Eerste twee (normale) weken werken na 8 weken thuis blijven i.v.m. corona

Zo, de eerste twee weken op de groep werken zitten er weer op. Wat was het wennen om na 8 weken weer in het normale ritme te komen en aan alle (nieuwe) regels. Op maandag 11 mei had ik mijn eerste werkdag op de speelleergroep.

Looproutes

Die dag zorgde ik dat ik er ruim op tijd was. Wij zitten met beide speelleergroepen waar ik werk in een basisschool. Via de mail had ik al goed contact gehad met de teamleiders over de looproutes en wie, wat, waar met brengen en halen. We hadden alles goed en fijn samen afgestemd, maar toch wilde ik er op tijd zijn. Goed om elkaar na lange tijd weer te zien en om samen met de kleuterleerkrachten alles nog door te nemen. Voor iedereen was het duidelijk en de looproutes stonden buiten al klaar.

Ouders/verzorgers

Buiten bij het eerste hek staan iedere dag ouders/oud leerlingen/leerkrachten om ouders/verzorgers de goede kant op te wijzen en te begeleiden waar nodig. Vooral de eerste paar dagen was dit heel fijn. Op deze manier werden ouders/verzorgers de goede kant op gestuurd en liep het brengen en halen goed. Veel peuters hebben een broer/zus in de kleuterklas, dus voor hun was het fijn dat ze samen konden komen. Met zijn allen speelden we dan nog even buiten. De kleuters gaan als eerste naar binnen en daarna wij.

Vrijspelen

Bij het binnenkomen stoppen de peuters hun eigen jas en tas in hun kluisje en daarna gaan we met zijn allen handen wassen. Na een paar dagen weten de kinderen dit al heel goed en wassen meteen bij binnenkomst hun handen. De dag starten we met vrijspelen en daarna gaan we in de kring. Vanaf de eerste dag deden de kinderen het heel goed en hadden hun plekje al gevonden. Echt fijn om te zien dat het voor hun nog zo vertrouwd voelt.

Lees ook: ’10 x wat het werken als pedagogisch medewerker zo mooi en leuk lijkt’

Kring

In de kring zingen we zoals altijd het goedemorgen liedje en zeggen alle kinderen gedag. Ook puk zit erbij en de kinderen weten nog wie hij is. Puk laat de kinderen de groep zien (activiteit uit welkom puk), maar ze weten het allemaal nog hartstikke goed. Tevens zingen we het liedje over de dagen van de week en wat voor het weer het buiten is. Ook hebben we het kort over de periode thuis gehad. Sommige peuters konden goed vertellen dat het vanwege corona (carono/canona) was. Na de kring is het weer tijd om te gaan spelen.

Eerste week thema loze week

We doen deze dagen het dagritme zoals we altijd doen, maar hebben wel een thema loze week. Deze eerste week na zoveel weken thuis zijn staat vooral het weer wennen op de groep voor iedereen centraal. Maar iedere dag merken mijn collega’s en ik dat de kinderen het nog heel goed weten en kennen. De tweede week beginnen met een nieuw thema ‘verkeer’. Fijn om weer handvaten te hebben qua activiteiten aanbod en de kinderen vinden het thema meteen interessant.

Handen wassen

We wassen geregeld met de kinderen onze handen en doen dit op vaste momenten. Voor kinderen is het fijn om handelingen op vaste momenten te doen, zo weten ze wanneer het van ze wordt verwacht. We wassen de handen bij binnenkomst, voor/na de kring, voor het tafelmoment en na het tafelmoment (dit is tevens tegelijk met verschonen/plassen). Na het fruit eten doen we onze jassen aan en gaan we buitenspelen. We spelen buiten tot de kinderen weer worden gehaald, dus hier wassen we geen handen meer.

Vermoeiend

De eerste week vond ik het wel  echt super vermoeiend. Was heel moe na een dag werken, toch wel intensief. Je wilt alles zo hygiënisch mogelijk houden, houdt de hele tijd in de gaten waarmee de kinderen spelen en of ze hun handen wassen. De tweede week ging qua vermoeidheid stukken beter en had ik voldoende energie om in de avond nog wat te ondernemen.

Jullie ervaring

Hoe vonden jullie de eerste weken om weer te werken? Ook vermoeiend, intensief of juist de andere kant?