Ieder kinderdagverblijf heeft een ruimte waar het materiaal opgeslagen wordt voor thema’s, feestdagen en activiteiten. Het is handig om dit zo efficiënt en overzichtelijk in te delen, want dan blijft het geordend en blijft het materiaal heel. Om dit te doen zou je handige tips en tricks kunnen gebruiken. Via facebook werd mij dit gevraagd voor de themabakken van uk & puk, maar deze tips zijn ook zeker bij andere thema’s etc. gebruikt kunnen worden.

 

Waar moet je rekening mee houden?
  • Aantal bakken: Het is belangrijk om eerst te inventariseren hoeveel bakken je nodig hebt. Doe je per groep bijvoorbeeld 2 bakken en dan al het materiaal erin? Of verdeel je het per thema in de bakken, dus bijvoorbeeld 2 bakken voor het thema ‘regen’, 2 bakken voor het thema ‘oef wat warm!’ etc. Zelf zou ik ervoor kiezen om per thema 2/3 bakken te gebruiken (het is maar net hoe groot je locatie is én hoeveel materiaal je erin bewaard).
  • Koop duurzaam materiaal, zodat je langer met het materiaal aan de slag kan.
  • Zorg dat iedere groep zijn eigen materiaal heeft.
Materiaal:
  • Inventariseer in je activiteitenprogramma welk materiaal je allemaal nodig hebt voor alle thema’s. Bij uk & puk staat er in je activiteitenkatern precies wat je nodig hebt bij de activiteiten.
  • Noteer al het materiaal en kijk of dit al aanwezig is, zo niet, bestel dan het benodigde materiaal (zorg dat je genoeg hebt voor iedere groep).
Ordenen:
  • Sticker de bakken met de thema’s erop.
  • Noteer op een lijst per thema het materiaal. Bijvoorbeeld: 6 x regenlaarzen blauw, 6 x regenjas geel, 12 x paraplu roze.
  • Verdeel het materiaal in de bakken met een sticker van het thema.
  • Stop de lijsten van het materiaal bij de bakken en bewaar op je computer of een andere map op je locatie ook de lijsten.
Uitdelen op de groep:
  • Maak per groep van ieder thema een lijst met de benodigde materialen.
  • Deel de materialen met de lijst uit op de groepen. Door de lijst weten de groepen nu welk materiaal ze in bezit hebben en welke ze aan het eind van het thema weer dienen in te leveren.
  • Houdt in de gaten dat er ook materiaal bij zit wat op gaat tijdens de activiteiten, bijvoorbeeld zeep.
Opruimen van het materiaal:
  • Check met de lijsten al het materiaal; kijk of alles er is, of er iets kapot is en of er materiaal waarvan verwacht wat dat het op zou gaan, er toch nog is.
  • Bestel zo nodig nieuw materiaal bij, zodat de bakken weer compleet zijn.
  • Ruim het materiaal op in de juiste bak en zorg dat de lijsten er weer in zitten.
Extra tips:
  • Zorg dat er maximaal 2 mensen verantwoordelijk zijn. Zo houdt je goed overzicht en is er altijd juist materiaal aanwezig.
  • Kies voor een opbergruimte waar al het materiaal in past.
  • Houdt 2 x in het jaar een grote opruim- en schoonmaak dag, zo blijft alles schoon en heb je goed overzicht.

 

Soms lijken we wel ware verzamelaars. Op een dag spaar je nogal wat in je broekzakken van alles wat je tegenkomt. 7 dingen die iedere pedagogisch medewerker in zijn/haar zakken heeft bewaard:

 

Haarspeldjes

Echt hoe vaak verliezen kinderen die? En vindt dan maar eens de ware eigenaar ervan. Gelukkig kunnen peuters al goed zeggen van wie welke is.

Zakdoekjes

Uhl! Maar soms overkomt je het toch echt dat je even snel dat zakdoekje in je broekzak stopt, want ja je hebt niet altijd te tijd om hem in de prullenbak te gooien.

Verloren onderdelen van kleding

Waar komt dat paillette of glittertje vandaan? Hup in je broekzak en voor je het weet, belandt hij in je eigen wasmachine.

