Mijn tips voor het begeleiden en ondersteunen van stagiaires

In iedere organisatie werken stagiaires op de groep. Deze zijn er op verschillende niveaus en leerjaren, maar hebben allemaal de juiste ondersteuning nodig om goed te kunnen leren. Zelf begeleid ik al een aantal jaar met veel plezier stagiaires en ik geef je graag de tips die ik gebruik om ze goed te kunnen begeleiden en ondersteunen tijdens hun leerproces.

Open houding

Een open houding is als pedagogisch medewerker zeker van toepassing. Het is fijn voor je collega’s, maar zeker voor stagiaires. Als je een open houding hebt, weten stagiaires hoe je bent, werkt en dat ze bij je terechtkunnen met vragen, opdrachten of feedback. Hierdoor kun je goed samenwerken en leert de stagiaire op een fijne manier het vak van pedagogisch medewerker.

Eerlijk en oprecht

Eerlijkheid duurt het langst… dus wees ook tegen stagiaires eerlijk. Geef haar/hem waar nodig feedback, maar ondersteun haar/hem daar ook bij. Leg uit waarom iets bijvoorbeeld niet goed ging, maar ook hoe dat de volgende keer anders kan. Door eerlijk te zijn, weet de stagiaire hoe het gaat in de ontwikkeling, het leerproces en staat diegene niet voor verrassingen tijdens een (voortgangs)gesprek. 

Gezelligheid

Het is toch wel fijn als het op de groep gezellig en leuk samenwerken is. Met stagiaires mag het dus ook echt wel gezellig zijn. Onderling met collega’s maak je ook genoeg grappen, dus ook een stagiaire hoort daarbij. Betrek hem/haar in de grappige gesprekken en laat zien dat ook hij/zij welkom is hierin. Natuurlijk zijn ook serieuze zaken, maar dat is net als met collega’s, echt niet altijd aan de orde.

Betrokken

Betrek stagiaires bij de dagelijkse gang van zaken, maar ook zeker bij bijvoorbeeld teamuitjes. Samen ben je een team, daar horen zeker de hardwerkende stagiaires ook bij. Nodig ze mee uit als jullie wat gaan doen, dat wordt zeker gewaardeerd. Tevens betrek je een stagiaire ook vergaderingen of andere overleggen van het kinderdagverblijf. Gaat je stagiaire voor het eerst mee naar een vergadering? Ondersteun hem/haar dan bij eventuele gesprekken of informatie.

Taakverdeling schoonmaakwerkzaamheden

Zorg voor een juiste en goede taakverdeling van de schoonmaakwerkzaamheden. Natuurlijk is er een verschil in niveaus wat stagiaires mogen en kunnen, maar ze zijn geen huishoudelijke hulp. In de stage-opdrachten zit vaak een schoonmaakopdracht, dus daar ontkom je niet aan. Tevens moet er genoeg schoongemaakt worden op de groep, maar verdeel dit zo eerlijk mogelijk. Stagiaires willen graag meer leren dan hoe je een tafel schoonmaakt of de wasmachine bedient.

Eén van de leukste extra taken

Stagiaires begeleiden vind ik echt één van de leukste extra taken die er zijn. Vooral omdat ik het zo belangrijk vind dat ze het vak pedagogisch medewerker goed leren en als ze klaar zijn goed op de werkvloer meedraaien. Door ze met de juiste middelen te begeleiden ben ik er van overtuigd dat dit lukt. Begeleid jij stagiaires en heb je nog dé tip voor andere stagebegeleiders? Laat die dan zeker even horen door een reactie te plaatsen.