15 spelletjes voor onderweg

Tips voor onderweg naar jullie vakantiebestemming (en ook leuk voor thuis!)

Het is vakantietijd! Yes, heerlijk, ik word daar zo blij van. Lekker tijd om met elkaar door te brengen, thuis, een dagje uit of op vakantie. Het samen gezellig maken, plezier hebben. Er is vaak meer rust en er zijn minder dingen die moeten waardoor er meer ruimte is voor oprechte aandacht en de verbinding samen binnen het gezin. Dit verstevigt jullie band. Jouw kind zal zich gezien voelen en de positieve aandacht laat hem/haar (van binnen) stralen en groeien!

Maak van de reis een feestje

Samen spelen en lekker gek doen, daar heb je in de vakantie alle tijd voor. De vakantie begint voor ons als we wegrijden. Ik hoor ook veel ouders bij wie dit anders is. “Als we op onze vakantiebestemming zijn aangekomen dan begint de vakantie voor mij”. Als je je bedenkt dat veel mensen een dag of meer reizen naar hun vakantiebestemming dan lijkt het mij waardevol als je van de reis zelf ook een feestje maakt. Neem de tijd, geen gehaast, geniet van de gezelligheid met elkaar. Ga je met de auto: leuke picknick-stops en een bal mee, dan heb je altijd plezier. En de kids zijn lekker even in beweging (voetballen, sta-bal, lummelen etc.). Dit kan ook hartstikke leuk als je in Nederland op vakantie gaat. Kinderen genieten juist heel erg van dit heerlijke eenvoudige plezier! En jij als ouder hoop ik ook. En weet: een ontspannen ouder…..jouw kind resoneert op jouw energie dus doe wat fijn is om je ontspannen te voelen en je kind is je dankbaar.

Plezier voor onderweg

Vind je het ook zo fijn als iedereen het in de auto naar zijn/haar zin heeft? Ik heb 15 spelletjestips voor onderweg naar jullie vakantiebestemming op een rij gezet. Ik zou zeggen print dit blog lekker uit, neem het mee onderweg en probeer ze gezellig allemaal uit. Zo ontdek je gelijk welke jullie favoriet is. De kracht van het doen, het ontdekken….leef je mooiste vakantie! En o ja, de spelletjestips gelden ook voor jullie terugreis en de overige vakantiedagen dat de kids nog vrij en thuis zijn.

15 spelletjestips voor onderweg naar jullie vakantiebestemming:

1 Woordzoeker

Dit is een leuk spelletje met woorden. Je begint met een lang woord en met de letters van dat woord moet je zoveel mogelijk andere woorden maken. Je begint bijvoorbeeld met het woord ‘leesboeken’. Nu mogen de spelers om de beurt een woord met deze letters maken. Elk woord mag maar 1 keer voorkomen. Speler 1 zegt bijvoorbeeld ‘lees’, speler 2 zegt ‘les’ en speler 3 zegt ‘boel’ of ‘koe’, enzovoorts. De speler die de meeste woorden heeft gemaakt, heeft gewonnen. Jullie kunnen de woorden ook opschrijven. Heb je gelijk nog iets extra’s te doen en zie je hoeveel woorden je (samen) uit 1 woord kunt halen.

2 Helaas – Gelukkig

Kinderen kunnen positief denken met het spel ‘helaas-gelukkig’ en het kan tot hilarische voorstellingen leiden. Speler 1 begint een zin met ‘Helaas’ en bedenkt dan iets. Bijvoorbeeld: ‘Helaas…worden we aangevallen door een krokodil’. Speler 2 antwoordt daarop bijvoorbeeld: ‘Gelukkig….heb ik les gehad in het temmen van krokodillen.’ De kinderen mogen van alles bedenken, het kan niet gek genoeg!

