Nieuwe ouders op het kinderdagverblijf
Op het kinderdagverblijf heb je ook altijd te maken met ouders die voor het eerst op de kinderopvang komen. Vaak hebben ze eerst een rondleiding op de locatie en aan de hand daarvan schrijven ze hun kind in. Als een kind is ingeschreven hebben de ouders met een pedagogisch medewerker van de groep een intakegesprek. Dit gesprek gaat vooral over het kind, maar ook over de organisatie.
De rondleiding
De meeste ouders komen voor een rondleiding op het kinderdagverblijf voordat het kind ingeschreven is. Soms is de moeder zwanger, maar het kan ook zijn dat het kind al wat ouder is. Ouders komen vaak voor het eerst op een kinderdagverblijf en willen weten waar eventueel straks hun kind wordt opgevangen. De rondleiding vindt plaats binnen het gehele kinderdagverblijf. De rondleiding is vooral informatief; hoe zien de groepen eruit, wat is het beleid, hoeveel pedagogisch medewerkers werken er op de groepen, wat voor eten en drinken wordt er aangeboden etc. Het is belangrijk om ouders een duidelijk en eerlijk beeld te geven. Versterk de woorden met beeldmateriaal, laat dus bijvoorbeeld de slaapkamers of de knutselmappen zien.
Inschrijven
Als de ouders hun kind hebben ingeschreven op het kinderdagverblijf dan is het bekend wanneer de startdatum van het kind is. Bij een baby hangt dit af van wanneer hij/zij is geboren, maar bij oudere kinderen kan dit al eerder bekend zijn. De ouders horen via de organisatie op welke groep hun kind komt en wie de mentor is van hun kind. Tevens weten ze ook wanneer de wenmomenten voor hun kind zijn. Per organisatie schelen de wenmomenten, bij de ene is het intakegesprek apart van het wenmoment en bij de andere zit dit gekoppeld. Ook het aantal wenmomenten scheelt per organisatie. Bij ons komt een kind 2 x wennen en bij de eerste keer wennen hebben we een intakegesprek.
Het intakegesprek
Bij het eerste wenmoment heeft de mentor (mits dit kan) het intakegesprek met de ouders. Dit gesprek gaat vooral over het kind. De mentor bespreekt wie er op de groep werken, wat het eet-en drinkschema van het kind is, hoe het kind slaapt, het gezonde voedingsbeleid etc. Tijdens het gesprek maken wij gebruik van een aftekenlijst. Op deze manier kunnen we goed in de gaten houden dat we niks vergeten te vertellen. Ook laten we de ouders de gegevens van het kind checken (geboortedatum, telefoonnummers etc.) Na het gesprek laat de mentor de ouders nogmaals de groep zien en waar alle spullen (fles, voeding, reserve kleding etc.) neergezet kunnen worden. Het eerste wenmoment duurt 2,5 uur en de tweede 4,5 uur, mocht het nodig zijn dan kan een kind extra wennen op de groep.
Wennen
Het wennen is voor het kind, maar ook zeker voor de ouders. Het is toch nieuw voor iedereen en dat maakt het vaak spannend. Stel ouders gerust en laat ze goed gedag zeggen tegen hun kind. Als je met een app werkt dan is het fijn voor ouders om een foto en tekst te sturen, zo zien ze dat het kind het goed heeft op het kinderdagverblijf. Geef ook altijd aan, dat als ze dat willen, ze mogen bellen om te vragen hoe het gaat. Vertel na het wenmoment aan ouders hoe het is gegaan; hoe ging het slapen, eten/drinken en wanneer was dat voor het laatst. Help de ouders waar nodig met het verzamelen van de spullen en laat ze weten dat je ze volgende keer weer graag ziet. Voor ouders is het fijn om te horen dat zij en hun kind welkom zijn.
De eerste dagen
Nadat het kind 2 x is wezen wennen op de groep, start hij/zij echt op de groep. De ouders moeten dan vaak ook werken, dus komt het kind langere dagen. Het kind zal op het begin moeten wennen aan alle gezichten en nieuwe indrukken. Vaak slapen ze hierdoor langer of juist onrustiger, omdat ze de slaapkamer nog niet kennen. Help het kind bij het ontdekken van alle nieuwigheden en biedt de rust en troost die hij/zij nodig heeft. Ook voor ouders is het wennen om weer te gaan werken en hun kind bij je achter te laten. Via de app of telefoon kun je ouders geruststellen dat het goed gaat en ook zien zij (mits je een app gebruikt) hoe hun kind slaapt, drinkt en speelt. Voor ouders is dit een fijne manier om te weten dat het goed gaat. Mocht het juist niet gaan zoals verwacht, kun je ouders natuurlijk bellen om te overleggen. Ouders vinden het fijn om mee te denken wat het fijnst voor het kind is.
Open communicatie
Het is vooral belangrijk dat de ouders en het kind zich prettig voelen op de groep en bij de pedagogisch medewerkers. Stel ze gerust waar nodig en blijf open in de communicatie. Met de middelen zoals een app, is het fijn dat ouders tussendoor al kunnen zien hoe het gaat. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat het kind een gezellige, fijne en mooie dag op het kinderdagverblijf heeft, want een blij tevreden kind is een blije tevreden ouder!
Deel dit stuk