Sensorisch spel
Wat zijn nou de voordelen van sensorisch spel en waarom is het fijn om de kinderen vaak dit spel aan te bieden?
Geschikt voor alle leeftijden
Wat ik sowieso heel handig vind omdat ik een groepje kinderen van 0 tot 4 opvang is dat het voor alle leeftijden geschikt is. Bij jonge kindjes die nog alles in hun mond stoppen is het even opletten met materiaalkeuze, ik kies dan meestal voor eetbaar materiaal zonder verstikkingsgevaar. Baby’s/dreumesen die al aan de tafel kunnen staan kunnen al heerlijk met de materialen ontdekken en ervaren. Hoe ouder de kindjes worden, hoe gecompliceerder het spel wordt. Voelen, van alles ermee uitproberen, ervaren wat je ermee kan, fijne motoriek oefenen (scheppen, gieten, pincetgreep), en bij oudere peuters zelfs fantasiespel en rollenspel waarbij ze gebruik maken van de aangeboden materialen.
Kalmeert, geeft rust en ontprikkeld
Ook ben ik sowieso een groot voorstander van vrij spel, met minimale volwassen inmenging (daar zou ik ook een blog aan kunnen wijden ?). Ook ben ik fan van materialen zonder vast doel, open einde materialen, waar de kinderen hun eigen spel mee kunnen verzinnen en de fantasie mee geprikkeld wordt. Dit komt allemaal mooi samen in het sensorische spel, ik combineer het sensorische materiaal vaak met allerlei open einde materialen of loose parts. Bijvoorbeeld bakjes, houtjes, natuurlijk materiaal, kringloopschatten (grote tip, struinen voor speelmateriaal in kringloopwinkels). Ik merk dat kinderen, ook de jongere kinderen, al echt lang geconcentreerd met dit spel bezig kunnen zijn, Soms heb ik hier 5 kindjes die zich een uur of langer vermaken aan de tafel, voor deze leeftijdsgroep is dat echt lang. Ook voor oudere kinderen in de BSO-leeftijd is dit spel trouwens echt een aanrader, kijk maar hoe populair het slijm maken was/is. Sensorisch spel kalmeert, is rustgevend en ontprikkeld, de kinderen kunnen erdoor “aarden” en komen meer tot zichzelf. Zowel voor klein als groot heel waardevol in deze wereld die steeds meer vol prikkels zit.
Zintuigelijke ervaringen
Tenslotte heeft het sensorisch spel zelfs invloed op de hersenontwikkeling van jonge kinderen. Baby’s en ook dreumesen/peuters nog wel, gebruiken hun tastzin om de wereld te ontdekken. Ze leren door voelen/proeven/aanraken/ervaren. Deze ervaringen worden versterkt als er verschillende zintuigen worden gecombineerd. Wij weten zelf ook dat een ervaring waar een geur, muziekje, o.i.d. aan vastzit veel levendiger is opgeslagen in onze herinneringen. Tijdens het spel worden nieuwe hersenverbindingen aangelegd, de hersens “groeien” letterlijk van veel verschillende zintuigelijke ervaringen. Iets waar het kindje de rest van het leven nog profijt van heeft. Het spel is dus waardevoller bij een rijke zintuigelijke ervaring, het combineren van zien, horen, voelen, proeven, ruiken. Daarom is veel buiten en in de natuur spelen ook zo cruciaal voor jonge kinderen. Spelen met aarde, zand, water, in de zon, in de regen, in de sneeuw, als het waait. Heel veel zintuigen worden daar tegelijk aangesproken. Ook binnen kan dit gerealiseerd worden door een rijke en gevarieerde speelomgeving aan te beiden. Sensorische materialen zijn hier een hele mooie aanvulling op.
Werken met thema’s
Voor wie graag werkt met thema’s is het werken met zo’n tafel ook prima in te passen. Juist doordat er allerlei verschillende materialen gebruikt kunnen worden zijn de mogelijkheden eindeloos. Maak er bijvoorbeeld een echt herfstbak van met kastanjes, herfstbladeren en kabouters. Of gooi de bak vol gras/hooi, diertjes, tractors en hekjes bij het thema boerderij. Op internet zijn ook vele voorbeelden te vinden ter inspiratie, ook als je zoekt op “tuff tray”, de Amerikaanse variant van de sensorische tafel.
Knoeien
Wat ik wel vaak hoor, wat pedagogisch medewerkers vaak tegenhoudt, is dat ze bang zijn voor de rommel en zooi. Een groep kinderen aan de slag met messy materiaal, gaat dat wel goed ?? Uit ervaring kan ik zeggen dat dit prima te doen is. Wel leer ik de kinderen van jongs af aan al dat het materiaal zoveel mogelijk op de tafel moet blijven. We spelen ermee aan de tafel en gaan het niet door de hele ruimte verspreiden of ermee in het rond gooien. Natuurlijk valt er altijd wat naast met spelen en is dat prima. Ook moeten de jongste kindjes het echt nog leren dus wordt er echt wel wat geknoeid. Maar met liefdevol aanspreken en eraan herinneren pikken ze dit meestal heel snel op. Vaak zijn ze ook zo druk in hun spel en bezig met ontdekken dat het vanzelf goed gaat. De tafel is interessant genoeg om de aandacht vast te houden. Wel gebruik ik hem zodra het weer het toelaat vaak buiten, dat is toch iets knoei-vriendelijker.
Dikke aanrader!
Al met al een lang verhaal, maar dus zeker een dikke aanrader. In het groot met een hele tafel of in het klein met een dienblad of bak op tafel voor een kindje alleen. Laat je eigen fantasie los op materialen en thema’s en probeer het eens uit. Een groot succes altijd hier, en voor mij de mogelijkheid om mijn thee eens warm op te drinken terwijl de kindjes bezig zijn ?.
Op zoek naar sensorisch speelgoed? Kijk eens hier en wie weet staat er wat leuks voor je tussen. (affiliatie)
Deel dit stuk