10 dingen die je nooit tegen een pedagogisch medewerker moet zeggen en wat je er duidelijk op kan antwoorden

Het werken in de kinderopvang als pedagogisch medewerker vind ik het leukste beroep wat er is! Toch bestaan er veel vooroordelen over dit vak, wat ikzelf erg jammer vind. Om bij de volgende keer je antwoord klaar te hebben als je een opmerking krijgt over hoe makkelijk ons beroep is, heb ik het volgende lijstje gemaakt. 10 dingen die je nooit tegen een pedagogisch medewerker moet zeggen en wat je er duidelijk op kan antwoorden.

 

1. Lijkt mij heerlijk, werken in de kinderopvang, lekker de hele dag spelen.

Jazeker, leuk dat spelen, maar de kinderen verschonen en voeden niet zichzelf, en dat per kind gemiddeld 8 x op een dag. Dus de hele dag spelen, nee!

2. Ik snap wel dat jij zo bruin bent in de zomer, heel de dag ben je buiten!

Ja we zijn meer buiten in de zomer dan binnen, maar alle 14 kinderen moeten ook meerdere keren ingesmeerd worden, badjes vullen en leeghalen, geschaafde knieën behandelen, schone luiers geven en na al het buitenspelen met water en zand moeten ook alle kinderen weer binnen schoongemaakt worden voor het slapen. En o ja, op de hele hete dagen spelen we maar tot 11.00 buiten en zitten dan de hele dag binnen in een warm lokaal met al diezelfde kinderen 😉

3. Hoezo ben je moe na een werkdag? Je hebt alleen maar de hele dag een beetje opgepast op andermans kinderen.

Oppassen? Mijn werk heet pedagogisch medewerker kinderopvang, geen oppasmoeder. We verzorgen de kinderen, houden de ontwikkeling in de gaten, bieden activiteiten aan, verschonen ieder kind meerdere malen, geven flesjes en andere voeding, hebben ouder gesprekken, houden de administratie bij en knutselen ook nog met alle kinderen. En o ja, tussendoor knuffelen we erop los, lezen we boekjes voor en spelen buiten.

4. Vreselijk dat werken met kinderen: de hele dag poepluiers verschonen, spuug opruimen en die flessen borstvoeding dan!

Werken met kinderen vind ik echt fantastisch, maar daar horen inderdaad ook poepluiers, spuug en borstvoeding bij. Sommige poepluiers zijn niet zo fijn, maar over het algemeen is het zo opgelost. En wat denk je van alle snottebellen dan? Kinderen pakken heus niet zelf een zakdoekje om hun neus in te snuiten 😉

5. Lekker met slecht en koud weer werk jij gewoon lekker warm binnen.

Met ieder soort weer gaan wij minimaal 1 x naar buiten met de kinderen. In de winter betekent dat dus alle kinderen warm aankleden voor soms maar 5 minuten buitenspelen. In de regen lekker nat worden en daarna alle kinderen droog omkleden. In de zomer zie punt 2. En sowieso de hele dag met 14 kinderen en 3 leidsters in 1 ruimte is ook echt niet altijd fijn.

6. Werk je maar 4 dagen? Dat is toch geen fulltime!

4 dagen is fulltime binnen de kinderopvang en ik werk daarin 36 uur, dat is maar 4 uur minder dan een fulltime kantoorbaan, dus ja ik werk fulltime in 4 dagen.

7. Met de allerkleinste baby’s is het alleen maar knuffelen toch? Die kunnen toch verder niks.

Knuffelen vinden wij ook erg fijn, maar met 6 baby’s in een groep wordt dat soms wel lastig. Tevens willen alle baby’s ook hun fles 2/3 x per dag, slapen en krijgen ook zij een activiteit aangeboden. En naast die 6 baby’s, lopen er ook nog 8 andere kinderen rond die willen knuffelen, spelen, een schone luier krijgen etc.

8. Alle kinderen slapen toch meerdere keren per dag? Dan kun je lekker niks doen!

Was het maar zo een feest dat alle kinderen meerdere keren slapen en dan ook nog tegelijk. Dit is eigenlijk nooit het geval, waardoor je altijd kinderen wakker hebt waarvoor je in de groep aanwezig bent. En juist als de kinderen die 1 x slapen in bed liggen en je de rest wakker hebt (vaak de kleine baby’s en 2 x slapers), biedt je activiteiten aan, maak je schoon in de groep en voor je het weet zijn de andere kinderen weer wakker en zit je groep vol.

9. Werken? Veel plezier zal je bedoelen!

Deze kreeg ik van veel pedagogisch medewerkers terug! ‘Veel plezier vandaag’ of ‘fijne oppasdag!’ Hoe vaak we die opmerking krijgen bij het afscheid nemen van ouders en hun kind is niet op één hand te tellen. Ja, we hebben zeker plezier, maar het is voor ons ook een werkdag en geen speeldag. Tevens hoop ik dat iedereen plezier in zijn of haar werk heeft, maar ook die wensen wij een fijne werkdag en niet veel plezier.

10. Heerst er een kinderziekte op je werk? Blijf dan maar bij mij uit de buurt.

De meeste kinderziektes hebben wij al volwassene al gehad, dus doe maar rustig, ik maak je heus niet ineens heel erg ziek. Sommige kinderziektes zijn inderdaad niet zo prettig en nog over te dragen, maar om dat te voorkomen dragen wij handschoenen bij het behandelen van het kind (bijvoorbeeld crème op de krentenbaard smeren), wassen we onze handen na elke behandeling en laat ik mijn haar echt wel controleren bij geconstateerde luizen 🙂