Welk type pedagogisch medewerker ben jij?
In de kinderopvang werken verschillende pedagogisch medewerkers. De ene pedagogisch medewerker is super creatief, de andere heel georganiseerd en de andere juist spontaan. Dit is maar goed ook, want verschillende karaktereigenschappen versterken elkaar op de werkvloer. Welk type pedagogisch medewerkers zijn jij en je collega’s?
1. De creatieve
De creatieve pedagogisch medewerker zit boordevol met ideeën om te knutselen, te kleien of om de groep mee te versieren. Ze is vaak in de weer met potloden, stiften, papier en een schaar. Wil je je groep versieren? Deze pedagogisch medewerker helpt je maar al te graag. Is er binnenkort een kind jarig? Ze heeft al voordat je het doorhebt een super mooie verjaardagsmuts gemaakt. Pinterest is haar grote vriend en in een handomdraai maakt ze alles na. Super fijn om zo een collega te hebben, want de knutselwerken, het lokaal etc. zien er altijd gezellig en mooi uit, zonder dat er heel veel tijd in zit.
2. De perfectionist
De perfectionist heeft altijd alles op orde. Zoek je een aftekenlijst, een pen of een tekening? Deze pedagogisch medewerker weet het allemaal haarfijn te vinden. De agenda staat volgeschreven met wanneer er geknutseld moet worden, wie er wanneer jarig is en of een ontwikkelingsgebied in de gaten gehouden moet worden. Dit staat er allemaal netjes en duidelijk in, zodat iedereen het in 1 oogopslag kan zien. Ook op de groep staat alles op zijn plek en als het per ongeluk ergens anders ligt, dan is deze pedagogisch medeweker even in de war en legt het gauw weer op zijn plek. Het is fijn om zo een collega te hebben, omdat je weet waar alles ligt en er is altijd duidelijkheid in wat er moet gebeuren.
3. De sociale
De sociale pedagogisch medewerker weet alle ins en outs van de collega’s, kinderen en ouders. Ze is altijd op de hoogte van wat er gaande is en is oprecht geïnteresseerd. Ze vraagt naar bepaalde omstandigheden, hoe iets was geweest en doet dit met liefde. Deze pedagogisch medewerker onthoudt wanneer ouders jarig zijn en feliciteert hen hiermee. Ze stuurt een kaart of appje naar collega’s bij feesten, overlijden, geboorte of bijvoorbeeld als een collega weggaat. Een sociale collega op de groep is heel fijn, omdat zij overal van op de hoogte is en jijzelf zo ook geen verjaardagen, afscheid etc. vergeet.
4. De avontuurlijke
De avontuurlijke pedagogisch medeweker is altijd wel ergens voor in en niks is te gek. Buiten in de plassen stampen? Verven met handen en voeten? Een tent bouwen in het lokaal? In de ogen van deze pedagogisch medewerker kan het allemaal en ze doet net zo enthousiast mee. Dat er daarna extra schoongemaakt moet worden of alle kinderen omgekleed, omdat ze nat zijn, dat maakt echt niks uit! De kinderen zijn er dol op en vinden deze avonturen maar al te leuk. Door de avontuurlijke collega worden vaak grenzen verlegd en activiteiten aangeboden die niet iedere dag voorkomen, dat maakt het extra leuk om mee samen te werken.
5. De humoristische
De humoristische pedagogisch medewerker ziet in veel dingen de humor en de lol er van in. Woordgrappen, flauwe grappen, ze maakt ze allemaal en het liefst de hele dag door. Door deze humor wordt er op een dag veel gelachen en dat maakt sommige momenten net een stukje minder erg. Deze collega lost veel dingen op met een lach, waardoor er vaak minder snel conversaties ontstaan en dit is juist prettig voor de sfeer op de groep. Het is altijd fijn om zo een collega te hebben op de groep, omdat je zo met een lach de dag doorkomt. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, met en voor deze collega!
6. De rommelkont
Totaal het tegenovergestelde van de perfectionist is de rommelkont. Ook deze pedagogisch medewerkers zijn een meerwaarde op groep. Waarom? Omdat deze leidsters sneller dingen los kunnen laten. Is de groep nog een rommel, maar willen jullie buiten gaan spelen? Deze leidster laat lekker de boel de boel en gaat buitenspelen met de kinderen. Natuurlijk ruimen de kinderen ook op, maar dat hoeft niet altijd. Ligt er iets op een andere plek dan normaal? Dan heeft de rommelkont het even verschoven, maar weet vaak wel waar ze het heeft achtergelaten. Samenwerken met een rommelkont kan twee kanten hebben, maar vaak is het wel lekker dat diegene de boel de boel kan laten, even soms lekker alles loslaten, dat opruimen komt wel weer.
Ben je juist de perfectionist, een rommelkont, de creatieve, de humoristische, sociaal of de avontuurlijke? Het maakt niet uit welk karakter je bent, juist samen met je collega’s vorm je een topteam waarmee je met liefde voor de kinderen werk. Geniet van elkaars eigenaardige karaktereigenschappen en geniet ieder dag van het prachtige werk wat je doet.
Deel dit stuk