Op het kinderdagverblijf zingen wij met de kinderen liedjes, zeg maar gerust, veel liedjes op de dag. En doen we dit zomaar? Nee natuurlijk niet, niks is zonder reden. Liedjes zingen is voor kinderen een fijne en duidelijke manier om te weten wat we gaan doen en waar ze aan toe zijn. Binnen het dagritme hebben we verschillende liedjes die wij toepassen bij overgangsmomenten.

Voor we beginnen met zingen, leggen we de kinderen uit wat we gaan doen, bijvoorbeeld opruimen of aan tafel. De oudere kinderen weten dan al goed wat er gaat gebeuren en beginnen vaak al met zingen of gaan al de gevraagde handeling uitvoeren. Door liedjes te zingen binnen de groep bouw je ook bepaalde rustmomenten in en werk je aan de sociaal-emotionele ontwikkeling en veiligheid en de taalontwikkeling. We ruimen samen op tijdens het zingen, de kinderen poetsen zelf hun tanden/gezicht, we zingen samen het liedje met puk en de kinderen geven puk zelf door aan hun buurmeisje-/jongen. De liedjes die wij dagelijks zingen zijn de volgende:

 

Voor het opruimen:

‘1,2,3,4 opruimen, opruimen, 1,2,3,4 opruimen met plezier. Auto’s hier en blokken daar, opruimen doen we met elkaar! 1,2,3,4 opruimen met plezier!’

Aan tafel om de dag te starten:

‘Wij gaan nu beginnen, is iedereen binnen? Dag (naam), dag (naam)’. Alle kinderen worden door puk geknuffeld en wij zeggen de namen van de kinderen. Ze geven zelf puk door aan hun buurjongen/meisje. Als alle kinderen zijn geweest gaat het liedje verder. ‘en wij kunnen al klappen en stampen met onze voeten. En we zwaaien en we draaien. Hoera wij zijn er allemaal!’.

Of

‘Goedermorgen (naam kind) blij je weer te zien, wie zit er naast jou weet je dat misschien? Ieder kind zegt de naam van zijn buurjongen/meisje en geeft puk daaraan.’

Voor het fruit/yoghurt/groente eten:

‘De plantjes geef je water, de visjes geef je voer, wij gaan lekker drinken, dan worden we sterk en stoer!’

Voor de lunch:

‘Smakelijk eten, smakelijk drinken. Hap,hap, hap, slok, slok slok. Dat zou lekker smaken, dat zou lekker smaken. Eet maar op en drink het maar op. Eet smakelijk allemaal!’

Als we aan tafel gaan:

‘Aan tafel, aan tafel, tafeltje, tafeltje, dek, dek, dek. Aan tafel, aan tafel, hebben jullie ook zo een trek? In een hammetje, bammetje, boterhammetje, boterham met pindakaas. Hap, hap, hap, alles is weg. Hip in je mondje en bammetje is weg.’

Tandenpoetsen:

‘Wij gaan tandenpoetsen, met een tandenborstel, in onze mond. Wij gaan van links naar rechts en van onder naar boven. Helemaal in het rond. En we gaan poetsen, poetsen, poetsen, poetsen.’

Of

‘Tanden/kiezen poetsen, tanden poetsen, ri-ra-roetsj, ri-ra-roetjs, schoon worden alle tanden, schoon worden alle tanden, ri-ra-roetsj, poets maar goed.’

Toeten poetsen:

‘Een washand, is een washand, daar stop je je handje in. Daarmee poets je dan je neusje, je mondje en je kin.’

Of

‘Toeten poetsen, toeten poetsen, ri-ra-roetsj, ri-ra-roetsj, schoon worden alle toeten, schoon worden alle toeten, ri-ra-roetsj, poets maar goed.’

Zingen jullie ook de bovenstaande liedjes? Of juist hele andere?

Op de website van het RIVM staat een bericht over hitte bij kinderen. Kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze niet altijd zelf acties ondernemen als ze het te heet hebben. Het risico tijdens hitte bij jonge kinderen wordt vooral bepaald door het gedrag van verzorgers. Het is aan hen om ervoor te zorgen dat kinderen niet te warm gekleed zijn, niet verbranden, meer te drinken krijgen en rustiger aan doen.

 

Welke klachten kan een kind krijgen bij hitte?

