naar buiten’ heb ik een recensie geschreven. Ik ben benieuwd naar hun buitenspeelmateriaal.

Het kleine avontuur

Dit past zeker goed binnen de kinderopvang: thuis ravotten, onderzoekend leren en avontuurlijk werken! Het kleine avontuur is een uitgeverij van educatieve concepten en avontuurlijk speelspul. Tijdens de NOT lanceren ze een nieuwe training voor de kinderopvang; onderzoekend leren: natuurlijk leren we zo! Ik ben natuurlijk heel benieuwd naar deze training.

Kinderboekenplein

Naast al deze stands ga ik ook langs op het kinderboekenplein. Daar staan verschillende uitgeverijen en kun je handtekeningen krijgen van schrijvers en illustratoren. Ik ga er vooral heen om te zien of er mooie nieuwe boeken zijn voor mijn doelgroep.

Volg mijn bezoek!

Tijdens en na mijn NOT bezoek deel ik mijn tips via de website en social media kanalen. Op mijn website plaats ik verschillende blogs over wat ik heb gezien, gehoord, ervaren etc. Deze deel ik ook via mijn facebookpagina. Op instagram en instastories deel ik gedurende de dag foto’s en filmpjes van mijn bezoek.

Ik hoop je te ontmoeten tijdens de NOT2019!

Kijk op de website van NOT voor meer informatie.