Ouderwets vies worden of is vies worden ouderwets?

Door Nancy. Er zijn vandaag de dag allerlei dagen in de wereld geroepen om kinderen weer buiten te laten spelen; buitenlesdag, buitenspeeldag en mijn favoriet; MODDERDAG! Ik was als kind niet naar binnen te sleuren en ik kwam regelmatig kletsnat thuis omdat de sloot toch iets breder was dan ik dacht.

Buitenspelen stimuleert de ontwikkeling

Er is tegenwoordig nog maar weinig ruimte om te spelen in de natuur.

Te ervaren hoe je een steen kunt keilen over het water, Hoe het is om slootje te springen of in een boom te klimmen! In onze huidige samenleving gebeurt het ontdekken van de wereld steeds vaker virtueel: via televisie, games, tablets en smartphones.

En dat, terwijl het wetenschappelijk is aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert.

Modderdag

Toen ik een aantal jaar geleden een artikel las over internationale modderdag was ik gelijk enthousiast! Dit gaan we doen dacht ik! Dat had nog wel wat voeten in de aarde letterlijk en figuurlijk. De collega’s moesten nog wel even enthousiast gemaakt worden en ook de ouders stonden niet bepaald te springenZelfs sommige kinderen zijn lastig over te halen om zich vies te maken. Maar na een paar jaar modderdag te hebben gevierd is het nu echt een jaarlijks festijn.

Heerlijk om te zien hoe de juffen zich ook weer kind voelen en heerlijk mee modderen. Ik vind het zo belangrijk dat kinderen ontdekken met alle zintuigen. De worm in de aarde te voelen en met  blote voeten op het blote voetenpad de natuur te beleven. En natuurlijk de modderbaden, de modderkeuken en moddergevechten.

28 juni mogen we weer!

Meer informatie www.modderdag.nl