Kinderen worden sneller vermoeid, klagen over hoofdpijn en krijgen concentratieproblemen. Soms gaan ze sneller ademen, lijken ze benauwd. In ernstige situaties kan het lichaam uitdrogen en oververhit raken door verlies van teveel vocht en een stijgende lichaamstemperatuur. Wees extra alert op uitdroging bij kinderen bij:

  • Overvloedig zweten
  • Droge mond
  • Minder naar de wc gaan/minder plasluiers (met donkergekleurde urine)
  • Duizeligheid, misselijkheid/ braken of spierkrampen
  • Huilen, in ernstigere gevallen zonder tranen
  • Verminderde lichamelijke activiteit, lusteloos of slaperig, in het ergste geval raken kinderen bewusteloos
  • Vertoont een kind deze verschijnselen? Breng het kind dan naar een koele plek en laat het drinken, als het daartoe in staat is. Waarschuw een arts bij ernstige klachten of als de situatie niet verbetert.
Tips om warmte-overlast te beperken:
  • Bied de kinderen vaak te drinken aan, bij voorkeur water. Het is belangrijk om te drinken vóórdat de kinderen dorst krijgen. Houd daarom in de gaten of de kinderen voldoende drinken.
  • Plan geen intensieve bewegingsactiviteiten, pas het spel aan. Zoek daarbij een koele plek op, in of rond het gebouw. Soms is het binnen prettiger vertoeven dan buiten.
  • Laat kinderen niet te lang in de zon spelen en smeer de kinderen vooraf in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
  • Zoek verkoeling met waterspelletjes en zwembadjes. Plaats deze in de schaduw en zorg dat er altijd toezicht is. Ververs het water iedere dag.
  • Bij sportdagen is het verstandig om het programma in te korten en meer pauzes te nemen. Zorg hierbij voor voldoende drinkwater. Vervang intensieve spellen door waterspelletjes in de schaduw.
  • Om de allerkleinsten genoeg te laten drinken kun je bijvoorbeeld extra water aan de melkproducten toevoegen.Eten met veel vocht, zoals vers fruit (meloen) en groenten (komkommer, tomaat).
  • Laat kinderen enkel in een rompertje (met luier) onder een lakentje slapen.

Bron: https://www.rivm.nl/Onderwerpen/H/Hitte/Kinderdagverblijven_en_scholen

Voor DoenKids schrijf ik iedere maand een gastblog met tips voor activiteiten. Deze blogs deel ik dan ook erg graag op mijn website. Deze keer mijn blog ‘verven met scheerschuim’.

Met scheerschuim spelen vinden veel kinderen erg leuk. Naast het spelen en ontdekken met scheerschuim, kun je er ook leuk mee knutselen. Je krijgt zo het eindresultaat op papier van wat de kinderen hebben getekend op de tafel. Met makkelijk materiaal krijg je een mooi kunstwerk. Wil je weten hoe je de gehele activiteit uitvoert? Kijk dan op www.doenkids.nl/verven-met-scheerschuim/

Voor ieder thema richten we de groepen gezellig en kindvriendelijk in. De kinderen kunnen zo spelenderwijs het thema ontdekken. We werken nu met het thema ‘eet smakelijk’.

De peutergroepen hebben allemaal een restaurant voor het thema gemaakt. De kinderen kunnen zo echt als kokken, gastvrouw/heer en als gast spelen. Er liggen veel kookspullen, maar ook echte bakjes voor nootjes en staan er tafels en stoelen. Op de baby-dreumesgroepen liggen er wat spullen op hoogte van de kinderen. Ze kunnen zo zelf de pannen, lepels, koksmuts etc. ontdekken. Ook spelen ze onder begeleiding met de materialen en krijgen ze de activiteiten op hun leeftijd aangeboden.

 

Een parachutedoek is leuk materiaal om een activiteit mee aan te bieden, dit kan zowel binnen als buiten. De activiteiten kunnen op verschillende manieren aangeboden worden en ik geef in dit bericht 10 tips om te kunnen doen.

