Ode aan de invalkrachten!

In iedere organisatie werken meerdere invalkrachten. Bij de ene organisatie werken er op de locatie vaste invalkrachten en bij de andere organisatie werken invalkrachten op veel verschillende locaties. Als invalkracht  sta je vaak iedere dag/week weer op een andere groep en moet je veel meebewegen met de groep waarop je werkt. Invalkrachten zijn onmisbaar binnen de kinderopvang, dus vandaar deze blog; ode aan de invalkrachten!

Flexibiliteit

Als invalkracht wordt er veel flexibiliteit verwacht. Zowel je beschikbaarheid voor de werkgever als het meebewegen binnen de groep waarop je werkt. Je rooster is iedere week weer anders en ook kan de stad waar je moet werken kan iedere week verschillend zijn. Voor een vaste groep is het fijn als een invalkracht bij afwezigheid van een collega er de hele week is, dan heb je die week wel meer vastigheid.

Beschikbaarheid

Invalkrachten zijn vaak 4/5 dagen beschikbaar in de week. Als vaste pedagogisch medewerker heb je meestal vaste werkdagen, bij invalkrachten is dit vaker niet het geval. Het is voor werkgevers fijn dat invalkrachten meerdere dagen beschikbaar zijn, zo kunnen ze de open diensten in het rooster opvullen. Als invalkracht moet je dan iedere week meebewegen met je beschikbare dagen. Hierdoor is het soms lastiger om dingen vooruit te plannen.

Lees ook: ‘voor- en nadelen horizontale en verticale groepen’

Horizontale, verticale groep en naschoolse opvang

Invalkrachten staan op verschillende groepen binnen de organisatie. De ene week is het op de babygroep, de andere week op de naschoolse opvang en vervolgens bij de peuters. Als invalkracht is het iedere dag weer anders op welke groep je komt. De ene invalkracht heeft meer affiniteit met baby’s en de andere juist met oudere kinderen. Organisaties proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden, maar dat is niet altijd even haalbaar. Het is altijd knap hoe invalkrachten hier mee te werk gaan en zich 100% inzetten, op welke groep dan ook.

Verschillend

Iedere groep heeft zo zijn eigen ditjes en datjes. Invalkrachten gaan mee met de ‘regels’ van de groep waar hij/zij op dat moment staat. Doordat dit overal anders is, is het super fijn dat je als invalkracht dezelfde lijn trekt als de vaste pedagogisch medewerkers van de groep.

Dankbaar

Als vaste pedagogisch medewerker van de groep ben je altijd dankbaar als je met een fijne invalkracht staat. Laat dit dan ook zeker blijken. Op de groep heten wij de (nieuwe) invalkracht van harte welkom en nemen diegene op de dag zoveel mogelijk mee in alle taken. Verdeel de taken eerlijk (ook die soms o zo stomme schoonmaakwerkzaamheden). Als de invalkracht klaar is met werken, vergeet dan zeker diegene niet te bedanken voor de fijne samenwerking. (dit doen wij overigens ook onderling na een werkdag).

Samen staan we sterk!

Zonder invalkrachten wordt het werken binnen de kinderopvang een stuk lastiger. De vaste pedagogisch medewerkers en de invalkrachten staan samen sterk op de groep. Samen maak je er een leuke, gezellige en fijne dag van voor de kinderen, maar ook zeker voor jezelf!

Denk aan deze blog als je de volgende keer met een invalkracht werkt en vergeet zeker niet diegene te bedanken voor de fijne samenwerking.