Het geheim van slapen

Wil jij mijn geheim weten van slapen? Zou jij ook graag zien dat je kindje doorslaapt? Heb je eigenlijk van alles al geprobeerd en niets lijkt tot nu toe te helpen? Of vraag je je af hoe het kan helpen om je kindje in zijn of haar eigen bedje te laten slapen? Dan neem ik je graag mee naar de dag dat ik moeder werd.

Zelf moeder worden

Om daar te komen moet ik even terug in de tijd. Het is 3 september 2006, op die dag werd mijn zoon geboren. 6 Jaar was ik getrouwd toen ik voor het eerst zwanger werd. Wat verlangde ik ernaar om moeder te worden. Wanneer mijn eigen moeder aan mij vroeg: Marretje wat wil je later worden dan zei ik, moeder. Niet te weten dat moeder zijn een bijzondere gave is.

Op zondagmiddag kwam mijn zoon ter wereld, wat een overweldigend gevoel. De nacht die volgde was niet zo fijn. Mijn zoon wilde niet drinken aan de borst, niet slapen en huilde. De andere morgen kwam de kraamverpleegster en ik gaf eigenlijk meteen aan om te stoppen met het geven van borstvoeding. Dat zou jammer zijn van al je inspanning tot nu toe zei ze. Ja, maar ik heb de hele nacht geprobeerd mijn zoon te voeden en dat lukt niet. Er is nog een andere manier zei de kraamverpleegster. Je gaat eerst kolven en dan geef je de voeding via een spuit. Zo gezegd zo gedaan en mijn zoon dronk borstvoeding. Weliswaar niet via de borst maar via een spuit. Oké, zei de kraamverpleegster je gaat het volgende doen. Als het straks weer tijd is voor een voeding dan probeer je het eerst weer aan te leggen en lukt dat niet ga je weer kolven en via de spuit de voeding geven. Op deze manier voeden duurde nog 3 dagen, totdat plots mijn zoon begon te drinken aan de borst.

Wat had ik geleerd? Om advies op te volgen van een deskundige en rustig te blijven.

Lees ook: ‘voor het eerst naar de gastouder’

Moeder worden is een gunst maar moeder zijn is een kunst!

Hier kwam ik dus al snel achter in de kraamweek en ik ervaarde dat ik er niet alleen voor stond. Ik moest veel leren en besloot het wiel niet steeds zelf uit te vinden terwijl dat een ander al had gedaan. Superfijn vond ik het wanneer ik naar het consultatiebureau mocht. Ik ging heen met een lijstje vragen. Want die waren er genoeg. De vragen bestonden uit: hoe weet ik dat mijn zoon genoeg gedronken heeft? Mijn zoon huilt wanneer ik hem in zijn bedje leg, hoe los ik dat op? Mijn zoon doet kleine slaapjes is dat normaal?

Op al mijn vragen was een antwoord, hoe fijn is dat! Ik ging dan ook altijd met goede moed weer naar huis. Het advies van het consultatiebureau luide als volgt:

  • Als je kind heeft gedronken aan de borst kun je er van uit gaan dat het genoeg gedronken heeft.
  • Neem de tijd om het te laten boeren.
  • Even knuffelen, even spelen, een schone luier.
  • Kindje wakker in bed leggen.
  • Doe het altijd op dezelfde manier, wissel knuffeltjes af, wen niet teveel aan want dat moet je later weer afwennen.
  • Even huilen is niet erg.

Door dit advies ontstond er een soort van ritme en duidelijkheid. Gek genoeg vonden we allebei dit ritme fijn. Ik kwam er dus achter dat duidelijkheid voor mij het ‘geheim’ was en is! En niet alleen voor slapen, het werkt voor alles!

Na mijn zoon volgden er nog 2 dochters. En nog steeds is duidelijkheid en duidelijk zijn het geheim voor hier in de opvoeding. Duidelijkheid voorkomt ‘zeuren’. Mag ik bij jou slapen? Dat vind je fijn hè alleen we hebben afgesproken dat je bij mij mag slapen wanneer je ziek bent. Nog 1 verhaaltje? Verhaaltjes geniet je van hè, welk verhaaltje zal ik morgen voorlezen? Ik kan niet slapen? Dat is niet fijn voor je, alleen het is wel tijd om te slapen!

Al mijn vrienden mogen veel later thuiskomen, mag ik dat ook? Onze afspraak weet je en als je jarig wordt komt er tijd bij.

Duidelijk zijn voorkomt discussie en het word voor mij als moeder makkelijker om mij aan mijn eigen afspraak te houden. Want kinderen zijn experts in hun zin krijgen. O ja nog een tip van mij: wanneer je de regie wil houden, niet in de ogen kijken. Kijk maar naar het puntje van zijn/haar neus. Want ja wanneer ik in die lieve oogjes kijk bezwijk ik en ontstaat de gedachte van: nou ja nog 1 verhaaltje dan.

 Opvoeden doe je samen!

Wat is jouw ‘geheim’? Let me know!

Marretje Bakker Post

Kinderopvang Van Harte Welkom