 

  1. Kringspelletjes (klein zigeunermeisje, we maken een kringetje)
  2. Liedjes met bewegingen (de molen, op een grote paddenstoel)
  3. Bladeren erop en heel hard laten ‘waaien’
  4. Hoog – laag, klein – groot (naar elkaar toe- en uit elkaar lopen)
  5. Een grote plastic bal zo hoog mogelijk proberen te krijgen
  6. Kleine gekleurde balletjes; als alle ballen eraf zijn één bepaalde kleur door de kinderen erop laten leggen of net zoals bij de grote plastic bal, nu alle kleine balletjes erop en zo hoog mogelijk proberen te krijgen
  7. Verstoppertje spelen; doek hoog en alle kinderen eronder, doet het altijd goed!
  8. Poortje maken; doek hoog houden, zo kunnen de kinderen er onderdoor lopen of fietsen
  9. Op verschillende manieren lopen, het doek in de ene hand vasthouden; rennen, hinkelen, springen, langzaam, snel etc.
  10. De zee nadoen; golven maken (harde en zachte)

Veel speelplezier!

De rust bewaren op een baby-dreumesgroep, is soms best lastig. Er is genoeg te doen en te beleven. Na 6 jaar op een verticale groep gewerkt te hebben, waar het ook echt wel ‘druk’ kan zijn, werk ik sinds oktober 2017 op een 0-2 groep. Toen wij net startten met deze groep was het echt wel even zoeken wat voor de kinderen en ons als leidsters fijn en prettig was om  te werken. In deze blog wil ik jullie vertellen welke maatregelen wij hebben genomen om zo de rust voor iedereen te bewaren binnen de groep.

We hebben verschillende verdelingen gemaakt binnen de groep, dat zijn de volgende:
  • Taakverdeling; iedere leidster heeft een eigen taak, bijvoorbeeld, verjaardagen voorbereiden, agenda bijhouden, spullen opruimen bij nieuwe of vertrekkende kinderen. Zo hoeft niet iedere leidster zich zorgen te maken over alle werkzaamheden, maar zich op twee á drie te richten.
  • Werkverdeling; voor elke dag maken wij een verdeling in drie categorieën:
    – de baby’s (zorgen voor het dagritme schema en dit in de gaten houden, zorg dragen voor rustmomenten en activiteiten. Deze leidster is verantwoordelijk dat alles voor de baby’s gebeurd, maar mag de taken ook uitbesteden aan collega’s.)
    – (puk) activiteiten (zorgen dat materiaal klaar ligt voor de activiteiten, aftekenlijst bijhouden, gedurende de dag activiteiten aanbieden, dit kunnen snoezel activiteiten zijn tot aan stoepkrijten buiten)
    – Map/agenda (zorgen dat de agendapunten worden uitgevoerd, lijsten in de map kloppend maken, aftekenen van bijvoorbeeld schoonmaaklijsten.)

Door de werkverdeling per dag te maken hebben we minder overleg nodig op de dag zelf. Voor iedere leidster is duidelijk wat er moet gebeuren en wie waar verantwoordelijk voor is.

Tevens hebben we tijdens het dagritme verschillende verdelingen:
  • Om aan tafel de rust te bewaren doen wij activiteiten, zoals voorlezen, liedjes zingen, bal over rollen of toveren.
  • Om tijdens de pukactiviteiten de rust te bewaren bieden we de activiteiten in kleine groepjes aan, maximaal drie kinderen. We zorgen dat de rest van de kinderen een andere activiteit aangeboden krijgen of bijvoorbeeld buitenspelen.
  • Om tijdens het buitenspelen de rust te bewaren hebben wij verschillende taken per leidster. We zorgen dat we allemaal op een punt op het plein zijn dat we overzicht hebben. Daarnaast hebben we 1 leidster die een activiteit buiten aanbiedt, dit kan spelen met de bal zijn, dansen met danslinten of blote voetenpad.
  • Om bij overgangsmomenten de rust te bewaren zorgen we dat er 1 leidster binnen de groep aanwezig is voor de kinderen (slaapkamer en verschoonruimte grenzen met raam en deuren aan de groep). Als dit tijdens een tafelmoment is, zit deze leidster aan tafel en voert een activiteit uit (zoals eerder staat beschreven). Is dit tijdens het vrijspelen dan speelt de leidster mee met de kinderen op de grond. Dus geen extra taken uitvoeren zoals bijvoorbeeld de vaatwasser of agenda bijwerken.

Het lijkt nu misschien allemaal erg streng en vast, maar voor ons werkt dit echt perfect. We zijn goed op elkaar ingespeeld en weten wat de kinderen op welk moment nodig hebben. Zo halen wij alle mooie momenten uit de dag en hebben we minder communicatie nodig.

Wat doen jullie of welke middelen gebruiken jullie om de rust te bewaren op de groep?