Ons gezonde voedingsbeleid

Alle kinderdagverblijven en gastouders hebben ieder hun eigen voedingsbeleid. De meeste hebben tegenwoordig veel gezondere voeding dan vroeger, er zijn bijvoorbeeld kinderdagverblijven die alleen uit eigen moestuin eten of gastouders die biologische producten gebruiken. In deze blog deel ik hoe ons gezonde voedingsbeleid eruit ziet.

Ons beleid

Ons beleid is de afgelopen jaren erg veranderd. Vroeger hadden wij bijvoorbeeld smeerkaas en gewone kaas, maar dit is al een aantal jaren uit het assortiment. Ook is bijvoorbeeld de sap eruit als drinken.

Fruit

Het fruitmoment bestaat bij ons uit verschillend fruit en thee. We hebben standaard appel, peer en banaan, maar daarnaast ook (seizoens)fruit. Het verschilt per week wat we hebben, bijvoorbeeld druiven, meloen of mandarijnen. De kinderen krijgen als drinken bij het fruit kinderthee, dit is thee zonder cafeïne.

Lunch

Wij lunchen met brood en een beker melk. Als brood krijgen de jongste kinderen licht volkorenbrood, omdat die het donkere nog niet kunnen verdragen in hun maag. De oudere kinderen krijgen donker volkorenbrood. Als beleg kunnen de kinderen uit het volgende kiezen:

  • humus, verschillende soorten smaken
  • vegetarische paté
  • smeerbare geitenkaas
  • plakjes kipfilet
  • witte roomkaas
  • appelstroop
  • jam
  • pindakaas (echte)

Humus is bij ons op de groep echt favoriet, terwijl op een peutergroep de kinderen liever vegetarische paté eten.

Lees ook: ‘ode aan de invalkrachten’

Tussendoortje

In de middag eten de kinderen een tussendoortje, dit bestaat uit water, magere yoghurt en koek. De kinderen hebben meestal in de middag dorst, dus water gaat er vaak makkelijk in. Als koekje hebben we verschillende keuzes: soepstengel, tarwe biscuit, rijstwafel en cracotte. De kinderen krijgen maximaal 2 koekjes.

Groente

Aan het eind van de dag hebben wij nog het groentemoment met een beker water. De kinderen tot en met 1 jaar krijgen gepureerde groente (mits ouders dit willen en meenemen). Vanaf één jaar krijgen ze van ons stukjes groente. De groente verschilt per week, maar dit zijn bijvoorbeeld tomaten, komkommer, avocado, wortels en paprika.

De kinderen op onze groep zijn echt dol op tomaten, als deze er zijn worden die dus flink gegeten.

Water

Tussendoor mogen de kinderen zoveel water drinken als ze willen, op warme dagen bieden wij dit dan ook extra aan. De kinderen zijn gewend aan ons beleid en iedereen eet en drinkt het.

Wat is bij jullie het voedingsbeleid?