, ,

10 activiteiten met een dobbelsteen

Een dobbelsteen is handig materiaal om bij verschillende activiteiten in te zetten. De dobbelsteen is te gebruiken bij dagelijkse handelingen zoals liedjes zingen, maar ook toe te passen bij het thema waarmee je werkt. Ik deel in dit bericht 10 tips met je om te kunnen doen met een dobbelsteen.

 

10 activiteiten met een dobbelsteen:

  1. Voel dobbelsteen – verschillend materiaal op de dobbelsteen.
  2. Liedje zingen – afbeeldingen of tekst van een bepaald liedje.
  3. Activiteit kiezen – afbeeldingen van een activiteit waar de kinderen uit kunnen kiezen, bijvoorbeeld bouwhoek, huishoek, knutselen.
  4. Kleurenspel – verschillende kleuren op de dobbelsteen en op de grond (kan met papier of stoepkrijt). Op welke kleur de dobbelsteen valt, dezelfde kleur op de grond zoeken en/of kleuren laten benoemen.
  5. Engelse woordjes – afbeeldingen of tekst van een thema en dan in het Engels laten uitspreken. Bijvoorbeeld bij het thema ‘dit ben ik’: lichaamsdelen, familieleden, vertellen over jezelf
  6. Verstoppertje – afbeeldingen van speelgoed en dat speelgoed verstoppen. Waar de dobbelsteen op valt, dat speelgoed mogen ze gaan zoeken.
  7. Buiten plaatjes zoeken – afbeeldingen van het buitenspeelterrein, waar de dobbelsteen op valt, dat voorwerp/gebouw mogen ze zoeken.
  8. Vormen – afbeeldingen van verschillende vormen, vormen laten benoemen, zoeken in de ruimte, vormen voelbaar maken door echte erbij te leggen.
  9. Bewegen – afbeeldingen van bewegingen, zoals door de benen kijken, rennen, lopen, springen, kruipen, tijgeren etc.
  10. Afbeeldingen aanpassen aan het thema waarmee je werkt – bijvoorbeeld lichaamsdelen bij een thema over het lichaam, van zaadje tot bloem bij een thema over groeien en bloeien, eten bij een thema over eten en drinken, het weer bij een thema over regen of het weer.