MBO’ers zijn de bouw van Nederland

Op het AD.nl zag ik het nieuwsbericht van de Koning over het MBO. MBO’ers keihard nodig in de samenleving staat er groot boven. Goh? Komen ze anno 2018 er pas achter dat MBO’ers hard nodig zijn in de samenleving? Het wekt bij mij enige irritatie en onrust op.

Jammer toch, dat er meestal te laat, pas dingen worden ingezien in Nederland. Zonder MBO’ers in de maatschappij kunnen andere beroepen hun werk niet eens uitvoeren, dus MBO’ers zijn de bouw van Nederland! Er zijn op veel plekken weinig stageplekken, waardoor er te weinig mensen opgeleid kunnen worden.

Wat ik ook zo zonde vind, is dat ze tegenwoordig in veel beroepen die voor MBO zijn gemaakt, tegenwoordig HBO vragen, ook dit is het geval binnen de kinderopvang. Ik zie veel vacatures voorbij komen waarbij staat: bij voorkeur MBO niveau 4 of HBO niveau en soms staat er zelfs bij dat HBO voorrang heeft bij de sollicatie procedure! Hou hier alsjeblieft eens mee op, neem ook eens sollicitanten aan op niveau 3, want wie zegt, omdat ze niveau 3 hebben minder functioneren dan iemand met niveau 4 of HBO? Kijk eens verder dan een cijfertje achter drie letters, kijk naar de mensen achter de brief, nodig ze uit voor een kopje koffie en heb een leuk gesprek.

Ik weet zeker dat er binnen de kinderopvang meer mensen aan het werk kunnen als we niet alleen naar opleidingsniveau kijken, maar ook naar de mensen achter de brief. En natuurlijk telt leeftijd ook mee, want ook veel mensen die wat ouder zijn, komen minder goed aan het werk, terwijl zij vaak juist bergen werkervaring hebben.

Zelf ben ik een trotste MBO’er niveau 4, maar ook ik ben ‘laag’ begonnen, op niveau 2. Wat maakt het uit van welk niveau je komt en waar je nu bent? Ik ben trots op wat ik heb bereikt qua opleidingsniveau, maar ook zeker dat ik jullie nu kan inspireren met mijn tips voor de kinderopvang en dat ‘alleen maar op niveau 4’. MBO’ers kunnen vaak meer dan je denkt en we werken er keihard voor!

Deel een beetje liefde voor elkaar en steunt de MBO’ers van Nederland, want wij maken ons land tot wat we nu zijn, met onze liefde voor het werken met kinderen, het knippen van haren, het harde werk in de bouw en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wees trots op je baan, wat je hebt bereikt in het leven, op welk niveau dan ook! Geniet!

Veel liefs, Birgit, tips voor de kinderopvang.