Wat kost een dagje bij de gastouder?

Wat kost dat nou Marretje wanneer ik mijn kind een dagje bij jou breng?

Een vraag die ik regelmatig krijg van ouders. Het zij via een appje, mail of wanneer ik ouders tegenkom op straat.

Kosten zijn belangrijk

Weten wat iets kost is voor ons allemaal belangrijk denk ik. De prijs bepaalt immers of je iets koopt niet waar! Denk bijvoorbeeld aan dat ene jurkje wat je hebt zien hangen bij de modewinkel. Net wat je zocht alleen hoe duur zou het zijn? Je stapt de winkel binnen en vraagt: dat jurkje daar bij het raam wat kost dat eigenlijk? € 49,95 zegt de verkoopster. O echt, mag ik het even passen? Het jurkje past precies en ook nog eens helemaal jouw prijs. Hoe gaaf is dat. Blij en tevreden loop je de winkel uit met dat ene jurkje.

Hoe anders was het geweest wanneer de verkoopster had gezegd € 149,95. Oeh dat is wel prijzig denk je stilletjes. Gedachten gaan door je hoofd van heb ik het wel echt nodig of afgelopen maand waren er al zoveel uitgaven en vul het zelf maar in welke gedachten er dan door je hoofd kunnen gaan. Je had waarschijnlijk nog even aan de stof gevoeld maar je twijfelt. Uit beleefdheid zeg je nog tegen de verkoopster: het jurkje is heel mooi en uiteindelijk loop je weg…… Herken je het dat de prijs bepalend is voor je gedrag of je keuze?

Uurtarief en bureaukosten

Terug naar de opvang. Ja, ik hoor je denken wat heeft opvang nou met dat jurkje te maken en waar wil je nou eigenlijk naar toe. Dat zal ik vertellen. Ik herken mij terug in het verhaal van het jurkje. De prijs bepaalt ook voor mij of ik iets koop of niet.

En dan terug te komen op de vraag van ouders wat de opvang nu kost. Ja daar kon ik dan geen pas en klaar antwoord opgeven. Dat vond ik niet fijn. Ik moest dan een heel verhaal vertellen over hoe het werkt rondom de kosten in de gastoudervang. Het enige wat duidelijk is in de prijs van de opvang is het uurtarief en de bureaukosten van het gastouderbureau. (Gastouder is namelijk verplicht om aangesloten te zijn bij een gastouderbureau i.v.m. het recht op kinderopvangtoeslag bij de belastingdienst voor de gevraagde opvanguren)

Daarnaast zijn er meerdere zaken die meespelen in wat nou precies uiteindelijk de opvang kost.

Denk bijvoorbeeld aan de aantal uren die je afneemt en/of dagen, vakanties, uitval door ziekte, zwangerschapsverlof, vergoeden uurtarief en maanden met 5 weken erin. Natuurlijk is er altijd een richtlijn in de kosten, alleen ik merkte bij mij zelf dat bovenstaande zaken soms sterke wisselingen konden geven in de kosten.

Lees ook: ’10 tips om mee te verven’

Ik wilde meer duidelijkheid, stabiliteit en overzicht. 3 mooie woorden die kenmerkend zijn voor mijn karakter. Uiteindelijk wat alles verteld over mij als gastouder. Na sparren en nadenken was ik er uit en heb ik een duidelijk schema kunnen maken waarin het antwoord is verwerkt “wat kost een dagje bij de gastouder”

  • Producten in 2020
  • Dagopvang *47 weken (8 uur)
  • Dagopvang *40 weken (8uur)
  • Indien er 1 dag afgenomen wordt bestaat er voor de ouder(s) tevens de mogelijkheid indien gewenst om daarnaast nog 1 dagdeel (4 uur) af te nemen.
  • Uurprijs 2020
  • € 5,75
  • € 5,75
  • € 5,75

Rekensommetje

*47 weken x 8 uur per week = 376 uur per jaar : 12 maanden = 31 uur per maand (afgerond) x 5,75 = 178,50

*40 weken x 8 uur per week = 320 uur per jaar : 12 maanden = 27 uur per maand (afgerond) x 5,75 = 155,25

Erkende feestdagen zijn betalingsvrij

Let op! Dit is exclusief de bureau kosten van het gastouderbureau.

De vergoeden uurtarief door belastingdienst voor de gastouderopvang

2019: € 6,15

2020: € 6,27

(bron: belastingdienst)

Voor de bureaukosten en de kinderopvangtoeslag verwijs ik je graag naar de desbetreffende websites.

www.vanhartelief.nl

www.belastingdienst.nl