Recensie ‘Het geheime boek van de ontdekkingsreiziger’

Van lemniscaat kreeg ik een heel mooi boekenpakket voor lemniscaat natuurlijk. Dit is een fondsonderdeel van lemniscaat. De boeken zijn om te kijken, te speuren, te ontdekken en vooral om je te verwonderen. In verschillende blogs komen alle vier de boeken aan de beurt die ik heb ontvangen.

Het geheime boek van de ontdekkingsreiziger

Het boek neemt je helemaal mee in de wereld van de ontdekkingsreiziger. Tijdens het lezen wil je eigenlijk niet meer stoppen en vooral gelijk aan de slag met de informatie. Want hoe vet zou het zijn als je zo op reis kan gaan als een ontdekkingsreiziger? Het boek is onderverdeeld in 5 hoofdstukken; wildkamperen, vlotten, schuilplaatsen, holen en boomhutten, op ontdekkingsreis en nuttige kennis. Het boek is geschreven vanuit De Onbekende Ontdekkingsreiziger, hij neemt je in ieder hoofdstuk mee in zijn avontuur.

Ieder hoofdstuk begint met een prachtige illustratie met een passende tekst over dat hoofdstuk erbij. Na die bladzijde staat de titel en de omschrijving van dat hoofdstuk. Zodra je dit hebt gelezen, wordt je nieuwsgierigheid al gewekt om dit hoofdstuk te gaan lezen. De hoofdstukken zijn onderverdeeld in subcategorieën en met illustraties en tekst wordt alles mooi en leuk toegelicht.

Wildkamperen

‘Voor ontdekkingsreizigers ligt het heelal open’

In dit hoofdstuk gaat het over, natuurlijk, wildkamperen. Hoe kun je dit doen? Wat voor soorten tentenkampen heb je? Hoe maak je messen? En bestudeer het heelal. Tevens zit er een basisspullen checklist in, handig voor als je op reis gaat als ontdekkingsreiziger. Door de verschillende illustraties die passen bij de tekst is en heel fijn te lezen. Ook zit er, vind ik, grappige onderdelen in, zoals ‘poepen in het wild’.

Vlotten

‘De grootste ontdekkingen beginnen met een reis’

Er zijn verschillende soorten vlotten die je kunt maken, in dit hoofdstuk wordt dat allemaal uitgelegd. Tevens staat erin welk materiaal je nodig hebt om een vlot te kunnen bouwen, maar ook wat je nog meer qua materiaal nodig hebt, zoals een kompas en reddingsvest. Met een vlot kun je op verschillende manieren reizen; peddelen, punteren en zeilen. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je dit allemaal zelf kunt doen en maken.

Hutten, schuilplaatsen en boomhutten

‘Waar beschutting is, is een thuis’

Hierin staan alle soorten hutten die De Onbekende Ontdekkingsreiziger in zijn leven heeft gebouwd. Ook worden er verschillende bedekkingen, comfort en camouflage uitgelegd. In een overzichtelijk schema worden de materialen uitgelegd aan de hand van isolatie, houdbaarheid, gebruiksgemak en comfort. Naast het uitleggen over bedekkingen staat er een uitleg over een boomhut bouwen, dit kan natuurlijk ook in je eigen tuin (mocht je een boom hebben ;-)).

10 x waarom je echt wilt werken in de kinderopvang

Ontdekken

‘Ben je er klaar voor om het onbekende in te duiken?’

Wat voor uitrusting heb je nodig als ontdekkingsreiziger, hoe kun je op reis met de fiets en op welke manieren kun je een vis vangen? Deze vragen staan centraal in dit hoofdstuk. Bij de uitrusting van een ontdekkingsreiziger wordt duidelijk verteld wat voor schoenen, kleding, rugtas, eten, uitrusting en water je nodig hebt. Wil je in het wild gaan vissen, dan kun je in dit boek vinden wat je ervoor nodig hebt en hoe je dit kunt doen.

Nuttige kennis

In het hoofdstuk nuttige kennis wordt er aan de hand van tekst en illustraties vertelt hoe je bepaald materiaal kunt maken, zoals bijvoorbeeld een touwladder, visspeer, lussen en een EHBO koffer.

Heerlijk boek om doorheen te bladeren

Het boek ‘het geheime boek van de ontdekkingsreiziger’ is heerlijk om doorheen te bladeren, illustraties te bekijken en op zoek te gaan naar informatie over ontdekkingsreizen, de natuur of heelal. Je kunt hem even lezen en weer wegleggen, want iedere keer zie je weer nieuwe dingen.

Wil je zelf het boek kopen? Dat kan! Hij kost €24,95 en is te koop bij lemniscaat. Het boek is voor kinderen van 10+.