Verschillen omarmen!

Door Nancy. We werkten de afgelopen weken rondom het thema ‘landen’ op het kinderdagverblijf. We willen de kinderen over de verschillende culturen in de groep meer te weten laten komen. Hoewel ouderparticipatie soms lastig op gang te krijgen is, was het bij dit thema geen probleem. Ze zijn natuurlijk trots op hun cultuur en willen dat graag delen.

Kleding, eten en knutselen

Van alle landen die we voor deze weken hadden gekozen bespraken we de kleding en het eten van dat land. We stelden met de kinderen de vraag; wat eten de mensen daar eigenlijk en wat voor kleding dragen ze? We gingen afgelopen week van Nederland naar Marokko, van Marokko naar Italië, hup door naar Suriname en we sloten het thema af in de Antillen. Aan de start van ieder land hebben de kinderen de vlag van dat land geknutseld en leerde ze ‘hallo’ in iedere taal.

Nederland

We startte in de eerste week met het land waar we wonen; Nederland! In Nederland hebben we natuurlijk broodjes kaas gegeten en hebben we een klomp geknutseld.

Marokko

Van Nederland gingen we naar Marokko. Hier vierden we het Suikerfeest en alle ouders namen voor dit feest wat lekkers mee. De kinderen hebben elkaar in het Arabisch een fijn Suikerfeest gewenst.

Italië

Na het Suikerfeest was Italië aan de beurt. Aan de kinderen vroegen we wat er in een spaghetti gaat en ieder kind nam dat ingrediënt mee van huis. Zo konden we samen op het kinderdagverblijf de spaghetti maken. Tevens hadden we een eigen pizzeria op de groep.

Suriname

Van de spaghetti door naar Suriname. In Suriname maakten we van stof mooie klederdracht en aten we heerlijke pasteitjes die gemaakt waren door een oma.

Antillen

Als afsluiting van het thema met alle landen hebben we Caribisch carnaval gevierd. Met alle kinderen en ouders hebben we er een gezellig feest van gemaakt.

 

Lees ook: ‘mannen in de kinderopvang, wat betekent dat eigenlijk?’

Stereotype

Natuurlijk zit het vol stereotype voorbeelden, maar dat is om het voor de kinderen visueel en begrijpelijk te maken. Zo leuk om te zien dat elke ouder betrokken was bij dit thema en ze enthousiast meededen. De kinderen kwamen in traditionele kleding en namen lekkernijen uit hun eigen cultuur mee. We hebben geleerd dat we overeenkomsten hebben, maar ook dat we onze verschillen moeten omarmen. De volgende keer komen er weer andere landen aan bod.

Om het op deze manier in te zetten, probeer ik op mijn manier de wereld een beetje toleranter te maken.

Groetjes
Nancy van Iersel
Werkzaam bij kinderdagverblijf de drie ballonnen in Zoetermeer