De maand van de zelfredzaamheid

Het is een beetje andere blog geworden dan dat ik eigenlijk had gemaakt. We denken niet in problemen maar in oplossingen.

Ik zal me eerst even voorstellen. Ik ben Karin van Haaften 35 jaar adjunct leidinggevende peuteropvang Tholen en pedagogische medewerker bij Zo Kinderopvang (locatie Zo op Klein Duimpje en Zo op de Pluus)

Wij hebben eens in het jaar een kerngroep overleg met alle peuteropvang, kinderopvang, scholen en ggd Tholen. Op dit overleg kwam naar voren dat het slecht gesteld is met de zelfredzaamheid van de kinderen. Kinderen zijn tegenwoordig veel later zindelijk of zijn nog niet zindelijk als ze naar school gaan. Ook kunnen kinderen nog niet zelf aankleden of veters strikken.

Maand maart; de maand van de zelfredzaamheid

Daarom zijn we gaan kijken hoe we dit vorm kunnen gaan geven. We hebben daarom de maand Maart uitgeroepen tot de maand van de zelfredzaamheid. Zelfredzaam zijn is ook voor het zelfvertrouwen van het kind erg belangrijk. Zelf dingen leren start bij kinderen van 2 jaar. Dit gaat meestal in vier fasen:

  • Voordoen
  • Samen doen
  • Alleen laten proberen
  • Zelf doen

We hebben de maand in vier weken verdeeld.

Week 1; zelf aan- en uitkleden

De 1e week besteden we aandacht aan het zelf aan en uitkleden. Samen met de kinderen hun jas aan doen. Leg de jas op de grond met de capuchon naar het kind toe. Doe je armen in je mouwen over je hoofd en hij is aan. Naar een aantal keer oefenen lukte het. Geweldig om te zien hoe trots die snoetjes zijn als ze het zelf kunnen. Een moeder kwam haar zoontje ophalen en hij wilde het meteen aan zijn moeder laten zien. Ik weet niet wie er trotser was het jongetje of mamma. Dat is toch zo genieten van je werk.

Week 2; zindelijkheid

Week 2e staat in het teken van zelfstandig naar de wc gaan( zindelijkheidstraining). Wij hebben de kinderen mee genomen naar de wc. Samen het boekje gelezen van Mag ik eens in je luier kijken? Alle knuffeldieren een luier aangedaan en het verhaaltje nagespeeld. Ook gevraagd wie er al niet meer in zijn luiertje poept of kinderen die al op het poppetje poepen of op de wc. De kinderen vinden het ook erg leuk om nu thuis te oefenen op het potje. Ook tips aan ouders geven via een brief en via webboek kan je dit boekje zien.

Lees ook; ‘leerproces zindelijk worden op het kinderdagverblijf’

Week 3: Schoenen uit-aan en veters rijgen

De 3e week zou de week zijn van schoenen aan en uit doen. Bij de peuters veters rijgen en op de bassischool veters strikken. Maar ja nu zijn we allemaal thuis. Vanwege het coranavirus. Wel erg gek dat deze maand nu wordt onderbroken. Maar ondanks de verplichte sluiting proberen we contacten met ouders en kinderen te onderhouden. We denken niet in problemen maar in oplossingen. Hebben daarom al onze leidster toch gevraagd om er mee verder te gaan. Door bijvoorbeeld dingen op Facebook te zetten of dingen naar ouders te sturen. Zo kunnen we ouders ook een beetje ondersteunen. Omdat de meeste ouders nu met kinderen thuis zijn, kunnen zei ook oefen met de zelfredzaamheid van hun kind. In deze drukke maatschappij hebben ouders minder tijd voor deze dingen maar nu ze thuis zijn kunnen hier meer de tijd voor nemen. Doormiddel van plaatjes laten we zien hoe de ouders en kinderen kunnen oefen met bijvoorbeeld schoenen aan doen. De ouders hebben ook een brief gehad met de vier fasen van zelf doen.

We zetten ook tips op de Facebook wat ouders kunnen doen met kinderen als ze thuis zijn.

week 4; zelfstandig eten en drinken

Week 4 gaan de kinderen zelfstandig leren eten en drinken. Dit kunnen ouders thuis nu ook doen. Laat een kind goed uit een beker drinken. Hier komt ook het handen wassen weer in voor wat we nu vaak moeten doen. Laat de kinderen zelf helpen de tafel dekken. Laat de kinderen helpen met eten klaar maken. Vaak als ze zien wat voor eten er gemaakt wordt vinden ze het ook nog lekkerder en zijn ze trots omdat zei dat gemaakt hebben.

Zo stimuleren wij de zelfredzaamheid van de kinderen. Begin jong om een kind zelfstandig te maken. Hier hebben ze voordeel van in hun toekomst.

We hebben ook met een artikel in de kinderopvang Totaal gestaan lees deze ook.