Van een startende gastouder naar een professionele gastouder
Door Marretje. 3 jaar geleden is het alweer dat kinderopvang van harte welkom van start is gegaan. Inmiddels hebben de allereerste kinderen die van het eerst uur bij ons waren, afscheid genomen. Maar wat is er veel gebeurt in 3 jaar en wat is er veel veranderd! Een mooi moment om eens achterom te kijken naar hoe het allemaal begon… Hoe werd ik eigenlijk gastouder en wat ging eraan vooraf?
Eerst verzorgende IG
24/7 Moeder en huisvrouw was ik nadat ik mijn baan in de zorg had opgezegd. Ik had een mooie baan bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land als verzorgende IG. Met veel plezier draaide ik mee in de flexpool en per maand kon ik mijn eigen diensten invullen. Freek (mijn man) en ik deden de agenda’s dan naast elkaar en planden de diensten in wanneer Freek thuis was. Op deze manier heb ik nooit gebruik hoeven maken van een oppas of opvang. Meestal werd ik ingezet op Revalidatie de Schakel in Emmeloord. Zeer complexe zorg met enorm veel uitdaging en afwisseling. Misschien denk je nu wel, goed geregeld toch zo! Alleen de wisselende diensten hadden zijn weerslag op ons jonge gezin. En dat was voor mij de reden om mijn baan op te zeggen. Toen de kinderen een aantal jaren ouder waren besloot ik om toch weer te gaan werken. En om heel eerlijk te zijn een gezin onderhouden met 1 kostwinner is haast niet meer te doen in onze tijd.
Passende baan
Maar ja wat voor werk dan? Waar vind ik een baan wat past bij ons gezin? Tot een vriendin tegen mij zei: waarom word je geen gastouder? Je mag best van mij weten dat ik eerst dacht van: nou nee….Dan komt het werk naar de thuissituatie. Maar ik was vastbesloten om er serieus over na te denken.
Gesprek als gezin
Na het één en ander te hebben nagedacht over gastouderschap zijn we eerst als gezin gaan praten. Want wat zou dit voor ons gaan betekenen? De kinderen konden wel meteen benoemen wat het grootste voordeel zou zijn: moeder bleef gewoon thuis. Zo zei mijn puberzoon pas nog tegen mij: moeder jij bent altijd bereikbaar voor mij wanneer ik je nodig heb. Mijn moederhart smelt. Laat nou net hij de grootste reden zijn geweest om thuis te zijn. Missie geslaagd! Of niet dan? Waar waren we… Oh ja we spraken samen over onze privacy. Immers ouders komen samen met hun kindje bij ons thuis. Het delen van speelgoed en rekening houden met de gastkinderen in de opvang. Wat wel fijn was dat mijn jongste toen ook net dat jaar naar de basisschool ging. Onze kinderen waren toen in de leeftijd van 10, 6 en 4 jaar. Maar we waren er over uit, we gingen het proberen!
Gastouderbureau van hartelief
Uit informatie had ik begrepen dat je als gastouder aangesloten moest zijn bij een gastouderbureau. Eerst maar eens bellen met vanhartelief in Emmeloord. Karin Wibier nam de telefoon op en daar begon mijn reis. Een heel gesprek volgde en ik raakte behoorlijk enthousiast. Na het behalen van mijn kinder-EHBO kon ik meteen aan de slag als gastouder.
Vanhartelief is een fijn bureau om bij aangesloten te zijn. Het is een team van professionals. Wanneer ik voor complexe situaties kom te staan is het goed om samen even te sparren. Maar het gastouderbureau is er zeer zeker ook voor ouders. Neem maar eens kijkje op hun website www.vanhartelief.nl
Dit is het!
Toen ik eenmaal draaide en 3 maanden verder was zei ik tegen Freek: dit is het! Wat een pracht job. Maar zei ik, nu ga ik het goed doen ook. Ik wilde naar de Kamer van Koophandel om daar mijn bedrijfje te registreren. Want dat was mijn doel, er een echt bedrijfje van maken. Ik weet nog dat Freek op een gegeven moment aan mij vroeg: Marretje weet je eigenlijk wel waar je mee bezig bent? Hi hi zei ik, eigenlijk niet maar mijn enthousiasme was groot en ik volgde mijn doel. Alleen wat voor gastouder wil ik eigenlijk zijn en welke uitdagingen lagen er in de gastouderopvang? Daar ging ik naar op zoek.