Haarelastiekjes

Precies zoals bij haarspeldjes, alleen verliezen ze deze iets moeilijker, maar met 5 verschillende roze wordt het toch lastig van wie welk meisje is.

Geplakte knutselwerkjes

Die verliezen soms ook het één en ander, vindt je een onderdeel, geheid dat die in je broekzak terecht komt en pas uren later in de prullenbak verdwijnt, of nog leuker, crêpepapier in je wasmachine!

Speelgoed

Tijdens het opruimen stop je even dat ene speeltje in je broekzak om hem van de ene naar de andere kant te brengen, maar ondertussen gebeurd er van alles en vergeet je hem. Bij het zitten op de stoel kom je er pas achter dat je die vergeten was, toch maar snel opruimen.

Zand

Maar dit gebeurd altijd onbedoeld en dit wil je dan ook liever niet in je broekzakken hebben, maar überhaupt wil je het nergens en toch kom je altijd onder het zand thuis. Zie de herkenbare quote https://tipsvoordekinderopvang.nl/category/quotes/

 

Via social media krijg ik geregeld een vraag van een volger, bijvoorbeeld voor tips van het aankleden van de huishoek of extra activiteiten voor peuters. Het is mooi om te zien dat andere volgers met handige en leuke tips voor elkaar komen. Om deze te behouden en te delen met iedereen maak ik van alle tips een overzicht. In dit bericht deel ik ze met tips voor onderwerpen voor een ouderavond.

 

  1. zindelijkheid, op welke manier kun je oefenen met de zindelijkheid, hoe passen jullie dat toe op het dagverblijf en ouders thuis.
  2. spraak-taalontwikkeling, welke verwachtingen zijn er bij welke leeftijd, hoe kun je de taalontwikkeling thuis stimuleren, meertalige opvoedingen
  3. de peuterpubertijd. Op welke manier gaan jullie hiermee om op het dagverblijf en hoe kun je blijven luisteren naar een soms boze, gefrustreerde peuter
  4. grenzen aangeven, hoe belangrijk is dit voor jou en je kind. Voor de ontwikkeling en groei heel belangrijk
  5. je kunt op alle vlakken een professional laten komen, dan heb je veel en goede info om mee te geven. Denk aan Kentalis, kindercoach, diëtiste, kinderfysiotherapeut, logopedist
  6.  baby – en kindergebaren
  7. kinder-EHBO
  8. handvaten bij opvoeding
  9. voeding voor kinderen
  10. Steven Pont uitnodigen
  11. wat doet uw kind? Film van “een dag” in de opvang. Dit deel zie je als ouder nooit.
  12. kinderen en media
  13. dagindeling! Ouders vinden het superleuk om te zien wat hun kind doet op een dag dmv filmpjes of foto’s
  14. tekeningen of overprikkeling/ hoog gevoeligheid
  15. kinderen in het verkeer
  16. verschil tussen jongens en meisjes
  17. Hanneke Poot uitnodigen, succes verzekerd! De manier waarop ze je meenemen in de wereld van het kind is fantastisch. Op alle vlakken, gun ouders Hanneke Poot maar ook jezelf en de medewerkers.
  18. het spel (waarom is spelen zo belangrijk en de spelontwikkeling)

Heb je zelf nog meer tips? Deel ze gerust onder dit bericht.

Zoals jullie wellicht al weten, ben ik naast deze website ook online te vinden op verschillende social media. De kanalen waarop ik te vinden ben, zijn Facebook, Instagram en Pinterest. Op alle social media deel ik verschillende tips én op verschillende manieren. Volg jij mij nog niet? Ik zal je vertellen waarom je niks van mij mag missen op social media.

 

Pinterest:

Op Pinterest zijn alle borden overzichtelijk en duidelijk ingedeeld. De borden met de thema’s van uk en puk, feestdagen en seizoenen heb ik onderverdeeld in verschillende borden: activiteiten, boekjes/versjes, knutselideeën en themahoek/tafel. In de overige borden, zoals bijvoorbeeld, verkeer, dierendag en Koningsdag, staan alle pins in één bord. Je kunt zo makkelijk vinden wat je zoekt en staan er niet veel pins in één bord. Mis je een thema? Laat het mij dan even weten, dan vul ik mijn Pinterest daarmee aan.