3 Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is …

Dit spel is leuk voor onderweg in de auto, op de boot of in het vliegtuig. Iemand heeft de beurt. Degene kijkt om zich heen en neemt ‘iets’ in gedachten en zegt “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is ….”En vult een kleur in, bijvoorbeeld ‘rood’. Vervolgens gaan de andere spelers raden wat hij of zij heeft gezien. Je kunt met ‘warm’ en ‘koud’ aangeven of de radende spelers in de buurt zitten. De speler die het heeft geraden is vervolgens aan de beurt.

4 Ik ga op reis en neem mee …

Iemand begint dit spel met de zin: ‘ik ga op reis en ik neem mee….’. De eerste speler zegt dan bijvoorbeeld ‘een tandenborstel’. De tweede speler moet dan zeggen ‘ik ga op reis en ik neem mee: een tandenborstel en een…(vul maar in). Doordat elke speler een voorwerp toevoegt, wordt het steeds moeilijker om alle voorwerpen te onthouden. Een heel leuk spelletje om het geheugen te trainen!

Lees ook: ‘ouders betrekken bij het werken aan thema’s.’

5 Bingo!!!

klemboard vrijstaandBingo wie kent het niet. Superleuk en nog leerzaam ook. Voor de pubers ook nog hartstikke leuk om te doen. De nummers (balletjes) kun je in een washand meenemen, wel zo handig in de auto. Uiteraard heb je bingokaarten nodig. Wij gebruiken die kaarten waar je met pen op kunt krassen. De Action verkoopt ze zag ik laatst. In de auto is het handig als je iets hebt voor onder de bingokaarten, voor de stevigheid zodat je kunt ‘krassen’. Hema heeft van  die A4 clip mappen (ook handig om op te kleuren en tekenen) en Action heeft ze in het klein. Ideaal! Een iemand haalt steeds een balletje uit het washandje en noemt het nummer. De spelers krassen indien mogelijk dat nummer door. Je kunt variëren tussen een rij, meerdere rijen of een volle kaart. Degene die de rij(en) of kaart vol heeft roept natuurlijk keihard BINGO! Bij valse Bingo wel even een liedje laten zingen he?

6 Dierenspel

De eerste speler  begint met het noemen van een dier, bijvoorbeeld ‘paard’. Speler 2 moet nu een dier verzinnen dat begint met de laatste letter van ‘paard‘. Speler 2 verzint bijvoorbeeld ‘das‘ en dan kan het spel verder gaan met ‘slang‘, geit, etc. De speler die als laatste een woord heeft gezegd, heeft gewonnen en mag de volgende ronde beginnen.

7 Het bananenspel

vw-beetle-667460_1920De speler die als eerste een gele auto ziet krijgt een punt. Je kunt dit spel tijdens alle andere spelletjes spelen. Je kunt dit bijvoorbeeld gedurende een uur doen en dan kijken wie na dit uur de meeste punten heeft. Of na een dag(deel). Of dat je SAMEN spot en turft. Alles is mogelijk, doe wat bij jullie past en waar jullie blij van worden.

8 Het verboden woord

Bedenk met elkaar een woord dat je niet mag noemen. De moeilijkste woorden zijn ‘ja’ en ‘nee’, maar je kunt ook afspreken dat je geen ‘uh’ mag zeggen. Je kunt makkelijk beginnen en het dan steeds moeilijker maken. De speler die toch het verboden woord zegt is ‘af’. Uiteindelijk blijft er 1 speler over.

9 Wie ben ik? Of Wat ben ik?

Dit spel kennen sommige kinderen al van het spel waarbij je een bepaalde kaart met een persoon, dier of voorwerp trekt die je op je hoofd zet zodat je deze kaart zelf niet kunt zien. Bij dit spelletje draai je de rollen om! De eerste speler neemt een persoon, dier of voorwerp in gedachten. Nu moeten de andere spelers vragen stellen zoals ‘kun je het eten?’ of ‘is het bruin?’. De eerste speler mag de vragen alleen met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoorden. De speler die de persoon, het dier of het voorwerp als eerste raadt, heeft gewonnen en mag nu een persoon, dier of voorwerp in gedachten nemen. Je kunt met dit spel ook variëren. Dus eerst het spel spelen met iemand in de gedachten, een persoon. En later met een dier of voorwerp. Doe vooral de variant waar jullie samen groot lol mee hebben ?