Professioneel
Ik besloot het gastouderschap op niveau te brengen. En zo gebeurde het dat ik mijn visie en missie ging beschrijven. Pedagogisch beleid, protocollen schrijven en mijn website verwezenlijken. Wat een tijd ging hier inzitten avond aan avond zat ik achter de laptop. Maar wat werd ik hierdoor geïnspireerd en de energie die ik kreeg was ongekend. Met één doel voor ogen een professionele gastouder worden.
Erkend leerbedrijf
Tijdens mijn carrière in de zorg kreeg ik zo nu en dan een student onder mijn hoede. Bijzonder leuk vind ik dit. Met name om te zien hoe studenten zich positief ontwikkelden en ik ze zag groeien in hun kunnen. Mooi om daar mijn steentje aan bij te mogen dragen. Dus toen ik eenmaal hoorde dat het in de gastouderopvang ook mogelijk was, melde ik mijn bedrijf aan bij het SBB. Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Inmiddels zijn er al heel wat studenten de revue gepasseerd. Samenwerken doe ik met het ROC in Emmeloord, Hoornbeeck college en Deltion College. Onze eigen kinderen vinden dit ook leuk. Ze vinden het leuk om nieuwe mensen te leren kennen, brengt gezelligheid aan tafel en de student doet ook leuke activiteiten met hun.
Bijscholing
Daarnaast ging ik trainingen volgen op het gebied van pedagogiek, communicatie, timemanagement etc. Met name de training ʹwerken met baby’sʹ is bijzonder geweest! Deze training volgde ik samen met collega’s via Groei Opleidingen. Docente van de Landstede gaf ons les in Zwolle. 6 Zaterdagen gingen we hier met plezier naar toe. We ervoeren dit als een ‘uitje’ samen. De docente zei tijdens de lessen vaak zoveel energie van ons te krijgen en zelfs leerzaam. Zo bracht de docente de theorie en wij de praktijk. Dit was een bijzondere samenwerking. Zo blijf ik werken aan mijn kennis. Ik hoor je denken wat komt er dan veel bij kijken. Hoe doe je dit naast je gezin? Hier ben ik natuurlijk in gegroeid en het gebeurt niet allemaal in één keer. We zijn nu 3 jaar verder immers. Alleen ondervind ik hier wel heel veel plezier aan en voldoening. Het is ook een fijne karaktereigenschap dat wanneer mijn doel duidelijk is dat ik daar voor de volle 100% voor ga! En niet minder belangrijk is het dat ons gezin hier achter staat. Eigenlijk kun je het zo zien dat wij samen een gastouderopvang zijn. Deze samenwerking als gezin maakt dat ik mijn doel kan navolgen.
Collega’s
Collega’s, ik benoemde het net al even. Als gastouder ben je in principe een op zichzelf staande onderneming. Geen personeel, dus geen collega’s zou je denken. Maar gelukkig is het anders. Er zijn een heel aantal gastouders op Urk en we hebben met een aantal van hun een goed contact met elkaar. Dus mocht je bij het lezen van deze blog denken van hé ik ben ook gastouder en wil ook wel in de groep, wees welkom. We zijn daarom ook geen concurrenten van elkaar. Bijzonder hè! Wanneer het mooi weer is trekken we er samen op uit. Een berichtje in de groeps-WhatsApp ziet er dan als volgt uit: hoi ik ga vandaag om 10 uur naar het Wilhelmina park. Ik kom ook zal ik koffie meenemen? Nou lekker dan neem ik wel wat mee voor bij de koffie. Joehoe ik kom ook hoor maar even wat later, ik heb nog een kindje slapen. Als die wakker is kom ik eraan. Geweldig toch, het mooie van deze ontmoetingen zijn ook wel dat de gastkinderen onderling elkaar leren kennen. Omdat we als gastouders niet allemaal hetzelfde zijn kunnen we ook van elkaar leren en dat maakt ons contact ook speciaal.
Investeren
Inmiddels draait mijn opvang met een verticale groep. In een verticale groep groeit het kind vier jaar lang op met kinderen van verschillende leeftijden. Mijn specialisatie is kinderen van 0 tot 4 jaar. Investeren in kinderen is de meest waardevolle investering die je kan doen!
Deel dit stuk