10 x wat het werken als pedagogisch medewerker zo mooi en leuk maakt

Het werk pedagogisch medewerker is mooi, waardevol en dankbaar. Iedere dag maak je leuke, grappige en mooie momenten met kinderen, collega’s en ouders mee. Wat maakt het zo ontzettend mooi en leuk? Lees dat in deze blog met opmerkingen van pedagogisch medewerkers op de vraag ‘Wat maakt voor jou het werk in de kinderopvang het beroep waarvoor je het werk doet?’

Werken in een hecht team

Het werk als pedagogisch medewerker doe je in een hecht team. Samen maken jullie er iedere dag voor de kinderen, ouders en jezelf een feestje van. Je hoeft elkaar maar aan te kijken en jullie begrijpen elkaar. Tevens is het fijn om je hart te kunnen luchten bij je collega’s, want soms ben je meer met je collega’s dan met je eigen parten/vrienden/familie.

De wereld bekijken door een roze bril

Kinderen zien de wereld door een roze bril. Ze attenderen je vaak op de kleinste en simpelste dingen, maar dat maakt het juist zo mooi. Kinderen laten je zien dat kleine dingen je heel gelukkig kunnen maken, bijvoorbeeld een vliegtuig of kleine kriebelbeestjes. Alles is reuze interessant.

Liefde en aandacht

Het moment dat je al je liefde en aandacht steekt in een baby en je vooruitgang ziet en merkt dat je een echte band hebt opgebouwd met de baby en natuurlijk de ouders. Het moment dat als een baby je aankijkt en je een glimlach krijgt van oor tot oor, je vinger vastpakt en niet meer loslaat.

Onvoorwaardelijke liefde

De onvoorwaardelijke liefde die je krijgt van de kinderen elke dag opnieuw. Het kost je energie maar je krijgt ook veel positieve energie er voor terug. Je gaat met heel veel liefde en zin naar je werk.

Humor en eerlijkheid

De humor en de eerlijkheid van de kinderen. Zij houden mij geestelijk jong. Ik ben gek op de opmerkingen die zij soms maken.

Enthousiasme en de band met kinderen

Het enthousiasme van de kinderen, de band die je met de kinderen mag krijgen. Het bieden van een veilige, gezellige, leergierige omgeving. Hoe leuk is het als de kinderen alles uit hun handen gooien om je te kunnen begroeten!

Lees ook; 10x waarom je echt wilt werken in de kinderopvang

Passie

Mijn passie, geen dag hetzelfde en elk kindje is een parel.

Ieder kind/mens mag zien wie hij/zij is

De lach van een kind, hun geloof in magie, humor, vertrouwen eerlijkheid en enthousiasme. Mijn creativiteit de vrije loop laten. Samenwerken met fijne collega’s, de uitdaging als je een keer met iemand werkt en het niet lekker loopt. De gesprekken met de ouders, hun vertrouwen en dankbaarheid en ook hier de uitdaging als het stroef gaat. Meegeven dat ieder kind/mens mag zijn wie hij/zij is.

De groei in ontwikkeling

De ontwikkelingen die de kinderen maken, elk op hun eigen manier en dan de groei zien die ze maken, ontroert mij vaak. Wat je erin stopt komt er ook weer uit, en het is best confronterend doch grappig om mijzelf terug te zien.

De reis naar ontwikkeling en ontplooiing

Een van de mooiste dingen vind ik altijd dat als je eenmaal de juiste manier van omgaan met een kind hebt gevonden, dat dan de reis naar ontwikkeling en ontplooiing begint. Dat is elke keer weer een uitdaging, maar ook een soort magie,niet te beschrijven, het kind leert van mij en ik leer van het kind. Dat maakt het werk zo mooi om te doen. En dat geld eigenlijk voor alle kinderen, op welke leeftijd dan ook.

Prachtig gedicht

*Kom gezellig spelen,
dan kan ik je helpen groeien,
om op jou manier te worden wie je bent.
Elke keer een beetje meer.
En elke dag dat je er bent bouwen we aan een band.
In het begin doen we dat samen hand in hand.
Later laat je los en ga je zelf er op uit.
Je kwam hier met in je rugzakje een luiertje en fruit.
En nu je 4 bent loop je zelfverzekerd de wijde wereld in,
met in je “rugzak” alles wat wij je hebben kunnen leren
en wat je zelf hebt willen proberen.
We zeggen nog een keer dag,
met een kleine traan en een lach.
Nog even jou twee armpjes om mijn nek.
Wat vind ik dit werk toch TE GEK!
(Geschreven door Ivonne Bast Loderus)