Facebook:

Op Facebook deel ik verschillende soorten berichten. Er komen berichten voorbij van mijzelf, andere facebookpagina’s en websites. De tips gaan bijvoorbeeld over een interessante blog, gezonde traktatie, buitenspelen of knutselideeën. De berichten op Facebook bevatten meer informatie en foto’s/filmpjes dan Pinterest en Instagram. De berichten zijn makkelijk te delen op je eigen Facebook(pagina) en je kunt ze ook opslaan, om later terug te kijken.

Instagram:

Instagram is de meest persoonlijke social media van mij. Op Instagram deel ik veelal foto’s en filmpjes van mijzelf of van mijn collega’s bij ons op het kinderdagverblijf. In mijn verhaal deel ik, vaak, dagelijkse activiteiten op het werk, vrije tijd en thuis. Er komen tips voorbij om bijvoorbeeld tijdens het voorlezen te gebruiken, activiteiten van uk en puk, kooptips of uitjes. Doordat het zo persoonlijk is, krijg je daar een heel goed beeld van mij als pedagogisch medewerker en wat ik tijdens mijn vrije tijd doe.

Ga je mij ook volgen? Lijkt mij leuk! Klik op de social media en hij linkt je naar mijn pagina’s.

 

Het boek ‘alle kinderen naar buiten’ staat boordevol tips en ideeën om de natuur te ontdekken. Tijdens het lezen heb je al meteen zin om de natuur in te gaan. Er staan mooie en duidelijk afbeeldingen in van dieren, activiteiten, zoekkaarten en bloemen. Per hoofdstuk staat er beschreven met een leuke tekst waar het hoofdstuk over gaat en wat je kan verwachten. Het is een overzichtelijk boek met ieder hoofdstuk een eigen kleur. Hou je zelf of je kinderen thuis, op school of het kinderdagverblijf van buitenspelen? Dan moet je dit boek absoluut hebben! 

 

Zodra ik het boek uit de verpakking haal, word ik door de titel al nieuwsgierig naar de inhoud. Welke grote activiteiten zouden erin staan? En is het toe te passen op het kinderdagverblijf?  De natuur is één grote speeltuin, die veel te weinig wordt gebruikt. Tijd om daar verandering in aan te brengen! 

De inhoudsopgave en zoekkaarten zijn erg duidelijk en overzichtelijk. Er staat duidelijk wat je kunt vinden per hoofdstuk en de zoekkaarten hebben een aparte inhoudsopgave. 

Het boek begint met waarom buitenspelen zo belangrijk is en hoe je goed kunt beginnen als onderzoeker buiten. Handige tips voor het bepalen van het noorden en voor de kleding die nodig is. Overal zijn regels, dus ook in de natuur. In het boek staan deze beschreven, zo kunnen mens en dier rustig hun gang gaan. 

Seizoenen:

In hoofdstuk 2 gaat het over wat je per seizoen in de natuur kan doen en beleven. Ik heb echt leuke, nieuwe ideeën opgedaan. Zoals het bouwen van verschillende hutten, tips om te spelen met modder (leuk voor modderdag!) en activiteiten voor in/met sneeuw. Deze activiteiten zijn ook goed haalbaar op een kinderdagverblijf. De andere zijn vanaf de basisschoolleeftijd. 

Ontdekken:

Het volgende hoofdstuk is ‘ontdekken’. Ontdekken kan op veel verschillende manieren, zoals, het water, het weer en de bodem. Dit hoofdstuk is echt mijn favoriet! Ik wist niet dat er zoveel interessante manieren waren om de natuur te ontdekken. Er staan heel veel doe-het-zelf tips in, zoals het maken van een schepnet, zoetwateraquarium en manieren op diertjes te kunnen vangen. Veel van de tips zijn toepasbaar om het kinderdagverblijf en dat maakt het hoofdstuk erg interessant. Tijdens het lezen kreeg ik al meteen zin om aan de slag te gaan!

Spelen:

Spelen, daar gaat het over in hoofdstuk 4. De natuur is een gratis speeltuin. Je kunt er fantastisch sporten en spelen. De meeste spelletjes zijn vanaf de basisschool het leukst, maar ook voor de peuters staan er spelletjes in. Bijvoorbeeld een bingo, memory en de familiespelletjes. Met kleine aanpassingen is het op het kinderdagverblijf ook zeker leuk om aan te bieden. Heb je geen tuin/bos tot je beschikking? Dan kun je zelf het materiaal bij elkaar zoeken en meenemen naar het kinderdagverblijf, zo is het alsnog uit te voeren. 

