De dag van de pedagogisch medewerker 2019!

Iedere derde donderdag van september is het ‘de dag van de pedagogisch medewerker’! Deze dag werd in 2002 bedacht door de Landelijke Wervingscampagne voor de kinderopvang, ter promotie van het werk. Voor het jaar 2019 zal dit weer goed van pas komen. Op deze dag worden veelal de pedagogisch medewerkers en gastouders in het zonnetje gezet. Ook dat ga ik doen in deze blog.

Trots!

Als pedagogisch medewerker mag je absoluut trots op jezelf zijn, want wat een mooi, intensief, dankbaar en zorgzaam beroep heb je. Iedere dag werk je hard met je hart om voor alle kinderen te zorgen. Samen met de ouders draag je de zorg van verschillende kinderen. Ieder kind ontwikkeld op zijn eigen manier en jij als pedagogisch medewerker ondersteunt waar nodig. Met je collega’s werk je dag in dag uit om het voor de kinderen, gezellig, liefdevol en leuk te hebben. Daarin vergeten we nogal eens zelf, maar dat wil ik juist nu voor jullie doen.

Zorgzaam

Als pedagogisch medewerker zorg je iedere dag voor verschillende kinderen. Van ieder kind weet je wat ze nodig hebben. Je kunt als pedagogisch medewerker op een babygroep zo van tien baby’s weten hoeveel cc ze drinken, welk fruit ze al eten en hoe lang ze wakker zijn. Op de dreumesgroep stimuleer je de kinderen in hun motorische ontwikkeling, herken je nieuwe woordjes van kinderen en ben je helemaal bij als ze je naam zeggen! De peuterleidsters krijgen de leukste peuterpraat om hun oren, helpen de kinderen met zindelijk worden en bieden de meest uitdagende activiteiten aan. Ook na 10 poepluiers, spuug op je kleren, snot in je haren en zere armen van het wiebelen knal je door in de dag.

Lees ook; 10 mooie, grappige, lieve en herkenbare momenten op een peutergroep!

Hard werken met je HART

Pedagogisch medewerkers zitten weinig tot niet stil en vergeten zichzelf geregeld op een dag. Er is niet op één hand te tellen dat je pas in de pauze iets eet en drinkt. Je zorgt de hele dag dat de kinderen alles op tijd krijgen; slapen, eten, drinken, een knuffel, liedjes, voorlezen etc. Het vak pedagogisch medewerker doe je met je hart op de juiste plek; je zet alles op alles voor de kinderen. Samen met je collega’s sta je iedere dag te bikkelen.

Extra taken

Naast het harde werken voor de kinderen heb je ook allerlei extra taken, die meestal ‘even’ tussendoor worden uitgevoerd. Een 10-minuten gesprek voorbereiden, schoonmaaklijsten invullen, foto’s op de tablet toevoegen, schoonmaken van al het materiaal… Al deze extra taken komen naast het zorgen voor de kinderen. De ene dag is dit prima te doen en de andere dag weet je niet waar je tijd vandaan moet halen. Dat maakt het juist zo knap dat jij dit werk doet!

Bedankt!

Ik wil met deze blog vooral zeggen hoe trots ik op jullie allemaal ben! Denk altijd als je staat te zweten, je mega honger hebt of als je geen poepluier meer kunt zien aan deze blog en aan de glimlach van een kind. Het is het mooiste, dankbaarste en liefdevolste beroep die je kunt bedenken. Al die dikke knuffels en zoenen die je van kinderen krijgt is het allemaal waard! Geniet ieder dag van dit mooie beroep.