Sinterklaas dilemma’s
Door Mariëlle. Sinterklaas is weer in het land en is al weken volop onderwerp van gesprek op de BSO. En net als ieder jaar brengt Sinterklaas naast spanning, voorpret en gezelligheid ook een aantal dilemma’s met zich mee.
Geloven ja of nee?
Op de oudste BSO is het ieder jaar weer even puzzelen om erachter te komen wie er wel en wie er niet meer in Sinterklaas gelooft. Bij mij op de groep is het vrij duidelijk, alle kinderen zitten in groep 6, 7 of 8 en op twee twijfelgevallen na weet ik van ze allemaal dat ze niet meer geloven. Op de andere oudste BSO groep met kinderen uit groep 4, 5 en 6 ligt dat lastiger. De kinderen uit groep 4 geloven allemaal nog en groep 5 is meestal zo’n twijfeljaar.
De jongste kinderen van mijn groep vinden het vaak erg stoer dat zij het grote geheim al weten en willen dat het liefst aan iedereen vertellen. Met alleen kinderen van mijn groep kan dat wel maar toch vraag ik de kinderen om op het kinderdagverblijf niet over het geheim te praten. Het zou zo jammer zijn als ze onbedoeld het geheim aan jongere kinderen verklappen. Het geheim van de Sint wordt dan nog wel besproken als we helemaal alleen met groten zijn en er ook geen jongere kinderen in de buurt zijn, bijvoorbeeld tijdens een spel in het park.
Individueel cadeau of groep cadeau?
Op de meeste kinderdagverblijven wordt er budget vrij gemaakt voor de Sinterklaasviering. De vraag is dan of je daar een individueel cadeautje of groepscadeaus van koopt. Ik ben een groot voorstander van het kopen van een groepscadeau. Individuele cadeautjes kopen en inpakken kost veel tijd en zeker op de oudste BSO is het praktisch onmogelijk om een individueel cadeautje te kopen dat ieder kind leuk vindt. Daarnaast is je budget vaak beperkt (bij ons is dit 2 euro per kind) waardoor de cadeautjes vaak van mindere kwaliteit zijn en snel stuk gaan. Zeker bij de oudste BSO belanden veel van de cadeautjes dan ook in de prullenbak of in een hoekje van de kast. Liever bekijk ik samen met de kinderen aan welk speelgoed we nog behoefte hebben en schaf dat voor sinterklaas aan.
Nieuw of van de kringloop…
Nog een cadeau dilemma, koop je de cadeaus nieuw of koop je via marktplaats en de kringloopwinkel tweedehands cadeaus. Ik heb zelf maar een halve groep (max 12 kinderen per dag), dat houdt in dat mijn budget meestal uitkomt op zo’n 40 euro. Eerlijk is eerlijk, wil je alles nieuw kopen dan kun je daar niet zo veel mee, dus speur ik liever de kringloopwinkels en marktplaats af. Vorig jaar wist ik zo vier spellen en vijf Donald Duck pockets te scoren. Alles in goede staat en net als nieuw, één van de spellen was zelfs nog nooit opengemaakt en zat nog in het plastic. Het is even net iets meer werk dan een speelgoedwinkel inlopen maar wat mij betreft zeker de moeite waard. Voor dit jaar heb ik lego op het verlanglijstje staan, ben benieuwd of dit gaat lukken.
Pieten hebben vast getest
Voor kinderen is het trouwens geen probleem dat de spullen niet nieuw zijn, zeker omdat ze er net als nieuw uitzien. Mochten de kinderen er vragen over stellen dan geef ik altijd aan dat de Pieten het spelletje alvast uitgeprobeerd hebben zodat ze zeker wisten dat het een leuk cadeau is. Met de kinderen van mijn groep die niet meer geloven heb ik bovenstaande argumentatie voor het aanschaffen van tweedehands ook gewoon besproken. Het grootste deel van het spelmateriaal op de groep is tweedehands, dus onze BSO kinderen vinden dat doodnormaal.
Schoen zetten
Schoentjes zetten of een bezoekje van Sint en Piet op de BSO is ook zo’n dilemma. Voor sommigen hoort dit erbij, voor anderen is het helemaal niet nodig. BSO kinderen lijken af en toe volledig overspoelt te worden door het sint gebeuren. Hij komt op school, bij papa en/of mama op het werk, op de Scouting, op de voetbalclub, bij opa en oma en ga zo maar door. Al die bezoekjes zijn gezellig maar leveren ook allemaal spanning op, alles gaat anders dan anders en ook de kinderen die niet meer geloven kunnen hier flink overprikkeld van raken. Op mijn BSO groep kies ik dan ook voor rust, we besteden aandacht aan Sinterklaas maar leggen de nadruk op de gezelligheid en volgen de kinderen en hun behoeften. We schaffen strooigoed aan en delen dit in de week voor Sinterklaas dagelijks uit in plaats van een koekje. Op de dag zelf liggen er cadeaus voor de groep en vaak schrijf ik een groepsgedicht met over ieder kind iets leuks. Dit jaar valt 5 december op een donderdag en ben ik druk bezig met Wie is de Mol. Dat wordt dus een opdracht in sinterklaassfeer!
De in dit blog omschreven dilemma’s zijn vast herkenbaar voor jullie. Ik ben benieuwd hoe jullie hiermee om gaan en hoor het graag! Fijne Sinterklaas periode gewenst!
Deel dit stuk