10 Liedjes raden

Bij dit spel gaat 1 speler een liedje ‘hummen’. De andere spelers moeten raden welk liedje dat is. De speler die het eerst het liedje raadt, mag nu gaan ‘hummen’. In plaats van ‘hummen’ kun je ook ‘zoemen’, ‘sissen’ of bedenk zelf iets anders leuks. Je kunt ook elke ronde wat anders doen of de spelers zelf laten kiezen

Lees ook: ’10 mooie, grappige, lieve en herkenbare momenten op een peutergroep.’

11 Kleurenspel

Alle spelers kiezen een (andere) kleur. Vervolgens zet je een stopwatch op 3 minuten en de speler die in die 3 minuten de meeste auto’s in zijn of haar kleur heeft geteld, is de winnaar.

12 Liedjes zingen

Speler 1 zingt de eerste regel van een liedje. De volgende speler moet het liedje afmaken (in ieder geval de volgende 2 regels). Als dit lukt, mag speler 2 een liedje uitkiezen en de eerste regel zingen. Kinderen leren veel liedjes op school. Vaak vinden het ze het super om papa en mama hun liedje te leren. Leuk voor onderweg….

13 Verbindingsspel

Speler 1 noemt 2 dingen of personen. Speler 2 moet nu binnen een bepaalde tijd een connectie (verband) tussen deze twee dingen of personen maken met een kort verhaaltje. Een leuke uitdaging voor iets oudere kinderen!

14 Tel de…

Bij dit spelletje gaat het om tellen en het is geschikt voor kleinere kinderen. Je kiest een bepaald voorwerp (bijvoorbeeld een verkeersbord) of een bepaalde auto (bijvoorbeeld vrachtwagens). Je spreekt een tijd af en binnen die tijd tellen de kinderen zoveel mogelijk van de betreffende voorwerpen, dieren of auto’s.

15 Wie het langste stil kan zijn…

Dit spelletje is voor als je bijna bij je vakantiebestemming bent en je een beetje moe bent van alle spelletjes . De speler die het langste stil kan zijn wint!ssstt meisje

Genoeg ideeën om samen met je kind(eren) te spelen dacht ik zo. Bedenk zelf vooral ook leuke dingetjes, die aansluiten bij jouw kind(eren) en jullie gezin. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor onderweg maar ook voor als jullie weer thuis zijn. Houdt jouw kind zo enorm van slijm maken? Creëer een nationale slijm maak dag en ga samen aan de slag. Je kind zal zich gezien en gehoord voelen en vol enthousiasme samen met jou de dag beleven. Ik ga er deze vakantie ook aan geloven ?.

Natuurlijk hoef je niet de hele dag samen met je kind(eren) spelend door te brengen. Laat ze vooral ook zelf lekker ontdekken, spelen, plonsen en plezier maken. Ieder voor zich en samen genieten kan prima naast elkaar bestaan. Dat is juist heel gezond! Jij als ouder hebt vakantie en als ik zo om me heen kijk en hoor dan zijn veel ouders daar flink aan toe. Kom lekker bij, rust lekker uit en doe dingen die jouw opladen, ontspannen, inspireren en maak SAMEN heel veel plezier! Chill, lees, dans, spring (bommetje), zing (mee met elkaar op jullie eigen bedachte vakantieliedje) en laat je lekker gaan, samen met je kind(eren) en geniet van wat er wel is: jullie gezinsGELUK!

Fijne zomervakantie!!!

Liefs,
Hermina