Knutselen:

Wat een gave knutsel tips staan er in hoofdstuk 5. Tips om bijvoorbeeld te knutselen met takjes, stenen of schelpen. Vooral de muziekinstrumenten spreken mij erg aan. Dit kun je samen met de kinderen knutselen en dan gezellig muziek maken. Krijg al helemaal zin om hiermee aan de slag te gaan. 

Eten uit de natuur:

Ik heb mij echt verbaasd wat je in Nederland allemaal kunt eten in en uit de natuur. In hoofdstuk 6 staat alles heel overzichtelijk beschreven wat je wel en niet kunt eten, met recepten erbij! Wist je dat er bijvoorbeeld bomen zijn waarvan je kunt drinken? En dat je verrassende recepten hebt om met paardenbloemen te maken? Erg leuk en leerzaam. 

Speuren:

Ga op ontdekking met je rugzak, verrekijker en notitieboekje in hoofdstuk 7. Speur naar vogels, dieren en planten en de sporen die ze achterlaten. Met de zoekkaart van de pootafdrukken en van de poep kun je precies zien van welk dier welke afdruk of poep is. Wat ook erg handig is, is dat er staat waar je welk dier van de Nederlandse big seven kunt vinden. Er staan verder ook interessante verhalen in over bijvoorbeeld insecten, vlinders, bijen en hommels. Alles is zo mooi en boeiend geschreven, dat je wilt blijven lezen over de dieren en je meteen om je heen kijkt of je al een dier uit het boek ziet. Automatisch ga je al speurzoeken in je eigen tuin. 

Handen uit de mouwen:

In hoofdstuk 8 gaan de handen uit de mouwen. Nestkasten timmeren, bessenstruiken planten en je eigen groente kweken. Je tovert de (school)tuin zo om in één groene oase. Een schoolplein hoeft niet duur te zijn, in het boek staan handige tips om het zo goedkoop mogelijk te laten. Ook is het schoolplein te gebruiken als klaslokaal. Ben je op zoek naar tips hiervoor? In het boek staan er meer dan genoeg! Wat dacht je van rekenen met stokjes en eikeltjes. De tips zijn goed te gebruiken vanaf de basisschool, maar zeker ook interessant voor de oudere peuters.  Wat ik ook zelf heel mooi vind, is de duidelijke uitleg voor het maken van huisjes en eten voor de dieren. 

Het is een heel handig boek om erbij te pakken als je meer met natuur wilt doen op het kinderdagverblijf of school. Met oudere kinderen kun je samen aan de slag gaan en bij de jongere kinderen heeft het eerst voorbereiding nodig voordat je aan de slag kunt gaan. De kinderen betrek je door de activiteiten echt bij de natuur. De natuur is écht één grote bron van leren en ontdekken. Het boek geeft mij nieuwe inzichten wat ik de kinderen kan leren in de natuur, op welke manier en dat het soms echt makkelijker is dan dat je denkt. Ik ga met veel plezier aan de slag met alle tips uit het boek! Wil je hem zelf ook hebben? Hij is te bestellen op https://www.jasperderuiter.com/product/boek-alle-kinderen-naar-buiten-het-grote-natuuractiviteitenboek-art-nr-340005/ 

Op donderdag 20 september is het de dag van de pedagogisch medewerker. Op deze dag worden alle pedagogisch medewerkers in het zonnetje gezet om hun te bedanken voor het harde werken. Ben je nog op zoek naar leuke cadeau ideeën? In dit bericht deel ik verschillende en betaalbare cadeaus om je waardering uit te spreken.

 

Dankzij jou gaat het hier gesmeerd

 

 

Groot pakket, bedankt voor de helpende hand

 

 

Klein pakket, bedankt voor de helpende handjes

 

Bij jou zijn mijn kids in goede handen

 

Lieve leidsters maken dromen van kinderen waar, vang vannacht jouw dromen

 

Je bent goud waard

 

Je bent goud waard