Moestuinieren met kinderen
Hoeveel ben jij met je kinderen buiten? En wat doe je dan met ze? Hoeveel weet je van de natuur? Wat vertel je ze erover?
Je weet dat naar buiten gaan voor kinderen héél belangrijk is. En dat een groene omgeving gezond voor ze is. Maar soms is het lastig te bedenken wat je daar dan gaat doen. Niet altijd is er groen in de buurt en heb je te maken met steen, een zandbak en wat toestellen. Soms is er wel een park of zelfs bos in de buurt. Dan is het vooral uitrazen, klimmen (voor zover de protocollen dat toelaten), beestjes zoeken, ruiken, luisteren en misschien wel proeven.
Hoe leuk zou het zijn om groen héél dichtbij de locatie te hebben waar je zo naartoe kunt, waar je altijd gerichte activiteiten hebt, waar kinderen hun eigen projectjes kunnen starten en het verloop ervan kunnen volgen? Waar ze ook leren over natuur, omdat die naar je toe komt? Waar ze kunnen proeven, gezonder leren eten en leren waar voedsel eigenlijk vandaan komt?
Begin een moestuintje!
Met een moestuin sla je heel veel vliegen in één klap. De voordelen van een moestuin voor kinderen op een rij:
· Met een moestuin leren kinderen hoe alles groeit.
· Kinderen leren voedsel waarderen.
· Kinderen met een moestuin eten meer groenten.
· Kinderen met een moestuin ontwikkelen respect voor de natuur.
· Je kunt de kerndoelen verwerken in de moestuin.
· Kinderen leren verantwoording dragen in de moestuin.
· Kinderen met een moestuin zijn aardiger voor elkaar.
En wist je dat kinderen met een moestuin gaan vanzelf gezonder gaan eten? Volgens een onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid krijgt slechts 1% van de kinderen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groentes binnen. Maar uit onderzoek blijkt dat dat kinderen met een eigen moestuin meer groenten eten dan kinderen zonder een moestuin. Ieder kind wil zijn zelfgekweekte aardbeien, sla of zelfs courgettes wel proberen!
In een moestuin leren ze bovendien waar hun voedsel vandaan komt. Voor veel kinderen komt boerenkool uit een zakje en komen aardbeien uit bakjes. Door een moestuin zien ze dat eten niet uit de fabriek komt.
Wat doe je in de moestuin?
Van alles! Natuurlijk is er het zaaien, planten en oogsten. Het verzorgen, dus ook onkruid weghalen, of de bodem toedekken in de winter tegen de kou. Het aanleggen van paadjes of met z’n allen een heg vlechten waar kleine diertjes in kunnen schuilen.
In een moestuin ben je bezig met groen, maar ook met alles wat er leeft. Je kunt kinderen er leren hoe planten en dieren samenwerken. Bijvoorbeeld dat egels slakken eten zodat daar niet teveel van komen. En egelhuisje samen maken, is ook erg leuk.
Of wat dacht je van lekker creatief bezig zijn? Tekeningen maken van dieren die in de tuin voorkomen. Dat is leerzaam bovendien. Want welke dieren wonen er eigenlijk in de moestuin? Of verven met natuurlijke pigmenten van planten en bloemen uit de tuin.
Leren over natuur en leren koken
In deze online moestuincursus leer je niet alleen hoe je gewassen verbouwt, maar krijg je ook veel leuke weetjes over de natuur. Het is een online cursus waarin de leukste filmpjes van internet zijn verwerkt zoals een kikker in winterslaap die wordt gewekt door de beroemde bioloog Sir David Attenborough.
Je ontvangt moestuintips die zijn afgestemd op het seizoen die je meteen kunt toepassen, maar ook veel recepten, zoals deze aardbeiensmoothie:
Ingrediënten voor 2 glazen:
- 200 gram aardbeien
- 400 ml yoghurt (of sojayoghurt als je allergisch bent voor melk of geen dierenleed wilt
- 450 ml sinaasappelsap
Zo maak je de aardbeiensmoothie:
- Haal de kroontjes van de aardbeien en stop ze in de blender
- Giet de yoghurt en het sinaasappelsap erbij
- Blend het tot een mooie gladde sap
Geniet van deze simpele zoete smoothie ?
Natuurlijk gemaakt met aardbeien uit eigen tuin!
Kinderen enthousiast maken
Een moestuin hoeft niet groot te zijn. Aan 10 m2 heb je genoeg.
Laat kinderen meebeslissen over de indeling en de gewassen die je verbouwt. Je kunt bij een bso een speciale moestuinmiddag organiseren of moestuinteam samenstellen. Je kunt ook onderdelen uit de moestuin als workshop aanbieden: leren koken, een wilgentenen hut leren bouwen, jam maken, noem maar op. Voor extra klusjes, zoals mulch aanbrengen, kun je een middag organiseren waarbij iedereen meehelpt.
Kinderen kun je eventueel een eigen taak geven die ze een poosje volhouden: de zorg voor een gewas, de composthoop of de paadjes aanleggen. Natuurlijk rouleer je zodat iedereen die ene leuke taak krijgt.
Leuke activiteiten in en rond de moestuin
Behalve de echte tuinklusjes kun je veel creatieve en leerzame activiteiten doen in de moestuin. zoals proefjes met een wortel waar ‘haar’ uitgroeit, een wormenhotel bouwen of je naam in tuinkers zaaien.
Het zijn een paar voorbeelden van de 100 kinderactiviteiten die je extra kunt kopen bij de cursus.
Tijdelijke actie
Tot 14 april is er een leuke actie van Moestuinieren met Kinderen: koop je een PLUS- of TOTAAL-pakket, dan krijg je het BASIS-pakket er gratis bij. Je kunt deze weggeven aan een ander en de kosten delen. 2 voor de prijs van 1 dus.
Ook krijg je toegang tot de besloten Facebookgroep waar je onderling kennis en vragen kunt uitwisselen.
Nu is de tijd om te starten! De zon gaat schijnen, de vogels zingen…. Dus mobiliseer je collega’s en ga lekker naar buiten. Voor het geld hoef je het niet te laten: voor de cursus en activiteitenkaarten kun je subsidie krijgen via Jong Leren Eten.
Deel dit stuk