Peuterproject vogelnest

Door Mariska. Peuters vinden veel dingen leuk, heel veel dingen. Zo hebben wij tijdens het buitenspelen ontdekt dat er in onze boom een vogelnestje zit. Ik hoorde constant wat ritselen en zag de hele tijd een vogel wegvliegen en weer terugkomen. Dus ik zei tegen de peuters: ‘kijk eens wat er bij ons in de boom zit, zien jullie dat?’ Het duurde even voordat de peuters wisten waar ze moesten kijken, maar uiteindelijk zagen ze het. En de peuters wisten heel goed wat het was en dat de vogel telkens wegvloog om takjes te halen voor het nestje. Ik vertelde dat er eitjes in het nestje zitten en dat die over een tijdje zullen uitkomen.

Dit vonden alle peuters heel erg leuk en ze gingen een bak onder het nestje zetten zodat het nestje uit de boom kon vallen en we zo het nestje op de groep zouden krijgen. Fantastisch en zorgzaam idee van de peuters, maar dat ging natuurlijk niet. Want het vogelnestje blijft in de boom. Toch wilden de kinderen het heel graag, want sommige jongens probeerden in de boom te klimmen en elkaar te helpen om naar boven te komen en zo het nestje te pakken.  

Ik heb de peuters uitgelegd dat we niet het nestje en de vogel mee de groep op kunnen nemen, maar dat we wel ons eigen vogelnestje zouden kunnen knutselen in de groep, met eitjes en met een vogeltje. Hebben we toch een alternatief gevonden voor het vogelnestje wat ze op de groep willen hebben. Dat vonden de kinderen een heel goed idee. Nu had ik niet 1, 2, 3 paraat hoe ik met de kinderen een vogelnestje ging bouwen maar we hebben het gedaan met de materialen die we hadden en een beetje gefrutseld. Met van die mais knutselbolletjes die we aan elkaar gingen plakken en waar de kinderen vervolgens allemaal veertjes op konden plakken. Toen we dat hadden gedaan pakten de kinderen eieren om er op te plakken en het kuikentje, wat zich voordeed als grote moeder vogel. Heerlijk toch om op deze manier bezig te kunnen zijn met het proces van de kinderen en de creativiteit van iedereen de vrije loop te kunnen laten. Toch is er uiteindelijk een resultaat van het vogelnestje op de groep, maar helemaal vanuit de behoefte van de kinderen zonder hier eisen aan te stellen. 

Lees ook: ‘de liedjeskoffer’

Heel leuk om te zien dat je met de kinderen zo een heel eigen project kan vormgeven door de kinderen te volgen en te kijken naar de behoefte van de kinderen en hiernaar te handelen. Zo krijg je echt een peuterproject die ze zelf deels hebben vormgegeven!