7 tips om rust te bewaren rondom Sinterklaas

De goede oude heer, Sinterklaas komt weer aan in Nederland. We genieten volop met de kinderen van deze tijd, maar ook geeft dit veel prikkels voor de kinderen. Want het is allemaal nog erg onbekend voor de allerkleinste. Om deze tijd rustig door te komen geef ik je graag 7 tips om de rust te bewaren rondom Sinterklaas.

1. Begin een paar dagen voor de intocht pas met het zingen van wat kleine liedjes en maak met de kinderen een mooie muts voor de intocht. De kinderen komen zo rustig in het thema en weten dan al iets meer wat er komen gaat.

2. Doe niet de hele dag activiteiten rondom Sinterklaas, maar op bepaalde momenten. De kinderen vinden het erg leuk, maar ook spannend. De kinderopvang is niet de enige plek waar ze met sinterklaas en de pieten in aanmerking komen, ook thuis wordt er vaak veel meegedaan en de meeste kinderen gaan naar 1 of meerdere optochten. Zorg dat je goed de balans houdt tussen rust en drukte. Probeer net als met andere thema’s de activiteiten op vaste momenten aan te bieden. Knutselen na het fruit, liedjes zingen voor het brood en in de middag een verkleedpartij is echt meer dan voldoende.

3. Lees niet alleen maar sinterklaasboeken voor, maar ook nog de andere herkenbare boeken voor kinderen. Kinderen vinden herhaling heel fijn en leren zo ook meer dan dat je ineens 3 weken lang een sinterklaasboek 4 x leest. Ook hierbij geldt dat het allemaal erg onbekend is en kinderen vinden dat juist heel spannend en willen graag weten waar ze aan toe zijn.

4. Biedt spelenderwijs de pietengym aan. Ga spelen met de kinderen in de gymzaal/hal en maak, eventueel samen met de peuters, een mooie pietenparcours. Als het parcours klaar is, kunnen de kinderen met een mooi cadeau het parcours over. Laat de kinderen zelf kiezen wanneer ze willen en hoe ze het doen, zo blijft het voor iedereen gezellig en leuk.

5. Zetten jullie een schoen met de kinderen? Super leuk, maar doe dit vooral in kleinere groepjes. Neem bijvoorbeeld 3/4 kinderen mee naar de plek waar ze worden neergezet. Zet samen de schoen, zing een paar liedjes en ga dan weer naar de groep. In een kleinere groep heb je meer overzicht en heb je meer tijd per kind.

Lees ook; ‘aankleding hoeken Sinterklaas’

6. Kleed je voor de kinderen om als sinterklaas of piet. De kinderen zien zo hoe je veranderd en dit brengt minder spanning met zich mee dan dat ze er ineens staan. De kleine kinderen hebben niet door dat jij ineens de piet bent, ze geloven echt dat jij de piet van sinterklaas bent waardoor het rustiger verloopt op de groep.

7. Vier je het sinterklaasfeest op de groep? Zorg dat de kinderen goed bij jou als pedagogisch medewerker kunnen, een veilige haven is voor kinderen bij zulke spannende momenten erg fijn. Laat de kinderen ook rustig de pieten, de zak en de cadeaus ontdekken. Wie niet wilt, geen probleem, help als pedagogisch medewerker de kinderen op dat moment even.

Het klinkt nu misschien streng en strak, maar dit lijstje is bedoeld om als houvast de sinterklaas tijd door te gaan. Voor de kleine kinderen is het allemaal erg onbekend en spannend, vandaar dat het fijn is om het rustig, gestructureerd en overzichtelijk rondom dit thema te werken.

Veel plezier en geniet van deze gezellige tijd!